blank

Primul Airbus Beluga XL a fost asamblat (foto)

Ne bucurăm să vedem cum un avion nou ia naștere în hangarele unui mare constructor. Vorbim aici de Airbus Beluga XL, care a ieșit de pe linia de asamblare de la Toulouse.

0 1.553

Am urmărit cu entuziasm crearea și fabricarea aeronavei Beluga XL, următoarea generație de super-avioane cargo pentru Airbus.

Airbus Beluga XL

În decembrie 2015, a început fabricarea acestui avion, iar în ianuarie 2018 a ieșit asamblat din hangarele Airbus de la Toulouse.

Airbus-Beluga-XL-asamblat

Cu ajutorul acestor aeronave supradimensionate, Airbus va putea transporta secțiuni complete de aeronave spre liniile finale de asamblare de la Toulouse (Franța), Hamburg (Germania) și Spania.

BelugaXL este una dintre cele mai voluminoase aeronave existente. Este un avion construit pe structura avionului Airbus A330-200, dar cu zona cargo mult dimensionată. Transformarea unui produs existent într-un super transportator nu este o sarcină simplă.

Airbus-Beluga-XL-coada

Partea principală a aeronavei Beluga XL este obținută prin supradimensionarea fuselajului de la 5.6 metri (diametrul unui A330) la 8.8 metri. Cockpitul este micșorat pentru a permite încărcarea/descărcarea aeronavei pe deasupra acestuia.

Noul Beluga XL are o cală lungă de 54 metri și 8 metri în diametru, iar capacitatea utilă de transport va fi de 50 tone. După noile dimensiuni, Beluga XL va putea transporta părți și structuri de Airbus A350 XWB. Va încăpea o pereche de aripi pentru A350 XWB, ceva ce nu se poate astăzi cu actualele Beluga.

Airbus-Beluga-XL-structura-asamblare

Primul Airbus Beluga XL va opera primul zbor la mijlocul lui 2018, dar până atunci va fi supus testelor la sol. După montarea celor 2 motoare, vor fi testate toate sistemele și funcționalitățile aeronavei.

În timp ce primul Airbus Beluga XL se pregătește de teste, al doilea a intrat în faza de producție. Întreaga flotă va număra 5 avioane Beluga XL. Primul avion Beluga XL va intra în serviciul operaţional în 2019.

Leave A Reply

Your email address will not be published.