Bagajul de mână (bagajul de cabină): sfaturi, ponturi și recomandări

6 18.873

Pentru că suntem pasionați de avioane și zboruri, ne-am asumat și rolul de a oferi informații, atât cât știm și ne-am documentat, despre diferite subiecte. Astăzi vom vorbi despre bagajul de mână. Primim tot mai multe întrebări despre bagajul de mână și ce ar trebui să conțină, cum ar trebui să fie, ce se poate lua în bagaj și ce nu etc.. Acesta mai este numit și ”bagajul de cabină” pentru că poate fi luat în avion.

Bagajul de mână (bagajul de cabină)

Ținând cont că acest bagaj zboară alături de noi, în cabina avionului, este supus unor reguli. Din punctul nostru de vedere, sunt reguli normale, de bun-simț și care trebuie să fie respectate fără excepție. Ar trebui să conștientizăm că avionul functionează după reguli stricte. Ar fi bine să nu ne comportăm ca în tren sau autobuz, cu toate că și în aceste mijloace de transport ar trebui să dăm dovadă de respect pentru semeni și pentru bunuri.

Bagajul de mână – dimensiuni

Bun! Să revenim la bagajul de mână. Pentru început, să ne focusăm pe dimensiunile bagajului. Recomandăm să vă luați un troler pe dimensiunile recomandate de compania aeriană (companiile aeriene) cu care zburați. Noi am făcut o listă a bagajelor de mână acceptate gratuit de companiile aeriene low-cost. Majoritatea acceptă bagaje cu dimensiunile 55x40x20cm și cu greutatea maximă de 10Kg.

Un troler sau o geantă standardizată vă oferă o mobilitate mai bună. Renunțați la geanta de rafie sau la tot felul de pungi și sacoșe.

bagaj-mana-airlinestravel

În prezent, echipa Airlinestravel.ro are 2 bagaje de cabină pe dimensiunile 55x40x20cm. Dacă vom zbura cu Wizz Air, probabil că vom investi în bagajul de dimensiuni mici sau vom achita taxa corespunzătoare pentru bagajul de cală. Depinde foarte mult și de scopul zborului.

Transportul lichidelor în bagajul de mână

Recapitulând întrebările sosite în redacție, observăm că cele mai multe sunt legate de transportul lichidelor, aerosolilor şi gelurilor în bagajele de mână. Din 31 ianuarie 2014, se aplică noile regulile de transport aplicabile lichidelor, aerosolilor și gelurilor transportate în bagajul de mână.

Puteți să transportați lichide în recipiente de 100 ml (sau mai mici) puse într-o singură pungă de plastic transparentă, resigilată. Însumate, acestea să nu depășească 1 litru. Această regulă se aplică cel mai bine în cazul cosmeticelor.

transport_lichide

Țineți cont că bagajul de mână va trece prin punctul de control. La prezentarea acestuia, scoateți pungulița cu recipientele din bagajul de mână și le puneți separat. Operatorii de securitate pot deschide recipientele pentru control, iar în cazuri excepționale pot interzice transportul acestora la bord. Să sperăm că nu va fi cazul în calatoriile voastre!

Produsele cumpărate din duty-free trebuie să fie puse într-o pungă prevăzută cu elemente de securitate sigilată. Chitanța trebuie să rămână în interiorul pungii sigilate, alături de produsele cumpărate.

În bagajul de mână puteți să transportați și medicamente sau produse pentru diete speciale, mâncare pentru bebeluși, necesare pentru călătorie. Este bine să le ambalați corespunzător.

recipiente-lichide-bagaj-mana
cosmetice-travel-1
cosmetice-travel

Noi am cumpărat câteva recipiente cu capacități de până la 100ml, pungi resigilabile și cosmectice speciale pentru călătorii. Astfel de produse se găsesc greu în supermarket-uri sau în magazinele de cosmetice.

travelkit cosmetice
travelkit cosmetice

Pentru confortul nostru în zbor, am cumpărat și perne gonflabile de călătorie. Le-am testat și sunt foarte bune pentru un somn liniștit.

Împachetarea bagajului de mână

Când plecăm într-un city-break/sejur/călătorie de business, este foarte important să analizăm vremea la destinație. Astfel putem face o listă a lucrurilor necesare pentru o călătorie confortabilă. În călătoriile scurte, noi evităm să luăm bagaj de cală. Astfel totul se rezumă la un bagaj de mână. Facem economii financiare, dar ne este și mai ușor în deplasare.

Nu o să vă spunem noi ce haine să vă luați în bagaj, dar vă putem recomanda să urmăriți filmulețul de mai jos pentru o împachetare cât mai bună.

Din bagajul nostru de cabină, nu lipsește kit-ul techtravel, care cuprinde: smartphone, laptop, baterie externă, căști și un hard disk extern, plus accesoriile.

Am scris despre transportul lichidelor, despre dimensiuni și troler, v-am oferit și un pont cu privire la împachetare. Ce a mai rămas? A, da! Despre transportul alimentelor solide.

Nu toată lumea călătorește în vacanță. Știm că sunt și pasageri care zboară spre un loc de muncă. Sau sunt persoane care merg la rude. Dacă doriți să luați o bucată de slană în bagajul de cabină, ar fi bine să o împachetați corespunzător. O bucată de slănină românească, un caltaboș, cârnați…se acceptă. Chiar am avut o solicitare în această direcție, iar cei de la securitate ne-au spus că e ok, dar să nu fie în cantități mari. Dacă aveți produse congelate de transportat, să le împachetați bine, să nu curgă.

ATENȚIE! Pe lângă dimensiuni, trebuie să luați în calcul și greutatea. Majoritatea operatorilor aerieni acceptă bagaje cu greutăți de până la 10 Kg.

Sper că nu am omis ceva! Dacă aveți sugestii, recomandări sau dacă ați întâmpinat dificultăți cu bagajul de mână, vă invităm să ne povestiți într-un comentariu la acest articol!

6 Comentarii
 1. Alina says

  Buna,

  imi poti spune, te rog, de unde ai achizitionat pungutele resigilabile pentru lichide?

  Multumesc

 2. Aura says

  Voi calatori cu Jet Air si vreau sa stiu daca pot duce in bagajul de mana, 2 lumanari de botez si o mica vaza de flori-cadou?!

  1. Andreea says

   Buna ziua!Acceasi problema o am si eu!? Pot transporta o lumanare de botez in bagajul de mana,mentionez ca biletul este la Wizz Air.Multumesc

 3. Nicoleta says

  Buba ziua… stiti daca la Raynair pot transporta în bagajul de cabina( cel de 55/40/20) o lumânare de botez (40 cm cu diametru de 7 cm) in UK.Multumesc

Leave A Reply

Your email address will not be published.