blank

Ce este check-inul? Ce este permisul de îmbarcare (boarding pass)? Cum las bagajul de cală?

0 6.638

În articolul acesta vom răspunde la câteva întrebări pe care le primim de la ”începătorii” în ale zborului cu avionul. Evident că toți am avut un prim zbor și ne-am confruntat cu diferite probleme din lipsă de cunoștințe.

Nu e o rușine să întrebați când nu știti ceva. Nimeni nu s-a născut expert în zboruri și avioane. Cu toții am evoluat prin practică și am început cu întrebările aferente. Ce este check-inul? Ce este permisul de îmbarcare? Cum las bagajul de cală?

Dar înainte de toate să începem cu biletul de avion. Acesta este un document sau o înregistrare electronică, emisă de o companie aeriană sau de o agenție de turism, care confirmă faptul că o persoană are dreptul la un loc pe un zbor. Acesta poate fi cumpărat în ziua zborului sau în avans în funcție de preț și preferințe. Se poate cumpăra de la o agenție de turism sau de pe site-ul companiei aeriene. Dacă nu știți să cumpărați un bilet de avion, cereți ajutorul unui prieten, rude, unui agent de turism.

Menționați perioada călătoriei și solicitați serviciile dorite, ca de exemplu bagaj de cală, serviciu de catering, un loc preferat. Se accesează motorul de căutare al companiei aeriene, sunt introduse datele de călătorie, sunt setați parametrii în funcție de serviciile dorite și rezultă un tarif. Dacă este ok, continuați achiziția cu finalizarea tranzacției și plata biletului de avion. Bun, aveți un bilet de avion, dar stresul primului zbor nu se oprește aici. Biletul de avion nu e suficient!

Probabil că ați tot auzit de check-in. Personal, la primul zbor, eram nedumerit cu privire la check-in. Adică am cumpărat biletul de avion cu toate serviciile incluse, dar ce e check-inul?

Check-in este procedura de înregistrare a pasagerilor şi a bagajelor acestora la bordul unei curse aeriene sau la hotel. În principal, la check-in sunt verificate documentele de identitate şi biletele de călătorie. Este o procedură standard când vine vorba de zboruri și cazări.

Fiecare companie aeriană are propriile pachete și în prețul biletului de avion puteți avea anumite servicii incluse, altele sunt pe bani. Când vine vorba de companiile low-cost, majoritatea serviciilor extra sunt contra cost. Așa că trebuie să fiți foarte atenți la ce aveți inclus în prețul biletului, ce puteți cumpăra extra și care sunt taxele pentru servicii extra.

Vorbind de check-in, vă recomandăm să-l faceți online indiferent de compania aeriană cu care zburați, evident acolo unde este posibil. Sunt cazuri când acest serviciu nu este disponibili și atunci trebuie să-l faceți în aeroport, la ghișeul de check-in (chiar așa se cheamă).

Cum se face check-inul online? Accesați pagina dedicată acestui serviciu din site-ul companiei aeriene cu care zburați. Trebuie să fiți atenți când completați datele personale – nume, prenume, datele din actul de călătorie (CI – seria și numărul; Pașaport) etc.

Bun, ați făcut check-inul online. Care e următorul pas? Păi în urma check-inului rezultă permisul de îmbarcare (boarding pass). Acesta poate fi salvat în format electronic sau printat. Acesta este permisul vostru pentru îmbarcare în avion. Rețineți: nu biletul de avion, ci boarding pass-ul vă este necesar pentru a urca în avion. Acesta conține numele pasagerului, locul în avion, serviciile incluse, orele aferente fiecărei etape până la decolare (ora la care se închide biroul de check-in din aeroport, ora la care se închide poarta de îmbarcare etc.). Fiecare companie aeriană poate personaliza permisul de îmbarcare în format electronic.

Ați cumpărat biletul de avion, ați făcut check-inul, ați pregătit actul de identitate, dar ce faceți dacă aveți bagajul de cală?

În acest caz, chiar dacă aveți check-inul online făcut, trebuie să mergeți la biroul de check-in din aeroport pentru a lăsa bagajul de cală. Acesta este cântărit și primește un cod de bare asociat foii de îmbarcare al posesorului. Odată ce aveți check-inul online făcut, reprezentantul companiei aeriene nu mai stă să bage datele voastre în sistem, fiind preluate automat.

După ce ați lăsat bagajul de cală, trebuie doar să mergeți la controlul de securitate, la biroul poliției de frontieră pentru verificarea actelor și la poarta de îmbarcare din terminalul aeroportului. Când se face îmbarcarea, prezentați permisul de îmbarcare și actul de identitate (plus ce se mai cere în condițiile de pandemie). Apoi mergeți spre avion conform instrucțiunilor. Respectați-vă locul de pe permisul de îmbarcare. Relaxați-vă și bucurați-vă de zboruri!

Să concluzionăm toți acești pași

  1. Vă cumpărați biletul de avion (online sau dintr-o agenție de turism / ticketing). Primiți informația despre check-in, când și unde se poate face!
  2. Faceți check-in online în perioada aferentă biletului cumpărat. Rezultă boarding pass-ul pe care aveți toate informațiile necesare pentru zbor: ora la care se închide biroul de preluare a bagajelor (bag drop desk), ora la care se închide poarta de îmbarcare (boarding gate), nume, prenume, servicii incluse, loc;
  3. În ziua zborului, vă prezentați la aeroport cu minim 2 ore înainte de zbor. Dacă aveți bagaj de cală, aşteaptați să se afiseze unde sunt birourile de check-in pentru zborul ales și mergeți să lăsați bagajul de cală (prezentați actul de identitate);
  4. Mergeți la controlul de securitate;
  5. După ce ați trecut de controlul de securitate și procedurile de verificare, mergeți la poarta de îmbarcare (boarding gate) înscrisă pe monitoarele din terminal;
  6. Așteptați să înceapă îmbarcarea (sunt prezentate permisul de îmbarcare și actul de identitate);
  7. Urcați în avion și vă bucurați de zbor!

Aceștia ar fi pașii pe care trebuie să-i urmați în majoritatea zborurilor. În funcție de compania aeriană aleasă, variază prețurile, serviciile, dar precedura e aceeași.

Leave A Reply

Your email address will not be published.