Ce să NU faci în avion / Nu fi pasager idiot, mitocan și nesimțit

3 16.329

În urma accidentului aviatic din 5 mai 2019, în care a fost implicat un Sukhoi Superjet 100 Aeroflot, a ieșit la iveală o latură neplăcută a multor oameni. Vorbim aici de latura egoistă și lipsa de respect față de cei din jur.

Aeronava a aterizat cu dificultate, iar la impactul violent cu pista s-a declanșat un incendiu. Flăcările au cuprins imediat fuselajul avionului, ceea ce a dus la evacuarea pasagerilor pe toboganele din față.

Din nefericire, 41 de pasageri au decedat în acest accident, mulți dintre ei din cauza intoxicării cu fum. Se aflau în partea din spate a avionului și nu au reușit să ajungă la ușile de evacuare, deplasarea lor fiind îngreunată și de bagajele de pe culoar.

În momentul evacuării, se poate observa cum mai mulți pasageri au coborât cu bagajele, care cum a putut, dar au îngreunat evacuarea celorlalți pasageri.

Ce să NU faci în avion

Am experiența a sute de zboruri interne și internaționale. Am zburat cu operatori de top, low-cost, ultra low-cost, full-service. Am fost și pe zboruri charter. Nu cred că a existat zbor perfect, fără ca unul sau mai mulți pasageri să nu încalce lista de mai jos.

  1. Când pleci într-o călătorie cu avionul, TREBUIE să te încadrezi în limitele de bagaje impuse de compania aeriană cu care urmează să zbori. NU încerca să pleci cu întreg dulapul în bagaj. NU te certa cu reprezentanții companiei aeriene dacă aceștia își solicită să plătești excendentul de bagaje.
  2. Când ești la control de bagaje/pasapoarte, NU te înghesui. Păstrează distanța decentă față de ceilalți pasageri aflați la rând. Tuturor le vine rândul. Și NU te certa cu ofițerii vamali. Posibil să îți strice călătoria.
  3. După ce ai ajuns la poarta de îmbarcare, încearcă să NU ocupi 2-3 scaune cu bagajul/bagajele. Un scaun pentru tine e suficient. Bagajele pot sta pe jos, lângă tine.
  4. Acum, în secoul XXI, toate companiile aeriene oferă un loc în avion și acesta este menționat pe bilet. Fie că-l alegi la cumpărarea biletului, fie ca este alocat automat de sistem la check-in, el există. NU este nevoie să stai la coadă, în picioare, cu 30 de minute înainte de îmbarcare. Și NU trebuie să fugi spre avion. Nu pleacă până când nu este toată lumea așezată și cu centurile puse.
  5. Odată ajuns la bordul avionului, urmărește cu atenție instrucțiunile prezentate de însoțitorii de bord. Și, cel mai important, respectă-le atunci când situația o cere. NU ignora personalul de bord!
  6. NU te certa cu personalul de cabină și NU te supăra când nu primești imediat ceea ce dorești. Respectă însoțitorii de bord și piloții. Ei nu sunt chelneri, ospătari și nici marionete. Însoțitorii de bord se află la bordul avionului pentru siguranța ta și a zborului. Nu pentru a fi la cheremul tău.
  7. NU te certa cu ceilalți pasageri aflați în avion.
  8. NU te bate în avion cu alti pasageri sau echipajul de cabină. Riști să stai după gratii.
  9. NU face glume neinspirate cu trimitere către bombe și alte atentate. NU forța ușa cockpitului. În ambele situații, riști să fii dat jos din avion cu poliție și anchetat pentru terorism.
  10. NU vorbi foarte tare în avion.
  11. NU asculta muzica la maxim fără căști (de preferat să ai căștile conectate la sursa de muzică).
  12. NU te descălța în picioarele goale. De preferat să ai o pereche ergonomică și confortabilă de încălțări.
  13. NU lăsa mizerie în urma ta. NU mânca semințe ca la meci. NU arunca hârtiile, resturile menajere și ambalajele pe jos. Recomandăm să le strângi și să le dai însoțitorilor de cabină.
  14. NU consuma băuturi alcoolice în exces. Păstrează o limită de siguranță.
  15. NU fuma în avion. Vei fi prins și amendat.
  16. NU bloca culoarul avionului.
  17. După aterizare, NU te ridica imediat în picioare. Așteaptă ca aeronava să ajungă la punctul de debarcare.
  18. După aterizare, NU te grăbi să-ți iei bagajul din compartimentul de sus. Rămâi pe scaun și cu centura pusă până la oprirea completă a aeronavei.
  19. La coborârea din avion, NU rata ocazia de a le mulțumi însoțitorilor de bord.
  20. În cazul în care avionul este implicat într-un accident/incident, respectați instrucțunile personalului navigant. NU vă grăbiți să vă luați bagajele. NU blocați evacuarea aeronavei și nu faceți alte acțiuni față de cele indicate de însoțitorii de bord. NU fiți precum pasagerul Dmitry Khlebushkin.

Ca să rezum totul! Ca pasager, încearcă să nu ieși în evidență prin nesimțire și mitocănie, indiferent de mijlocul de transport cu care călătorești. NU fi un pasager idiot.

Acasă poți să faci ce vrei. Însă în mijloacele de transport respectă-i pe cei din jur și așa te respecți pe tine însuți.

În momentul de față, există o campanie împotriva pasagerilor indisciplinați!

NU fi un pasager idiot.

3 Comentarii
  1. Ghita Pristanda says

    Toate punctele din listă sunt corecte, mai puțin punctul 4, care nu mai pare de actualitate. În ultima perioadă am auzit de tot mai multe cazuri de persoane rămase în aeroport din cauza faptului că operatorul aerian a făcut overbooking…

    1. Sorin says

      E corect si punctul 4. Ca doar nu te aseaza nimeni pe aripa sau la toaleta. Faptul ca se ace overbooking, nu are treaba cu punctul 4.

Leave A Reply

Your email address will not be published.