blank

Litoral Romania: principalele statiuni de pe litoralul romanesc

4 20.108

Litoralul romanesc este una dintre regiunile cele mai spectaculoase din România. Cu o lungime de 245 km, litoralul romanesc se întinde de la granița cu Ucraina – în nord, până la granița cu Bulgaria – în sud. Tot pe această porțiune se află și cele mai multe stațiuni. Litoralul românesc numără 15 stațiuni, cele mai multe dintre ele fiind în județul Constanța.

Stațiuni litoralul românesc

Unele sunt mai mari, mai dezvoltate și atrag zeci de mii de turiști, însă altele sunt mai mici, fiind vizitate de un număr restrâns de persoane. În articolul acesta vorbim de principalele stațiuni de pe litoralul românesc, în opinia noastră.

Stațiunea Mamaia

Statiunea Mamaia – Litoral Romania

Cea mai mare si cea mai cunoscuta stațiune de pe litoralul românesc este Mamaia. Are curaj cineva să conteste acest lucru? Fiind cel mai mult în lumina reflectoarelor, copleșită fiind de atât de multă atenție, Mamaia a împărțit românii în 2 tabere: cei ce iubesc să mergă în această stațiune pentru tot felul de activități recreative și cei ce neagă existența acestei stațiuni pline de ”fitze”.

Stațiunea Mamaia se află pe o limbă de pământ ce desparte lacul Siutghiol de Marea Neagră. Este poziționată între Năvodari și Constanța, ajungând să fie recunoscută în rândul celor ce aleg să petreacă în cluburile de fitze de pe plajă. Dar Mamaia nu e doar despre fitze și cluburi. Această stațiune are zeci de hoteluri, majoritatea orientate pe latura spre Marea Neagră, clasificate de la o statea la cinci stele. Sunt hoteluri inclusiv pentru familiști, pentru cei ce călătoresc cu copii mici, dar evident că focusul este pe cei tineri și îndrăgostiți de distracții.

Mamaia a continuat să se dezvolte și să se modernizeze, având acum un aer occidental. În Mamaia putem vedea palmieri, ne putem distra la tot felul de evenimente mondene și spectacole, masa poate fi luată în zeci de restaurante, cafenele, terase și cluburi luxoase. Nu lipsesc grădinile și zonele de promenadă. Există un parc acvatic, o telegondola si numeroase centre destinate agrementului.

Stațiunea are una dintre cele mai mari plaje din Europa, cu o lungime de aproape 10 kilometri și cu o lățime de până la 250 de metri în unele zone. Plaja este acoperită cu nisip fin, fără pietre.

Stațiunea Vama Veche

Vamaiotii susțin că atmosfera s-a deteriorat și că „spiritul” stațiunii Vama veche nu mai este același. Mereu auzim ”Vama Veche nu mai e ce-a fost” și poate că e mai bine așa. În trecut, Vama Veche era acea stațiune ”sălbatică” unde turiștii cântau și se distrau pe plajă, în jurul focurilor de tabără, stăteau la corturi, iar dimineața admirau răsăritul de pe plajă. Erau festivaluri de muzică rock și folk.

Dar actuala Vama Veche nu prea mai este așa. A ajuns o stațiune modernă, cu numeroase unități de cazare noi, baruri și restaurante pe plajă, cluburi și chiar zone cu baldachine pe plajă. Este adevărat faptul că stațiunea a fost și încă este una dintre cele mai nonconformiste destinații de vacanță.

Plaja este lată, având în anumite puncte chiar și 200 metri. Aceasta este populată zi și noapte de tineri care organizează focuri de tabără chiar și în prezent. Din cauza aglomerației, uneori plaja este plina de gunoaie, dar rămâne una dintre cele mai intime și sălbatice plaje de pe litoralul românesc. Cam toți cei ce au fugit de Mamaia au migrat spre Vama veche.

Stațiunea Costinești

Statiunea Costinesti – Litoral Romania

Stațiunea este amenajata în satul Costinești, la 30 km de Constanta, între Tuzla și Olimp. Încă din cele mai vechi timpuri, Costinești a fost considerată stațiunea tineretului, în care atmosfera este veselă și animată.

Pe plajă regăsim și cele două simboluri ale stațiunii – Obeliscul și epava navei Evanghelia. Costinești s-a extins în ultimii ani, devenind un pic mai modernă, dar a reușit să păstreze aceeași atmosferă unică.

Plaja are o lungime de 1 kilometru, dar lățimea diferă în funcție de zona aleasă. Pe plaja se află numeroase beach bar-uri, locuri destinate sporturilor acvatice, dar și șezlonguri cu umbrele. Aici veți întâlni mulți turiști tineri, care nu s-au regăsit în opulența stațiunii Mamaia și nici în nonconformistul stațiunii Vama Veche.

Stațiunea Eforie Nord

Stațiunea Eforie Nord este a doua ca mărime de pe litoralul românesc, situată la 12 kilometri de Constanța. Este o stațiune balneară renumită internațional. Turismului recreativ alături de cel de tratament permite stațiunii să fie deschisă pentru turișt pe durata întregului an.

Bazele de tratament atrag zeci de mii de tuiști de toat evârstele, oferindu-le tratamente moderne. Stațiunea se află într-o continuă expansiune și se schimbă în fiecare an. Pe lângă hotelurile deja cunoscute, dar și terasele renumite, an de an apar vile sau pensiuni noi, terase sau restaurante moderne, pentru a satisface toate nevoile turiștilor.

Eforie Nord deține o faleză înaltă de aproape 30 de metri, un loc perfect pentru promenadă. Plaja are o lungime de 4 kilometri, iar lățimea poate ajunge până la 100 de metri, în funcție de zona aleasă.

Stațiunea Eforie Sud

Statiunea Eforie Sud – Litoral Romania

Stațiunea Eforie Sud este relativ mică, aflată în partea de sud a litoralului, la 18 km de Constanța, între Eforie Nord și Tuzla. Este o stațiune liniștită, cu spații verzi, perfectă pentru o vacanță pentru familiile cu copii mici.

Plaja din statiune nu este una generoasa. Are o lungime de 2 kilometri, dar îngustă pe undele porțiuni. În ultimii ani s-au făcut lucrări de modernizare și lățire a plajelor.

Stațiunea Neptun – Olimp

Cele două stațiuni sunt amplasate la 38 km de Constanța si la 8 km de Mangalia, de care aparțin administrativ. Cele două stațiuni se află una în continuarea celeilalte, așa că sunt considerate o singură stațiune.

Plajele celor două stațiuni nu comunică între ele din cauza prezenței pontonului (care aparține Protocolului de Stat). Plaja din Neptun are o lățime ce poate ajunge 100 de metri și este mărginită de garduri din stuf. Cea mai cunoscută este plaja „La Steaguri”, una dintre cele mai frumoase plaje ale litoralului. Plaja din Olimp este îngustă, dar foarte bine amenajată.

Stațiunea Venus

Statiunea Venus – Litoral Romania

Stațiunea se află în partea de sud a litoralului, la 3 km de Mangalia și 42 km de Constanța. Venus este stațiunea perfectă unde vă puteti relaxa. Datorită izvoarelor de apă minerală sulfuroasă din zonă, Venus s-a dezvoltat în ultimii ani ca și stațiune balneară unde se pot trata numeroase afecțiuni.

Cu o lungime de 1.5 km, plaja stațiunii Venus este brăzdată de golfuri. Trei astfel de golfuri împart plaja stațiunii în sectoare înguste. Plaja ajunge să aibă o lățime de până la 200 de metrii, dar zona este foarte aglomerată în sezon.

Stațiunea Jupiter

Stațiunea Jupiter este mici dimensiuni, situată la 40 de km de Constanța și la 5 km de Mangalia. Vegetația bogata înfrumusețează stațiunea și asigură umbra și racoarea pe timpul verii. Stațiunea este străbătuta de alei, perfecte pentru promenadă. Multe restaurante, magazine și terase sunt situate în apropiere de Lacul Tismana.

Statiunea are o plaja mică și îngustă în comparație cu celelalte stațiuni și se întinde pe o lungime de 1 km, fiind brăzdată de golfuri delimitate de diguri.

Stațiunea Saturn

Statiunea Saturn – Litoral Romania

Stațiunea Saturn este în apropiere de Mangalia și la o distanță de 43 de km de Constanța. Aceasta are câteva avantaje pentru turiști. Vegetația bogată, liniștea, dar și izvoarele hipotermale sulfuroase și nămolul cu valoare terapeutică (utilizate în tratarea afecțiunilor ginecologice și ale sistemului locomotor) ar fi dintre caracteristicele care fac ca Saturn să fie la mare căuare. Există numeroase spații verzi care asigură aer curat și răcoare în timpul verilor toride.

În sud, plaja are golfuri care îngustează zona nisipoasă. În nord, plaja se lățește și poate ajunge până la 150 de metri, iar golfurile dispar. Aceasta este zona în care se află renumitele izvoare mezotermale sulfuroase, captate sub formă de dușuri.

În mare parte, cam acestea sunt principalele stațiuni de pe litoralul românesc. Pe lângă cele enumerate mai sus, mai sunt 2 mai, Corbu, Năvodari. În teorie, fiecare targetează anumite categorii de turiști. Sunt stațiuni pentru tineri și îndrăgostiți, pentru cei cu dare de mână, pentru familiști, dar și pentru cei nonconformiști. România are cam toate atuurile pentru a atrage un număr cât mai mare de turiști.

Turiștii au la dispoziție peste 250.000 de locuri de cazare în hotelurile, vile și pensiuni agroturistice, petru toate gusturile și toate buzunarele.

Voi ați fost pe litoralul românesc? Ce stațiune preferați?

Leave A Reply

Your email address will not be published.