Ghid complet despre bagajul de mână în avion (bagajul de cabină): sfaturi, ponturi și recomandări
Pentru că suntem pasionați de avioane și zboruri și pentru că avem la activ peste 600 de segmente zburate, ne-am asumat și rolul de a oferi informații, atât cât știm și ne-am documentat.
Când vine vorba de pregătirea unui zbor, primul dâng este despre bagaje. În funcție de destinație și de perioada călătoriei, stabilim dacă luăm doar bagaje de mână sau pregătim și un bagaj de cală. Până în prezent, majoritatea zborurilor au fost cu bagajul de mână, cel mic gratuit sau cel standard plătit.
Și pentru că primim tot mai multe întrebări despre bagajul de mână și ce ar trebui să conțină, cum ar trebui să fie, ce se poate lua în bagaj și ce nu etc., vă prezint mai jos un mic ghid despre bagajul de mână. Acesta mai este numit și ”bagajul de cabină” pentru că poate fi luat în avion.
Bagajul de mână (bagajul de cabină)
Ținând cont că acest bagaj zboară alături de noi, în cabina avionului, este supus unor reguli. Din punctul nostru de vedere, sunt reguli normale, de bun-simț și care trebuie să fie respectate fără excepție. Ar trebui să conștientizăm că aviația se ghidează după reguli stricte. Nu ne comportăm ca în tren sau autobuz, cu toate că și în aceste mijloace de transport ar trebui să dăm dovadă de respect pentru semeni și pentru bunuri.
Conform regulilor, în bagajul de mână nu avem voie să luăm articole / lucruri / obiecte ce pot pune în pericol viața oamenilor sau pot periclita zborul. Cu alte cuvinte, autoritățile au stabilit lista obiectelor interzise în bagajul de mână și în bagajul de cală. Totodată, în bagajul de mână nu avem voie cu lichide sau geluri peste o anumită cantitate. Vezi lista lichidelor permise în bagajul de mână, la bordul avionului! Cum sa-ti impachetezi lichidele pentru bagajul de mana!
Bagajul de mână – dimensiuni
Bagajul de mână pornește de la valiză și se termină când închidem fermoarul. Pentru început, să ne focusăm pe dimensiunile bagajului. În funcție de compania aeriană cu care zburați, este bine să verificați ce tip de bagaj aveți inclus în prețul standard, care sunt dimensiunile și greutatea acceptate. În prezent, majoritatea companiilor low-cost acceptă GRATUIT un rucsac sau troler de 40x30x20cm. Recomandăm să vă luați un troler pe dimensiunile recomandate de compania aeriană (companiile aeriene) cu care zburați.
Cei ce doresc să ia un troler de 55x40x20 / 23 cm, trebuie să plătească suplimentar către companiile low-cost. În schimb multe alte companii full-service îl oferă gratuit în prețul biletului.
În prezent, echipa Airlinestravel.ro are 3 bagaje de cabină pe dimensiunile 55x40x20cm și rucsac de dimensiunile 40x30x20 cm. În funcție de scopul călătorie, durată, destinație, ne adaptăm bagajul.
Transportul lichidelor în bagajul de mână
Recapitulând întrebările sosite în redacție, observăm că cele mai multe sunt legate de transportul lichidelor, aerosolilor şi gelurilor în bagajele de mână. Din 31 ianuarie 2014, se aplică noile regulile de transport aplicabile lichidelor, aerosolilor și gelurilor transportate în bagajul de mână.
Puteți să transportați lichide în recipiente de 100 ml (sau mai mici) puse într-o singură pungă de plastic transparentă, resigilată. Însumate, acestea să nu depășească 1 litru. Această regulă se aplică cel mai bine în cazul cosmeticelor.
Țineți cont că bagajul de mână va trece prin punctul de control. La prezentarea acestuia, scoateți pungulița cu recipientele din bagajul de mână și le puneți separat. Operatorii de securitate pot deschide recipientele pentru control, iar în cazuri excepționale pot interzice transportul acestora la bord. Să sperăm că nu va fi cazul în calatoriile voastre!
Produsele cumpărate din duty-free trebuie să fie puse într-o pungă prevăzută cu elemente de securitate sigilată. Chitanța trebuie să rămână în interiorul pungii sigilate, alături de produsele cumpărate.
În bagajul de mână puteți să transportați și medicamente sau produse pentru diete speciale, mâncare pentru bebeluși, necesare pentru călătorie. Este bine să le ambalați corespunzător.
Noi avem pungi speciale ca cele din imaginea de mai jos, plus recipiente pentru geluri, lichide și creme – cosmetice. Însă avem și kit-uri de călătorie cu produse de dimensiunile recomandate pentru călătorii.
Noi am cumpărat câteva recipiente cu capacități de până la 100ml, pungi resigilabile și cosmectice speciale pentru călătorii. Căutați să fie de dimensiuni mici, dedicate pentru călătorii.
Pentru confortul nostru în zbor, am cumpărat și perne gonflabile de călătorie. Le-am testat și sunt foarte bune pentru un somn liniștit.
Împachetarea bagajului de mână
Când plecăm într-un city-break/sejur/călătorie de business, este foarte important să analizăm vremea la destinație. Astfel putem face o listă a lucrurilor necesare pentru o călătorie confortabilă din punct de vedere vestimentar. În călătoriile scurte, noi evităm să luăm bagaj de cală. Astfel totul se rezumă la un bagaj de mână. Facem economii financiare, dar ne este și mai ușor în deplasare.
Avem câteva ponturi despre cum să te îmbraci când călătorești cu avionul! Cât despre hainele necesare la destinație, nu o să vă spunem noi ce haine să vă luați în bagaj, dar vă putem recomanda să urmăriți filmulețul de mai jos pentru o împachetare cât mai bună.
Din bagajul nostru de cabină, nu lipsește kit-ul techtravel, care cuprinde: smartphone, laptop, baterie externă, căști și un hard disk extern, plus accesoriile.
Am scris despre transportul lichidelor, despre dimensiuni și troler, v-am oferit și un pont cu privire la împachetare. Ce a mai rămas? A, da! Despre transportul alimentelor solide.
Nu toată lumea călătorește în vacanță. Știm că sunt și pasageri care zboară spre un loc de muncă. Sau sunt persoane care merg la rude. Dacă doriți să luați o bucată de slană în bagajul de cabină, ar fi bine să o împachetați corespunzător. O bucată de slănină românească, un caltaboș, cârnați…se acceptă. Chiar am avut o solicitare în această direcție, iar cei de la securitate ne-au spus că e ok, dar să nu fie în cantități mari. Dacă aveți produse congelate de transportat, să le împachetați bine, să nu curgă. Puteți lua alimente în bagajul de mână, dar să nu depășiți limita de greutate, să nu miroasă și să nu curgă.
Sper că nu am omis ceva! Dacă aveți sugestii, recomandări sau dacă ați întâmpinat dificultăți cu bagajul de mână, vă invităm să ne povestiți într-un comentariu la acest articol!
Buna,
imi poti spune, te rog, de unde ai achizitionat pungutele resigilabile pentru lichide?
Multumesc
https://www.travelkit.ro/
Voi calatori cu Jet Air si vreau sa stiu daca pot duce in bagajul de mana, 2 lumanari de botez si o mica vaza de flori-cadou?!
Buna ziua!Acceasi problema o am si eu!? Pot transporta o lumanare de botez in bagajul de mana,mentionez ca biletul este la Wizz Air.Multumesc
Buba ziua… stiti daca la Raynair pot transporta în bagajul de cabina( cel de 55/40/20) o lumânare de botez (40 cm cu diametru de 7 cm) in UK.Multumesc