Lista țărilor europene cu restricții de călătorie pentru România (31 august 2020)

Lista țărilor europene cu restricții de călătorie pentru România (31 august 2020)

5 193.169

De la mijlocul lunii iulie, România a intrat pe un trend ascendent cu privire la numărul de noi cazuri de COVID-19. Autoritățile par depășite și tot mai multe țări europene impun noi restricții de călătorie pentru România.

Lista tarilor europene cu restrictii pentru Romania

În doar 2 săptămâni s-au schimbat foarte multe legat de libertatea de a călători prin anumite țări. Unele țări au închis granițele pentru cei ce călătoresc din România. Altele au început să solicite un test negativ de COVID-19. Însă cele mai multe dintre ele impun carantina / izolarea la domiciliu odată ce le-a fost trecută granița.

Statele din Europa care, în context COVID-19, impun restricții pentru cetățenii care vin din România:

AustriaBelgia
Bosnia HerțegovinaCehia
CipruConfederaţia Elveţiană
DanemarcaEstonia
Federația RusăFinlanda
GermaniaGrecia
IrlandaIslanda
ItaliaLetonia
Principatul LiechtensteinLituania
MuntenegruNorvegia
Regatul Țărilor de JosRegatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
Republica MoldovaSerbia
SlovaciaSlovenia
UcrainaUngaria

⛔️Polonia – condiții de călătorie

Autoritățile poloneze au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Polone, în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, România a fost inclusă pe lista statelor cu risc epidemiologic crescut, cursele aeriene către/dinspre România fiind suspendate temporar, începând cu data de 2 septembrie 2020. 

⛔️Malta – condiții de călătorie

Din 21 august 2020, Malta impune noi condiții de călătorie pentru cei ce călătoresc din România, Bulgaria și 3 regiuni din Spania. Aceștia vor fi obligați să prezinte un test negativ COVID-19 PCR, efectuat în ultimele 72 de ore, înainte de îmbarcarea pe zborurile către Malta.

⛔️Serbia – Condițiile de călătorie

Din 15 august 2020, Serbia solicită prezentarea unui test negativ de COVID-19 pentru toți cei ce călătoresc din România, Bulgaria, Croația și Macedonia de Nord.

⛔️Germania – Condițiile de călătorie

Update 21 august: Germania a actualizat lista cu zonele de risc. Vâlcea intră, iar Ialomița, Mehedinți și Timiș au ieșit.

Update completare la știre inițială: București și 17 județe din România, pe lista „zonelor de risc“ a Germaniei. Test negativ de COVID-19 sau testarea GRATUITĂ la intrarea în Germania.

Știrea inițială: Germania introduce pe lista de risc 7 județe din România: Argeş, Bihor, Buzău, Neamț,   Ialomița, Mehedinți şi Timiş. Toți cei ce călătoresc din aceste zone spre Germania vor trebui să prezinte rezultatul unui test negativ de COVID-19. Dacă nu au acest rezultat, se pot testa la intrare în Germania, fiind obligați să se auto-izoleze pânăa la sosirea rezultatelor. Noile condiții de călătorie impuse României au fost aprobate de Germania pe data de 7 august 2020.

⛔️Elveția – Condițiile de călătorie

Având în vedere evoluția epidemiologică din România, începând cu data de 8 august 2020, ora 00:00, toate persoanele, care în ultimele 14 zile s-au aflat pe teritoriul României, trebuie să intre în carantină la domiciliu pentru 10 zile.

⛔️Austria – Condițiile de călătorie

Conform noilor prevederi, începând cu data de 27 iulie 2020, ora 00:00, accesul cetățenilor români și ai statelor membre UE provenind din România cu destinația Austria este permis dacă dețin un test biologic molecular negativ pentru SARS-CoV-2 / PCR, nu mai vechi de 72 de ore (de la data prelevării), atestat printr-un certificat în limba germană sau engleză.

În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună, imediat după intrarea în Republica Austria, timp de 10 zile unei izolări la domiciliu sau într-o locație adecvată, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză, urmând ca, în maxim 48 ore de la intrarea în țară, să fie prezentat autorităților responsabile un test biologic molecular, costurile fiind suportate personal. Dacă testul biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării este negativ, izolarea instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă.

În situația în care cetățeanul străin nu poate prezenta certificatul medical sau dovada unei cazări adecvate, autoritățile austriece nu vor permite intrarea pe teritoriul Republicii Austria. 

Zborurile dintre Austria și România sunt permise de la 1 august 2020!

România nu impune restricții de călătorie pentru cei ce călătoresc din Austria.

⛔️Belgia – Condițiile de călătorie

Update completare la știrea inițială: Conform noilor măsuri, începând cu data de 14 august 2020, o serie de județe din România au fost incluse în zona roșie. Astfel, începând de azi, în zona roșie sunt incluse următoarele zone/județe din România:

 • București-Ilfov (București, Ilfov);
 • Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj);
 • Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui).

Știrea inițială: Belgia a introdus 24 de județe din România pe lista roșie, restul României fiind pe lista portocalie. Toate persoanele, care intră în Belgia în scop turistic, vor fi obligate să completeze anterior intrării formularul online, Passenger Locator Form.

Toți cei ce vor dori să călătorească în Belgia, pornind din regiunile menționate mai sus, vor intra în carantină și vor fi testați de COVID-19. Testul este efectuat de autoritățile belgiene, la sosirea în această țară. Conform informațiilor comunicate de autoritățile belgiene, măsura autoizolarii și testarea sunt în competența autorităților regionale. Și mai trebuie luat în calcul faptul că Belgia interzice călătoriile în scop turistic din aceste regiuni din România.

Zborurile sunt permise între Belgia și România!

România nu impune restricții de călătorie pentru cei ce călătoresc din Belgia.

⛔️Bosnia şi Herţegovina – Condițiile de călătorie

Bosnia și Herțegovina permit accesul romanilor doar cu test COVID-19 negativ.  Începând cu data de 16 iulie 2020, cetățenilor statelor membre UE, inclusiv cetățenilor români, le va fi permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina cu condiția prezentării unui test COVID-19 negativ efectuat în ultimele 48 de ore anterior momentului intrării în Bosnia și Herțegovina.

România a introdus Bosnia și Herțegovina pe lista galbenă, ceea ce înseamnă că sunt interzise zborurile. Totodată, cei ce călătoresc din Bosnia și Herțegovina spre România vor intra în carantină la domiciliu.

⛔️Cehia – Condițiile de călătorie

Din 3 august, România a fost introdusă pe lista roșie a Cehiei. Conform informațiilor comunicate de autoritățile cehe, persoanele care călătoresc din România în Republica Cehia pot intra pe teritoriul ceh fără a justifica scopul călătoriei. Însă trebuie să își notifice sosirea, telefonic sau prin alt mijloc de comunicare, Direcției de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reședință declarat (hotel, locuință). Totodată, trebuie să se supună, pe cheltuială proprie, testării pentru COVID-19, în situația în care autoritatea de sănătate publică nu a dispus alte măsuri de carantină.

De asemenea, toate persoanele care au locuit mai mult de 12 ore, în ultimele 14 zile, pe teritoriul României trebuie să își notifice prezența autorităților sanitare, imediat după intrarea pe teritoriul Republicii Cehia, și să prezinte ulterior Direcției de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reședință declarat un test molecular privind infecția cu COVID-19.

Zborurile sunt operaționale între Cehia și România. Nu există restricții pentru cei ce doresc să călătorească din Cehia spre România.

⛔️Cipru – Condițiile de călătorie

Cipru a retrogradat România și a mutat-o în categoria C, alături de Portugalia, Suedia, Marea Britanie, Serbia, Muntenegru, Luxemburg. Asta înseamnă că accesul este permis numai cu îndeplinirea anumitor condiții. Dar cel mai important, Cipru nu mai permite călătoriile în scop turistic din România.

Cipru a luat decizia de a bloca călătoriile în scop turistic tuturor țărilor din grupa CPasagerii din țările aparținând categoriei C sunt obligați să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile.

Zborurile sunt operaționale între Cipru și România. Nu există restricții pentru cei ce doresc să călătorească din Cipru spre România.

⛔️Danemarca – Condițiile de călătorie

Danemarca nu mai acceptă călătoriile în scop turistic din România. În cursul zilei de 30 iulie 2020, autoritățile daneze au anunţat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Danemarcei, măsuri care vor intra în vigoare la 1 august 2020, ora 00:00. România a fost inclusă pe lista țărilor „închise”, alături de alte state cum ar fi Bulgaria, Luxemburg, Portugalia.

Astfel, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile daneze, cetățenii care vin din România vor putea continua să călătorească în Danemarca doar în baza unui motiv întemeiat

Zborurile sunt operaționale între Danemarca și România. Nu există restricții pentru cei ce doresc să călătorească din Danemarca spre România.

⛔️Estonia – Condițiile de călătorie

Cetățenii următoarelor state europene sunt obligați la autoizolare timp de 14 zile la intrarea în Estonia: Andorra, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Luxemburg, Monaco, Portugalia, România (rata de infectare de 54/100.000), Spania, Suedia, deoarece rata de infectare în aceste state depășește pragul de 16/100.000.

Nu există zboruri directe între Estonia și România. Nu există restricții pentru cei ce doresc să călătorească din Estonia spre România.

⛔️Federația Rusă – Condițiile de călătorie

Din data de 11.06.2020 s-a reluat tranzitul prin aeroporturile ruse pentru cetățenii străini, cu condiția ca aceștia să nu părăsească incinta aeroportului și să aibă achiziționate biletele de avion pentru cursa spre destinația finală. Cetățenii statelor UE și din spațiul Schengen, cu excepția cetățenilor ungari, pot călători doar pentru repatriere, fiind necesară prezentarea, la îmbarcare, a biletelor achiziționate spre destinația finală, precum și dovada documentară a adresei de domiciliu în țara respectivă.

Zborurile nu sunt operaționale între Rusia și România. Din 2 august, Rusia nu mai este pe lista galbenă a României, deci nu mai există restricții pentru cei ce călătoresc din Rusia spre România

⛔️Finlanda – Condițiile de călătorie

Finlanda a restricționat accesul celor ce călătoresc din România din cauza numărului mare de cazuri noi înregistrate în țara noastră. Măsura este valabilă până pe 11 august, moment în care Finlanda va lua noile decizii.

Zborurile sunt operaționale între Finlanda și România. Nu există restricții pentru cei ce doresc să călătorească din Finlanda spre România.

⛔️Grecia – Condițiile de călătorie

În conformitate cu informațiile comunicate oficial de autoritățile elene, începând cu data de 28 iulie 2020, măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei, se aplică și pentru pasagerii care sosesc pe aeroporturile din Grecia, cu zboruri dinspre România și Bulgaria.

Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Prezentarea, la frontierele aeriene, a unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului COVID-19 nu exclude procedura testării aleatorii și nici completarea formularului electronic PLF/Passenger Locator Form și prezentarea codului QR. 

MAE precizează că toate condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene, pe la punctul de frontieră terestră Kulata-Promachonas, rămân neschimbate.

Zborurile sunt operaționale între Grecia și România. Nu există restricții pentru cei ce doresc să călătorească din Grecia spre România.

⛔️Irlanda – Condițiile de călătorie

Cetățenii români care călătoresc în Irlanda direct din România sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Zborurile sunt operaționale între Irlanda și România. Nu există restricții pentru cei ce doresc să călătorească din Irlanda spre România.

⛔️Islanda – Condițiile de călătorie

Începând cu data de 31 iulie, toți călătorii din zone cu risc ridicat (toate teritoriile, cu excepția Danemarcei, Finlandei, Norvegiei, Germaniei, Insulelor Feroe și Groenlandei), care intenționează să stea o perioadă egală cu sau mai mare de 10 zile în Islandavor trebui să efectueze două testări pentru COVID-19 la sosirea în țară. Prima testare va fi efectuată contra cost la punctul de trecere a frontierei.

Cea de-a doua testare va fi efectuată gratuit 4 – 6 zile mai târziu la un centru de sănătate. În perioada dintre cele două testări, călătorii trebuie să ia o serie de precauții speciale: să evite grupurile mai mari de 10 persoane, să evite contactele fizice în general, dar, mai ales, pe cele cu persoanele vulnerabile, să păstreze distanța fizică de doi metri între persoane, să practice o bună igienă personală. Măsura se aplică inclusiv cetățenilor și rezidenților islandezi care se întorc în Islanda din străinătate.

Nu exista zboruri directe între Islanda și România. Nu există restricții pentru cei ce doresc să călătorească din islanda spre România.

⛔️Italia – Condițiile de călătorie

Începând cu data de 24 iulie 2020, Italia a impus carantina la domiciliu pentru cei ce călătoresc din România. Persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile. Măsura este valabilă până pe 10 august, dar cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția epidemiei de COVID-19 din țara noastră.

Zborurile sunt operaționale între Italia și România. Nu există restricții pentru cei ce doresc să călătorească din Italia spre România.

⛔️Letonia – Condițiile de călătorie

Obligația de a se autoizola o perioadă de 14 zile după sosirea în Letonia se impune, în perioada 31 iulie – 6 august 2020, pentru cetățenii și rezidenții permanenți ai următoarelor state: Suedia, Luxemburg, Portugalia, Belgia, Bulgaria, ROMÂNIA, Croația, Andorra, Cehia, Spania, Monaco, Austria, Elveţia, Franţa și Malta.

Nu sunt zboruri directe Letonia – România. Nu există restricții pentru cei ce doresc să călătorească din Letonia spre România.

⛔️Lituania – Condițiile de călătorie

Lituania deschide granițele pentru România, dar cu 2 condiții: test negativ pentru COVID-19 și autoizolare pentru 14 zile.

Nu sunt zboruri directe Letonia – România. Nu există restricții pentru cei ce doresc să călătorească din Lituania spre România.

⛔️Norvegia – Condițiile de călătorie

Începând cu data de 15 iulie 2020, va fi permisă intrarea cetățenilor români pe teritoriul norvegian cu MENȚINEREA OBLIGATIVITĂȚII DE INTRARE ÎN CARANTINĂ/IZOLARE LA DOMICILIU TIMP DE 10 ZILE după sosire.

Persoanele care nu au rezidență permanentă în Norvegia trebuie să prezinte la sosire documente din care să rezulte șederea continuă, pe durata celor 10 zile, la o adresă înregistrată din Norvegia sau rezervare de cazare/aranjament de închiriere a unui spațiu (poate fi sub forma de email sau SMS, din care să rezulte cu claritate rezervarea).

Zborurile sunt operaționale între Norvegia și România. Nu există restricții pentru cei ce doresc să călătorească din Norvegia spre România.

⛔️Portugalia – Condițiile de călătorie

Partea continentală a Portugaliei nu impune restricții de călătorie celor ce călătoresc din România. Însă dacă punctul final este una din insulele Madeira și Azore, atunci pasagerul trebuie să prezinte testul negativ de COVID-19, nu mai vechi de 72 de ore sau să accepte testarea în aeroportul de destinație.

Zborurile sunt operaționale între Portugalia și România. Nu există restricții pentru cei ce doresc să călătorească din Portugalia spre România.

⛔️Marea Britanie / Anglia – Condițiile de călătorie

Persoanele care sosesc în Marea Britanie din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie (denumite „travel corridors”)* sunt obligate să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Zborurile sunt operaționale între Marea Britanie / Anglia și România. Nu există restricții pentru cei ce doresc să călătorească din Marea Britanie / Anglia spre România.

⛔️Slovacia – Condițiile de călătorie

Cetăţenii români care sosesc în Slovacia trebuie să intre în izolare la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) şi să efectueze un test RT PCR pentru COVID-19 în Republica Slovacă, după a 5-a zi de izolare. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul.

Nu există zboruri directe între Slovacia și România. Nu există restricții pentru cei ce doresc să călătorească din Slovacia spre România.

⛔️Slovenia – Condițiile de călătorie

Cetățenii din România, care intră în Republica Slovenia în scopul șederii (și nu al tranzitului), trebuie să intre în autoizolare timp de 14 zile la hotel sau în altă locație desemnată

Nu există zboruri directe între Slovenia și România. Nu există restricții pentru cei ce doresc să călătorească din Slovenia spre România.

⛔️Ucraina – Condițiile de călătorie

Începând cu 15 iunie 2020, autoritățile ucrainene pun în aplicare noi reguli privind intrarea pe teritoriul Ucrainei a cetățenilor altor state sau a apatrizilor.

Astfel, pe perioada carantinei, la intrarea pe teritoriul Ucrainei este obligatorie încheierea/deținerea unei polițe de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină. Polița de asigurare trebuie să fie eliberată de o companie de asigurări înregistrată în Ucraina sau de o companie străină care are o reprezentanță în Ucraina.

În prezent, potrivit evaluării autorităților ucrainene, România se află pe lista statelor cu risc epidemiologic ridicat – categoria roșie. 

Cetățenii români domiciliați/rezidenți în unul din statele din categoria roșie, inclusiv România, sau care, în ultimele 14 zile, au fost într-o țară din categoria roșie și intenționează să călătorească în Ucraina, vor intra în carantină timp de 14 zile.

Alternativ carantinei, există varianta autoizolării la domiciliu, dacă cetățenii români care ajung în Ucraina consimt acest lucru prin înscrierea în aplicația Guvernului Ucrainei, “Activ de acasă / Дій вдома”(pentru a utiliza aplicația este necesară o cartelă SIM cu număr de UA +380….)

Nu sunt reluate zborurile directe între Ucraina și România. Nu există restricții pentru cei ce doresc să călătorească din Ucraina spre România.

⛔️Ungaria – Condițiile de călătorie

România a fost inclusă pe lista galbenă a statelor (alături de Bulgaria, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Federația Rusă, Serbia, Japonia, China, SUA si Canada). În consecință, cetățenilor care intră în Ungaria din România – DAR NU PENTRU SCOP DE TRANZIT – le sunt aplicabile următoarele dispoziții:

 • la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar, în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, NU li se va permite accesul în Ungaria;
 • în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (fie instituţionalizată – la spital, fie prin izolare la domiciliu – dacă există posibilitatea), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.

Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile.

Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Acestea fiind spuse, călătoriți responsabil și informați. Nu uitați să purtați masca, să vă igienizați și să respectați toate măsurile luate pentru combaterea pandemiei.

5 Comentarii
 1. […] Țările din Europa încep să impună restricții pentru cetățenii din România. […]

 2. Valentina says

  Buna ziua , as dori sa stiu cei care calatoresc din Canada ( Vancouver) catre Romania si retur trebuie sa stam in izolare cind ne intoarcem in Canada? Multumesc . Plecarea este in August 5 si intoarcerea 30 August. KLM

 3. […] Lista țărilor europene cu restricții de călătorie pentru România (3 august 2020) […]

 4. […] pentru călătorii programate în septembrie și octombrie. Și trebuie să țineți cont de toate restricțiile de călătorie impuse de țările europene pentru România sau de România. Să sperăm că unele măsuri și restricții vor fi ridicate în lunile […]

 5. […] mai este un secret faptul că România a ajuns pe lista roșie a multor țări europene, inclusiv pe lista roșie a Republicii Moldova. Și sentimentul e reciproc, conform listei galbene […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.