Zile libere 2024 și sărbători legale în România!

În 2024, românii vor avea 17 zile libere legale, conform Codului Muncii. Însă doar 10 pică în cursul săptămânii, restul de 7 picând în weekend. Pe lângă zilele legale, autoritățile iau în calcul să introducă în 2024 alte 3 zile libere pentru a crea mini-vacanțe.

Așadar, bugetarii vor avea parte de trei minivacanțe a câte 4 zile libere fiecare, în perioada 21 – 24 ianuarie 2023, 1 – 4 iunie 2023, respectiv 12 – 15 august 2023.

Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se libere, zile care precedă şi/ sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, precum şi zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate, prevede Codul Muncii.

În funcție de zilele libere, vă puteți programa vacanțele din acest an. Știind din timp ce zilele libere legale sunt, puteți să rezervați biletele de avion, cazarea și să vă bucurați de vacanță. Puteți să combinați cu alte zile și să vă bucurați de weekend-uri prelungite.

Calendar zile libere legale in Romania

DataZiuaSarbatori Legale
1 ianuarieluniAnul Nou
2 ianuariemarțiAnul Nou
24 ianuariemiercuriZiua Unirii Principatelor Romane
1 maimiercuriZiua Muncii
3 maivineriVinerea Mare
5 maiduminicăPaste 2024
6 mailunia doua zi de Paște
1 iuniesâmbătăZiua Copilului
23 iunieduminicăRusalii
24 iunieluniA doua zi de Rusalii
15 augustjoiAdormirea Maicii Domnului
30 noiembriesâmbătăSfantul Andrei
1 decembrieduminicăZiua Nationala a Romaniei
25 decembriemiercuriCraciunul
26 decembriejoiCraciunul

Conform legislaţiei în domeniul muncii, persoanele care aparţin altor culte religioase legale decât cele creştine beneficiază de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.