blank

Lista țărilor din Europa unde puteți călători fără restricții dacă sunteți vaccinați / testați negativ PCR sau antigen / imunizați natural în urma infectării cu COVID-19

31 219.611

Pandemia de COVID-19 încă nu s-a încheiat, dar tot mai multe țări europene sunt încurajate să-și deschidă granițele pentru turiști și să profite de sezonul turistic estival. După 2-3 valuri pandemice cu milioane de persoane infectate cu noul coronavirus și sute de mii de morți, iată că Europa se deschide turiștilor și tuturor celor ce doresc să călătorească în scop turistic, business, personal etc. Totodată, tot mai multe țări ajung pe lista verde sau galbenă a României, ceea ce facilitează călătoriile!

Lista țărilor din Europa unde puteți călători fără restricții

Uniunea Europeană încurajează redeschiderea granițelor și libera circulație a cetățenilor, în special în scop turistic, fără carantină și alte restricții. În acest scop a fost gândit, dezvoltat și implementat noul Certificat digital COVID-19 UE pe care l-au adoptat deja șapte state membre UE.

Albania

În prezent, legat de călătoriile din România spre Albaniam, menționăm că accesul tuturor cetățenilor străini este permis pe întreg teritoriul Republicii Albania, fără necesitatea îndeplinirii unor condiții prealabile. Sunt permise zborurile comerciale pe Aeroportul Internațional Tirana, care este complet operational.

Din Albania spre România, Albania este pe lista verde a României, ceea ce înseamnă că se poate călători fără restricții. NU se cere test!

Austria

În prezent, Austria a redeschis granițele pentru turismul internațional. Se poate călători din România în Austria fără să se intre în carantină, cu îndeplinirea uneia din următoarele condiții:

 • Prezintă rezultatul negativ al unui test pentru SARS-CoV-2, de tip PCR (valabilitatea să nu depășească 72 de ore de la data prelevării probelor) sau antigen (valabilitate să nu depășească 48 de ore de la data prelevării probelor)
 • Prezintă un certificat de vaccinare cu un ser autorizat, cu îndeplinirea uneia dintre următoarele condiții, la data intrării în Austria:
 1. au trecut cel puțin 22 de zile de la administrarea primei doze de vaccin, dar nu mai mult de 3 luni;
 2. imunizarea cu cea de-a doua doză de vaccin, la care, de la administrarea primei doze să nu fi trecut mai mult de 9 luni;
 3. să nu fi avut loc cu mai mult de 9 luni în urmă;
 4. în cazul imunizării cu un vaccin administrat într-o singură doză, aceasta să nu fi fost efectuată cu mai mult de 9 luni în urmă;
 5. dacă vaccinarea a avut loc după cel puţin 21 de zile de la emiterea unui test biologic-molecular pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau a dovezii prezenței anticorpilor, cu condiția ca vaccinul să nu fi fost administrat cu mai mult de 9 luni în urmă sau
 • Dacă a fost confirmată o infecție pentru SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni și poate fi prezentat un certificat medical de recuperare sau o dovadă a prezenței anticorpilor, care să nu fie mai veche de 3 luni.

În cazul în care nu poate fi îndeplinită niciuna dintre condițiile de mai sus, trebuie efectuat, în cel puțin 24 de ore de la intrarea în Austria, un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 sau un test antigen pentru SARS-CoV-2, costurile fiind suportate din bugetul personal.

Din Austria spre România se poate călători fără restricții. NU se cere test! Austria este pe lista verde a României!

Bosnia şi Herţegovina

Tuturor cetățenilor străini, inclusiv celor români, le este permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina cu condiția prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 de ore anterior momentului intrării în Bosnia și Herțegovina. Măsura se aplică inclusiv copiilor, indiferent de vârstă.

Rezultatul testului trebuie prezentat în format tipărit, nefiind acceptate documente în format electronic (pe telefonul mobil sau alte dispozitive). Cetățenilor români căsătoriți cu cetățeni ai Bosniei și Herțegovinei, precum și minorilor cetățeni români care au un părinte cetățean bosniac le este permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina fără prezentarea testului molecular tip PCR.

Din Bosnia și Herțegovina spre România se poate călători fără restricții. NU se cere test! Bosnia și Herțegovina este pe lista verde a României!

Bulgaria

Cetățenii români care călătoresc din România pot intra în Republica Bulgaria fără a fi obligați să prezinte alte documente în afara celor de călătorie. Din Bulgaria spre România se poate călători fără restricții. NU se cere test! Bulgaria este pe lista verde a României!

Cipru

Toate persoanele care intră în Republica Cipru trebuie să prezinte o autorizație de călătorie, completată cu 24 de ore înaintea deplasării, obținută prin intermediul portalului Cyprus Flight Pass – Application Process. Autorizația presupune completarea electronică a unui chestionar COVID-19 și introducerea datelor de zbor. Copiii cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptați de la măsura efectuării testelor tip RT-PCR. Toate persoanele trebuie să solicite eliberarea autorizației Cyprus Flight Pass (autorizația pentru minori va fi completată de părinți/reprezentantul legal).

Persoanele care sosesc în Republica Cipru fără formularul Cyprus Flight Pass completat vor fi sancționate cu amendă în cuantum de 300 euro.

Începând cu data de 10 mai 2021, toți posesorii unui certificat de vaccinare anti-COVID-19, tradus în limba engleză, eliberat de România, Andora, Arabia Saudită, Armenia, Austria, Bahrain, Belarus, Belgia, Bulgaria, Canada, Croația, Republica Cipru, Republica Cehia, Danemarca, Egipt, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Iordania, Islanda, Israel, Irlanda, Italia, Kuwait, Letonia, Liban, Liechtenstein, Lituania,  Luxemburg, Malta, Monaco, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Qatar, Regatul Marii Britanii și al Irlandei de Nord,  Federația Rusă,  San Marino, Serbia, Sfântul Scaun (Vatican), Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Ucraina, Ungaria sunt exceptate de la măsura prezentării testelor RT-PCR și măsura autoizolării. Informații detaliate pot fi obținute prin accesarea platformei Cyprus Flight Pass – Vaccinated Passengers

Autorizația Cyprus Flight Pass va include datele cu privire la deținerea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 sau a unui test molecular tip RT-PCR, cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Documentele care atestă vaccinarea împotriva COVID-19 sau efectuarea testului pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 trebuie prezentate autorităților cipriote, la sosire.

Toate persoanele care sosesc pe aeroporturile din Republica Cipru, indiferent că sunt sau nu vaccinate împotriva COVID-19, pot fi selectate pentru testare aleatorie stabilită de autoritățile cipriote. Costurile testării aleatorii sunt suportate de către autoritățile locale.

Din Cipru spre România se poate călători cu test negativ PCR și astfel se evită carantina de 14 zile. Cipru este pe lista galbenă a României!

Croația

La data de 26 mai 2021, Autoritatea Națională de Protecție Civilă din Republica Croația a prelungit, până la data de 15 iunie 2021, condițiile actuale de intrare pe teritoriul croat.

Cetățenii străini care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat, inclusiv România, trebuie să prezinte la intrarea în Republica Croația:

 • un test molecular (tip PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau un test rapid antigen negativ (testele rapide antigen admise se regăsesc în Lista comună a testelor rapide antigen recunoscute reciproc de către statele membre ale Uniunii Europene, publicată de Comisia Europeană), efectuat cu maximum 48 ore anterior intrării. Persoanele care nu prezintă la intrarea pe teritoriul croat rezultatul negativ al unui test pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 au posibilitatea de a efectua un test molecular tip PCR sau test rapid antigen, după intrarea în Republica Croaţia, pe cheltuială proprie, cu obligația de a intra în autoizolare până la primirea unui rezultat negativ, iar în cazul în care testarea nu este posibilă, acestea sunt supuse măsurii autoizolării pentru o perioadă de 10 zile;
 •  un certificat de vaccinare împotriva COVID-19, dacă au trecut cel puțin 14 zile de la cea de-a doua doză de vaccin sau de la doza unică (în cazul vaccinului care se administrează într-o singură doză);
 • un test molecular tip PCR cu rezultat pozitiv sau un test rapid antigen prin care se confirmă că persoana a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2 și vindecată, efectuat în ultimele 180 de zile anterioare intrării în Republica Croația și pentru care au trecut cel puțin 11 zile de la data confirmării până la intrarea pe teritoriul croat; 
 • dacă o persoană s-a vindecat de COVID-19 în ultimele 180 de zile și are o adeverință prin care să dovedească vindecarea și dacă în aceeași perioada a primit o singură doză de vaccin, persoana respectivă este exceptată de la prezentarea unui test tip PCR negativ sau test rapid antigen sau de la măsura intrării în carantină până la data la care se împlinesc 6 luni de la data efectuării vaccinului.

Copiii cu vârsta de până la 12 ani care călătoresc însoţiţi de părinte/tutore sunt exceptați de la obligaţia de a prezenta un test negativ dacă părintele/tutorele prezintă un test PCR negativ, test rapid antigen negativ, un certificat de vindecare COVID-19 sau un certificat de vaccinare împotriva COVID-19.

Din Croația spre România se poate călători cu test negativ PCR și astfel se evită carantina de 14 zile. Croația este pe lista galbenă a României!

Danemarca

Începând cu 22 mai 2021, ora 16.00, autoritățile daneze au plasat România în categoria statelor cu risc galben. Persoanele care sosesc în Danemarca din România NU mai intră în izolare.

Următoarele reguli se aplică pentru călătoriile din România spre Danemarca:

1. Motiv întemeiat: NU se mai solicită pentru persoanele rezidente în state UE și Schengen.
2. Prezentarea unui test negativ (PCR sau antigen), a cărui valabilitate să nu depășească 48 de ore:

a. DA, pentru persoanele cu sau fără rezidență în Danemarca, înaintea îmbarcării în avion. Copiii cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptați;
b. DA, pentru persoanele fără rezidență în Danemarca, dacă sosesc pe cale rutieră sau maritimă;
c. NU, pentru persoanele cu rezidență în Danemarca, dacă sosesc pe cale rutieră sau maritimă.

3. Testare la/după sosirea în Danemarca: DA, pentru persoanele cu sau fără rezidență în Danemarca (în aeroport sau la 24 de ore de la intrarea pe cale terestră/maritimă). Copiii cu vârsta de până la 15 ani sunt exceptați.

EXCEPȚII de la testare:

A. Persoanele rezidente în state UE și Schengen vaccinate complet (trecerea unei perioade de minimum 14 zile și maximum de 180 de zile de la data administrării ultimei doze);
B. Persoanele care au fost infectate cu COVID-19 (rezultat pozitiv la un test PCR efectuat cu minimum 14 zile, dar nu mai vechi de 180 de zile).

Din Danemarca spre România se poate călători cu test negativ PCR și astfel se evită carantina de 14 zile. Danemarca este pe lista galbenă a României!

Elveția

România nu este inclusă pe lista statelor/regiunilor cu grad ridicat de risc epidemiologic întocmită de autoritățile elvețiene. Astfel, persoanele care sosesc din România nu vor mai trebui să intre în carantină după sosirea pe teritoriul elvețian.

Sunt în vigoare, însă, o serie de reglementări care se aplică tuturor persoanelor care doresc să călătorească în Elveția, indiferent de țara/regiunea din care sosesc, după cum urmează:

 • Toate persoanele care intră pe teritoriul Confederației Elvețiene, pe cale aeriană, feroviară, navală sau pe cale rutieră (autocar, microbuz) trebuie să își înregistreze datele de contact prin completarea formularului de înregistrare, în format electronic sau pe hârtie, utilizând formularele puse la dispoziție de companiile de transport. Sunt exceptate persoanele care provin din zonele de frontieră și cele care călătoresc în scop profesional. Ulterior datei de 31 mai 2021, sunt exceptate și persoanele vaccinate împotriva COVID-19.
 • Toate persoanele (cu excepția copiilor sub 12 ani) care intră pe teritoriul Confederației Elvețiene pe cale aeriană trebuie să prezinte, înainte de îmbarcare, un test molecular de tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Elveția. Documentul care conține rezultatul testului trebuie să includă următoarele informații: 1. numele, prenumele și data nașterii persoanei testate; 2. data și ora prelevării testului; 3. tipul de test prelevat; 4. rezultatul testului.

Începând cu data de 31 mai 2021, sunt exceptate de la măsura prezentării testului negativ următoarele categorii de persoane: 1. persoanele cu vârsta de până la 16 ani; 2. persoanele care prezintă un certificat medical care atestă că au fost diagnosticate cu COVID-19 în ultimele șase luni înaintea intrării pe teritoriul elvețian și că sunt considerate vindecate; 3. persoanele vaccinate complet în ultimele șase luni, cu un vaccin aprobat în Elveția sau în Uniunea Europeană (Pfizer-BionTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson).

Din Elveția spre România se poate călători cu test negativ PCR și astfel se evită carantina de 14 zile. Elveția este pe lista galbenă a României!

Germania

România a fost exclusă din categoria zonelor de risc, începând cu data de 23 mai 2021. Persoanelor care călătoresc din România în Germania nu li se mai aplică obligațiile specifice zonelor de risc. Rămâne în continuare obligatorie, însă, dovedirea testăriivaccinării sau vindecării pentru toate persoanele care călătoresc spre Germania pe cale aeriană, măsură valabilă indiferent dacă persoanele în cauză sosesc din zone de risc sau nu. Nu uitați de completarea formularului digital de intrare în Germania (inclusiv în limba română).

Din Germania spre România se poate călători fără restricții. NU se cere test! Germania este pe lista verde a României!

Grecia

Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, statelor membre ale Acordului Schengen, Australia, Macedonia de Nord, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Israel, Canada, Belarus, Bahrain, Noua Zeelandă, Republica Coreea, Qatar, China, Kuwait, Ucraina, Rwanda, Rusia, Arabia Saudită, Serbia, Singapore, Thailanda sau persoanele care au rezidența permanentă în aceste state pot intra pe teritoriul elen pe cale rutieră – prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, Svilengrad-Ormenio, Evzoni și Nymphaea și pe cale aeriană, prin orice aeroport, intrarea fiind permisă persoanelor care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

 • prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;

sau

 • prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.

sau

 • prezintă o dovadă emisă de către un laborator autorizat în statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

De asemenea, este obligatorie completarea formularului PLF (Passenger Locator Form) prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență, de către toate persoanele care sosesc în acest stat.

Rămâne în vigoare măsura efectuării în mod aleatoriu, de către autoritățile elene, a unor teste rapide la punctele de control a trecerii frontierei.

Din Grecia spre România se poate călători cu test negativ PCR și astfel se evită carantina de 14 zile. Grecia este pe lista galbenă a României!

Italia

Potrivit actului normativ emis de autoritățile din Italia, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României (România fiind inclusă alături de alte state pe lista C din anexa 20) au obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări rezultatul negativ al unui test molecular (tip PCR) sau de captură antigen pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 48 de ore anterior intrării pe teritoriul italian.  

Din Italia spre România se poate călători fără restricții. NU se cere test! Italia este pe lista verde a României!

Vom continua să monitorizăm restricțiile statelor din EUROPA la pandemia de COVID-19 și vom reveni cu actualizări atunci când vor exista noutăți.

31 Comentarii
 1. Eu says

  Ce relevanta are acest articol , daca in momentul in care dai pe Tarile de jos de exemplu , articolul atasat este din 9 iulie 🤷🏻‍♀️

  1. Sorin Rusi says

   Pentru ca este valabil si acum pentru Romania! Are acuratete 100%. Cand vor aparea modificari, le vom anunta si vom actualiza inforamtiile.

 2. La says

  Ce informatii aveti despre Belgia?

 3. Petrica says

  Dacă se poate călători înLisabona fără test, răspuns urgent va rog

  1. Sorin Rusi says
 4. Giani says

  Se impune carantina in Romania daca de calatoreste din Canada?

  1. Sorin Rusi says

   Canada nu e pe lista galbena a Romaniei, deci nu se impune

 5. Maria Bozoi says

  Buna ziua , eu dacă plec săptămâna viitoare din Anglia in România, care sunt restricțiile acum?

  1. Sorin Rusi says

   Acum se cere test PCR sau antigen COVID-19 negativ si se baga in autoizolare pentru 14 zile.

 6. Ion Gheorghiu says

  Buna ziua .vreau sa plec din Romania in Anglia,care sunt conditiile ?

  1. Sorin Rusi says

   Persoanele care sosesc în Anglia, Țara Galilor, Scoția, Irlanda de Nord sau Insula Jersey venind din România sau din oricare alt stat (cu excepția Irlandei și Insulelor Man, Jersey și Guernsey), sunt obligate să se autoizoleze timp de 10 zile. Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a renunțat la lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie (travel corridors).
   Toți pasagerii care sosesc în Anglia, Țara Galilor, Scoția sau Irlanda de Nord din străinătate trebuie să prezinte, inclusiv la îmbarcarea în trenuri, feriboturi sau aeronave, un test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 3 zile anterior sosirii.

 7. Adriana says

  La sfârșitul lunii Februarie as vrea sa plec din Olanda spre România , cu avionul . Țin sa Menționez ca lucrez in domeniul maritim . Am nevoie de ceva ?

  1. Sorin Rusi says

   Daca intrati la exceptiile adoptate de Romania, atunci nu aveti nevoie de nimic. Daca nu va incadrati la exceptii si nu aveti acte doveditoare, atunci test + carantina. Asta raportat la ce reguli sunt acum si la faptul ca Olanda e pe lista galbena. Daca se schimba ceva pana la final de februarie, atunci vor fi alte reguli.

 8. Adriana says

  Am CCR ul . Trebuie sa îl prezint la imbarcare . Nu ? Mulțumesc mult ptr răspuns .

  1. Sorin Rusi says

   Ce e CCR?

 9. Amaritei Florin says

  Salutare ! Vreau sa calatoresc in Romania din Belgia pentru 48 ore . Ce restrictii se impun ? Multumesc !

  1. Sorin Rusi says

   Test COVID-19 negativ prezentat la debutul calatoriei

 10. Bacila ervin says

  Buna ziua daca plec din anglia in romania ce trebe sa fac sí cand vin inapoi ce se intapla

  1. Sorin Rusi says

   Test COVID-19 negativ si carantina la intrarea in Romania. La retur, test COVID-19 si carantina plus dubla testare in carantina.

 11. Teodora says

  Daca avem vaccin facut ,de ce se cere test molecular sa avem in aeroport ? Si in ultimul decret scrie clar :cine are facut vaccin cu amandoua dose nu mai are nevoie de teste o carantina .

  1. Sorin Rusi says

   Pentru ca momentan astea sunt regulile. Daca nu va incadrati la exceptie…

 12. Alex says

  Elvetia nu mai este acum in zona galbena, din ce inteleg nu mai trebuie sa stau in carantina atunci cand vin in tara.

  Ce imi este neclar e daca tot e nevoie sa prezint un test negativ la intrarea in tara.

 13. Milena says

  Daca sunt vaccinat imi mai trebuie test ,si daca da , de care ? Plec in Germania

 14. Adrian Fuchs says

  Buna ziua. Pentru a dovedi dubla vaccinare e suficienta adeverinta bilingva eliberata de centrul de vaccinare sau trebuie de undeva obtinuta o alta dovada? Si daca da, de unde? Intreb pentru calatoria pe calea aerului, in Franta, asta inainte de introducerea certificatului verde, care va fi probabil incepand cu 1 iulie 2021. Va multumesc.

  1. Sorin Rusi says

   E suficient sa aveti adeverinta eliberata de centrul de vaccinare. Este bine sa o aveti si in format electronic https://airlinestravel.ro/adeverinta-de-vaccinare-anti-covid-este-disponibila-in-format-electronic.html

 15. Adrian Fuchs says

  Va multumesc, domnule Sorin. Intotdeauna ati fost bine informat.

  1. Sorin Rusi says

   Incercam sa mentinem acuratetea informatiilor la un nivel inalt. Informatia nu e secreta, ea fiind facuta publica de autoritatile statului. Doar ca sunt multe locuri in care trebuie sa cautati. Noi incercam sa va ajautam si sa gasiti in cadrul siteului cam tot ce aveti nevoie.

 16. Adrian Fuchs says

  Si chiar reusiti cu brio asta. Inca o data, multumiri.

 17. Elena says

  Deci Italia nu are nicio problema cu testul Antigen?(tradus in engleza.facut la clinica )

  1. Sorin Rusi says

   Italia accepta testul antigen.

Leave A Reply

Your email address will not be published.