Cele mai renumite stațiuni de schi din Bulgaria: Bansko, Pamporovo, Borovets!

0 833

Bulgaria este recunoscută pentru renumitele stațiuni ce se întind pe țârmul Mării Negre, la sud de România. A ajuns în topul destinațiilor de vacanță preferate de români datorită prețurilor accesibile și a poziționării foarte aproape de România. De câțiva ani, Bulgaria se mândrește cu hoteluri de lux și complexe turistice de 5***** care concurează cu renumite resorturi din Antalya, Turcia.

Stațiuni de schi în Bulgaria

Însă Bulgaria a ajuns în atenția românilor și datorită stațiunilor montane: Bansko, Pamporovo, Borovets. Cea din urmă este cea mai mare și dezvoltată stațiune din Bulgaria. Se află la 72 de kilometri de Sofia, fiind foarte accesibilă.

Borovets

Boroveț este cea mai veche stațiune montană din Bulgaria, fiind inaugurată în anul 1896. Este situată la 1390 m altitudine, în munții Rila. În prezent, Boroveț este cea mai mare și cea mai modernă stațiune montană din Bulgaria, urmată de Bansko și Pamporovo.

Domeniul schiabil din Borovets se află între altitudinile 1300m și 2560m. Lungimea totală a pârtiilor măsoară 58 de kilometri. Au fost construite 26 de pârtii cu diferite grade de dificultate. Avansații au patru pârtii, începătorii au șapte pârtii, iar restul până la 26 sunt ușoare și intermediare.

Un asemenea domeniu schiabil se laudă și o vastă rețea pe cabluri. Exista o telegondolă, patru telescaune și șapte teleskiuri. În Borovets se pot practica sporturi de iarnă cum ar fi: schi; snowboard; biathlon. Stațiunea este deschisă pe toată durata anului, însă iarna se animă cel mai mult, lesne de înțeles.

Pamporovo

O altă stațiune montană din Bulgaria este Pamporovo. Aceasta este faimoasă și modernă, fiind considerată cea mai sudică stațiune montană din Europa. Se află amplasată țn inima munţilor Rhodopi. Fiind la sud, Pamporovo este și una dintre cele mai însorite staţiune montane din Bulgaria, dar din care nu lipsește zăpada. Pamporovo este situată la 1650 m altitudine. Staţiunea se afla la 240 km de Sofia.

Domeniul schiabil se întinde între altitudinile 1650 m și 1926 metri. Lungimea pârtiilor însumează 80 de kilometri, cea mai lungă pârtie având 4.2 kilometri. Pârtiile sunt pentru toate vârstele, catalogate pe diferite grade de dificultate. Turiștii sunt transportați cu instalațiile pe cablu: opt telescaune si șase teleskiuri.

Pamporovo este o stațiune potrivită pentru familii cu copii, existând o școala de schi pentru copiii intre 7 zi 11 ani și o gradiniță de schi pentru cei mici, u vârstele între 4 și 6 ani.

Bansko

Stațiunea Bansko este una dintre cele mai bune din Balcani, nu doar din Bulgaria. Aceasta se află la 160 de kilometri de Sofia, la poalele muntelui Pirin. Stațiunea de shi Bansko este recunoscută pentru una dintre cele mai lungi pârtii din Europa, aceasta având aproximativ 16 kilometri. Bansko concurează din ce în ce mai mult cu stațiunile renumite din Franța și Elveția, dar oferă servicii complete la costuri mult mai mici.

Domeniul schiabil se întind între altitudinile 925 m și 2600 metri, lungimea totală a pârtiilor depășind 70 de kilometri. Turiștii sunt transportați cu cele 15 instalații pe cablu: o gondolă, nouă telescaune și cinci teleskiuri. La fel ca în toate celelalte stațiuni montane din Bulgaria, în Bansko există școli de schi și snowboard pentru toate vârstele.

Pe lângă renumitele stațiuni de schi menționate mai sus, în Bulgaria mai sunt câteva stațiuni: Dobriniște; Semkovo; Tsigov Chark; Malyovitsa; Chepelare și multe altele.

Bulgaria investește bugete importante în stațiunile de schi, având planuri mărețe pentru următorii ani. Dorește să concureze cu marile stațiuni din Italia, Franța, Austria sau Elveția. A reușit să includă unele stațiuni în circuitele internaționale de schi. Dezvoltă baze de antrenament pentru diferite sporturi de iarnă. Marile lanțuri hoteliere investesc și dezvoltă resorturi la standarde înalte, cu facilități de 3***, 4**** și 5*****.

Leave A Reply

Your email address will not be published.