Lista galbenă a României a fost actualizată – 22 aprilie 2021. Germania, Grecia, Maldive, Elveția și mult alte țări au intrat pe lista galbenă

0 40.806

Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă actualizează periodic lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.

Lista galbenă a României a fost actualizată

Cea mai recentă lista galbenă a României a fost actualizată pe 22 aprilie 2021, conform Hotărârii 23. Conform listei, au intrat Grecia, Qatar, Maldive, Peru, Paraguay, Lituania, Argentina, Cehia, Columbia, Letonia, Mongolia, Iran, Oman, Maldive, Germania, Canada, Elveția, Georgia, Azerbaijan, Statele Unite și Costa Rica. Țări și regiuni precum Republica Moldova, Monaco, Isle of Man vor deveni verzi.

Pasagerii care călătoresc în România din țările aflate pe lista galbenă trebuie să prezinte la îmbarcare test PCR negativ de Covid-19. În România vor sta în carantină. Evident, toate acestea dacă nu fac excepție de la aceste măsuri. Persoanele vaccinate complet, cu ambele doze după caz și la 10 zile după rapel, pot călători fără restricții spre România.

Excepție de la carantina

Reamintim că de la măsura de carantinare pentru persoanele care sosesc din aceste state sunt prevăzute mai multe excepții. Astfel, nu va fi instituită carantina dacă veți sosi în România din aceste zone:

  • au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doze și au trecut cel puțin 10 zile de la data acesteia până la data intrării în România ;
  • au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale (ex : test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară) și au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrarării în țară ;
  • rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.

România actualizează lista galbenă în conformitate cu indicii epidemiologici emisi de ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor). Lista va fi publicată și pe site-ul oficial INSP. Actuala listă va intra în vigoare la 24 de ore de la aprobarea ei de către CNSU.

Ca să evităm întrebările, țările Turcia, Bulgaria, Italia rămân pe lista galbenă, ceea ce înseamnă că este nevoie de test PCR pentru a călători spre România, plus carantină în țară, asta dacă nu intrați la excepții. Marea Britanie, Spania rămân în zona verde, ceea ce înseamnă că nu este nevoie de test PCR pentru a călători spre România.

Leave A Reply

Your email address will not be published.