blank

Primul Beluga XL a operat cu succes primul zbor (Foto / Video)

Pe 19 iulie 2018, primul Beluga XL a operat cu succes primul zbor de test. Zborul a durat 4 ore și 11 minute.

0 2.924

Pe 19 iulie 2018, am asistat la un moment istoric Airbus. Primul Beluga XL s-a desprins de la sol în primul zbor de test. După 4 ore și 11 minute de zbor, avionul s-a întors la Toulouse.

Echipajul din cockpit a fost format din: comandant Christophe Cail; copilot Bernardo Saez-Benito Hernandez; inginerul de zbor Jean Michel Pin. Pe durata zborului, sistemele aeronavei au fost monitorizate de Laurent Lapierre și Philippe Foucault.

Pentru certificare, primul Beluga XL va opera până la 600 de ore de zbor pe parcursul a 10 luni. Urmând ca din 2019 să intre în serviciul operațional și să înceapă înlocuirea actualelor aeronave Beluga.

Primul Beluga XL

belugaxl-first-flight-takeoff-taxiing
Photo by Clément Alloing

Programul Beluga XL a fost lansat în 2014. Vă reamintim că avioanele Beluga sunt folosite de Airbus pentru a transporta părți de fuselaj la liniile de asamblare ale aeronavelor. Actuala flotă Beluga nu poate îndeplini unele sarcini de transport, anumite componente ale avionului A350 XWB fiind mai mari față de zona cargo al actualului Beluga. Însă noul Beluga XL va rezolva această problemă.

Flota de avioane Beluga XL va putea transporta componentele principale ale avioanele A350 XWB, inclusiv o pereche de aripi. În perioada 2019-2023 vor fi construite 5 aeronave Beluga XL, care au la bază modelul A330-200. Propulsia va fi asigurată de motoarele Rolls Royce Trent 700.

Primul zbor pentru Beluga XL

belugaxl-first-flight-takeoff
Photo by Clément Alloing

BelugaXL-First-Flight-Landing-1

BelugaXL-First-Flight-Landing

Partea principală a aeronavei Beluga XL este obținută prin supradimensionarea fuselajului de la 5.6 metri (diametrul unui A330) la 8.8 metri. Cockpitul este micșorat pentru a permite încărcarea/descărcarea aeronavei pe deasupra acestuia. Noul Beluga XL are o cală lungă de 54 metri și 8 metri în diametru, iar capacitatea utilă de transport va fi de 50 tone.

Autonomia de zbor al unui Beluga XL este de 4000 de kilometri. Aeronava are lungimea de 63.1 metri, anvergura aripilor de 60.3 metri, înălțimea maximă până la 18.9 metri. Poate transporta cu până la 30% mai mult față de actuala flotă Beluga.

Leave A Reply

Your email address will not be published.