blank

România a schimbat modul de clasificare al țărilor. Se aplica semaforul: lista roșie, galbenă și verde. Vezi noua clasificare a țărilor!

0 24.440

Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă actualizează a aprobat prin hotărârea 28 din 14 mai 2021 schimbarea clasificării statelor și nu se mai ține cont de indicele epidemiologic ECDC la 100 000 de locuitori, ci de indicele de incidență cumulată la 14 zile, astfel fiind 3 categorii.

Art.2 – (1) Clasificarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic, în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile, se realizează în 3 categorii astfel:

  1. Zona Verde – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5;
  2. Zona Galbenă – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 și 3 la 1.000 de locuitori;
  3. Zona Roșie – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3 la 1000 de locuitori.
  • Încadrarea din zona galbenă sau verde în zona roșie, precum și încadrarea din zona verde în zona galbenă, intră în vigoare în termen de 24 de ore de la data aprobării Listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
  • Încadrarea din zona roșie în zona verde sau galbenă, precum și încadrarea din zona galbenă din zona verde, intră în vigoare la data aprobării Listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Conform acestei liste, s-au salvat țări precum Irlanda, Norvegia, Slovacia, Sri Lanka, Iordania, Cuba și multe altele, care în mod normal ar fi fost pe lista galbenă dacă se păstra clasificarea veche. Mai jos aveți noua clasificare a țărilor.

Art.3 – În funcție de încadrarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic prevăzute la art. 2, la intrarea persoanelor pe teritoriul României se aplică următoarele măsuri:

  1. Pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din zona prevăzută la art. 2 lit. a) nu se instituie măsura carantinei;
  2. Pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din zonele prevăzute la art. 2 lit. b) și c) se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat pentru o perioadă de 14 zile

Mai multe informații despre excepțiile de la aceste măsuri găsiți în Hotărârea 28

Leave A Reply

Your email address will not be published.