Noile măsuri restrictive impuse de România la intrarea în țară

2 7.901

Pe 11 februarie, Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă adoptă hotărârea nr. 9 (o puteți studia integral, în hotărârea 9 fiind și noile măsuri restrictive aplicate la intrarea în România).Prin intermediul acestei hotărâri a fost actualizată lista galbenă a țărilor și zonelor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România.

Totodată, prin Hotărârea nr.9, autoritățile au stabilit și reglementat noile noile măsuri restrictive impuse de România la intrarea în țară. Mai jos am extras cele mai importante modificări.

Dacă aveți test COVID-19 negativ, stați în carantină 10 zile

Pe cale aeriană, se poate călători spre România din țările galbene doar cu prezentarea testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS- CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării. Aceștia intră în carantină la domiciliu sau la locația declarată pentru perioada de 10 zile (fără a mai exista obligativitatea de testare în ziua 8). Aceeași măsură este valabilă și pentru cei ce călătoresc cu mijloacele proprii, testul RT-PCR fiind prezentat la graniță. Măsura nu se aplică pentru cei ce călătoresc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Persoanele, care călătoresc spre România cu mijloacele proprii din zona galbenă și NU prezintă testul negativ PCR de COVID-19 la graniță, vor intra în carantină la domiciliu / locație aleasă pentru 14 zile. Aceștia pot ieși în ziua a 10-a din carantină dacă se vor testa în ziua a 8-a. Măsura nu se aplică celor sosiți din Marea Britanie.

Excepții de la carantină

Sunt exceptați de la carantină cei aflați în tranzit pentru maxim 24 de ore prin România. Sunt exceptați de la carantină și persoanele care sosesc în România din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.

Măsurile prevăzute în prezenta hotărâre, intră în vigoare, pentru țările/zonele/teritoriile aflate pe lista aprobată prin HCNSU nr. 6 din 04.02.2021 și care se regăsesc și în lista prevăzută la art. 1, începând cu data de 13.02.2021, ora 00.00.

Pentru țările nou intrate pe lista aprobată prin prezenta hotărâre, măsurile se aplică începând cu data de 15.02.2021, ora 00.00.

Lista completă a excepțiilor de la aceste măsuri pot fi studiate în Hotărârea nr. 9 din 11 februarie 2021.

2 Comentarii
  1. Condrea Gabriela says

    In cadrul listei exceptiilor de la carantina conform hotararii 9/11.02.2021, la intrarea in Romania din tari aflate pe lista galbena, intra acum si testul de anticorpi IgG efectuat cu maxim 14 zile inainte de intrarea in tara ?

    1. Sorin Rusi says

      Exista o exceptie cu privire la anticorpi. Verificati cu DSP exceptiile

Leave A Reply

Your email address will not be published.