blank

Povestea Beluga XL: de la proiect la intrarea în serviciul operațional (foto / video)

0 2.380

Povestea Beluga XL a început în noiembrie 2014, când Airbus a făcut primele afirmații cu privire la noul avion de transport. A urmat faza de proiectare și producție. Apoi în decembrie 2015, a început să fie fabricată prima piesă pentru Beluga XL.

După 3 ani de la concept, Airbus începea marea asamblare a primului Beluga XL. Pe 12 aprilie 2017, primele secţiuni mari ale noii aeronave de transport Airbus de ultimă generație, Beluga XL, au ajuns la Unitatea de Asamblare Finală a aeronavelor (L34) din Toulouse. Programul BelugaXL a fost costruit în jurul modelului A330-200, iar propulsia este asigurată de motoarele Rolls Royce Trent 700.

Povestea Beluga XL

În decursul anului 2017, Airbus a reușit să pună cap la cap toate piesele. Iar în ianuarie 2018 a fost prezentat primul Beluga XL, când a ieșit de pe linia de asamblare de la Toulouse. În iunie 2018, primul Airbus Beluga XL a fost prezentat în livery complet, denumit și ”smiley livery”.

beluga xl in serviciul operational

În iulie 2018, Airbus Beluga XL a operat cu succes primul zbor. Pe 19 iulie 2018, am asistat la un moment istoric Airbus. Primul Beluga XL s-a desprins de la sol în primul zbor de test. După 4 ore și 11 minute de zbor, avionul s-a întors la Toulouse. Urmăriți și câteva imagini inedite: Airbus Beluga XL Air-to-Air.

Odată cu primul zbor, programul Beluga XL a intrat în faza de testare la sol și în aer, făcând pași importanți spre certificarea finală. În noiembrie 2019, Beluga XL a primit certificarea EASA după o campanie de testare intensă. BelugaXL a finalizat peste 200 de zboruri test, care au însumat peste 700 de ore de zbor. În total, 6 aeronave vor fi construite între 2019 și 2023, înlocuind treptat actuala flotă de avioane cargo BelugaST.

primele 2 beluga xl

Și iată că noul Beluga XL a intrat în serviciul operațional. Noile aeronave Beluga XL vor sprijini producția de aeronave Airbus. Toate vor fi un zâmbete, grație livery-ului special. În decembrie 2019, primul Beluga XL a fost preluat oficial de Airbus Transport International (ATI). Iar în ianuarie 2020 a debutat pe zborurile comerciale.

Beluga XL a intrat în serviciul operațional

Cele 6 avioane Beluga XL vor opera zboruri spre bazele Airbus din Europa. Vor transporta componente mari din 11 destinații europene, în special din Franța, Germania, Marea Britanie și Spania. În comparație cu generația anterioară de avioane Beluga, noile Beluga XL pot transporta cu până la 30% mai mult. Este cu 7 metri mai lungă și cu 1 metru mai mare în diametru față de predecesorul său.

Însă cel mai important aspect, BelugaXL poate transporta o pereche de aripi pentru A350 XWB, motivul etalon în dezvoltarea acestui avion cargo. BelugaST poate transporta doar una, îngreunând producția. Cu o sarcină maximă de transport de 51 de tone, BelugaXL are o autonomie de 4.000 km (2200nm).

Până la jumătatea anului 2023, Airbus Transport International (ATI) va opera o flotă mixtă formată din avioane Beluga ST și Beluga XL.

Leave A Reply

Your email address will not be published.