blank

Vigneta Bulgaria 2024: cât costă vigneta în Bulgaria și modalități de cumpărare!

3 27.109

Taxele pentru vinietele electronice în Bulgaria, pentru mijloacele de transport cu greutate de până la 3,5 tone, vor fi reduse cu 10% începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Odată ce ați intrat în Bulgaria, nu uitați să cumpărați vigneta. Indiferent că tranzitați Bulgaria sau petreceți câteva zile în țara vecină la sud de Dunăre, vigneta este obligatorie. În cazul în care ați omis / ați uitat să cumpărați vigneta în Bulgaria, să vă așteptați la o amendă.

Este bine de știut că în Bulgaria există și e-vigneta. Nu trebuie să mai lipiţi nicio etichetă pe parbriz, ci puteţi înregistra comod online autovehiculul. În Bulgaria funcționează sistemul de emitere a vinietelor electronice pentru folosirea contra cost a infrastructurii publice rutiere de către categoriile de autovehicule cu masa totală admisibilă mai mică de 3,5 tone, iar pentru celelalte categorii (microbuze, automarfare, autocare) funcționează sistemul electronic de taxare rutieră bazată pe distanța parcursă (tip e-Toll) (www.bgtoll.bg (site-ul oficial)).

Vinieta electronică trebuie achiziționată cel târziu la intrarea pe teritoriul Bulgariei

Vinietele electronice pot fi eliberate pe o durată de 1 an, 3 luni, 1 lună, 1 săptămână sau doar pentru zilele de sâmbătă și duminică (vinieta de sfârșit de săptămână) numai pentru autoturisme și mijloacele de transport cu masă totală admisibilă de până la 3,5 tone. Acestea se emit pentru fiecare mijloc de transport, în parte, în funcție de categoria din care face parte, în baza numărului de înmatriculare.

Vinieta electronică este valabilă numai pentru mijlocul de transport al cărui număr de înmatriculare a fost înregistrat, indiferent dacă se schimbă proprietarii sau utilizatorii acestuia.

Prețul vinietei electronice în Bulgaria, valabil pentru anul 2023, pentru categoria de autovehicule cu masă totală admisibilă mai mică de 3,5 tone, este reliefat în funcție de durata de valabilitate, după cum urmează:

Costul vinietelor în Bulgaria, de la 1 ianuarie 2024

  • vinietă electronică cu valabilitate de 1 an: 87 leva;
  • vinietă electronică cu valabilitate de 3 luni: 48 leva;
  • vinietă electronică cu valabilitate de 1 lună: 27 leva;
  • vinietă electronică cu valabilitate de 1 săptămână: 13 leva;
  • vinietă electronică cu valabilitate pentru un week-end: 9 leva.

Subliniem faptul că vinieta electronică trebuie achiziționată cel târziu la intrarea pe teritoriul Bulgariei. În caz contrar, vă expuneți riscului de a fi sancționat prin aplicarea unei taxe compensatorii pentru parcurgerea fără vinietă a unui segment de drum național supus taxării, chiar dacă, ulterior, ați achiziționat vinieta electronică corespunzătoare.

Taxa compensatorie se achită la fața locului în momentul controlului, numai cu card bancar de debit sau credit. Cuantumul acesteia diferă în funcție de categoria și caracteristicile autovehiculului, după cum urmează:

  • Autoturisme – 70 leva (aprox. 36 euro);
  • Autocamion cu greutate de 3,5 t – 12 t – 150 leva (77 euro);
  • Autocamion cu greutate de peste 12 t cu 2-3 axe – 450 leva (230 euro);
  • Autocamion cu greutate de peste 12 t cu 4 sau mai multe axe – 750 leva (383 euro);
  • Autovehicule de transport pasageri cu mai mult de 8 persoane – 150 leva (77 euro).   

Rețeaua bulgară de distribuire a vinietei electronice este formată din stații de alimentare cu combustibil (de ex: Petrol AD, Lukoil EOOD, OMV OOD, EKO, Rompetrol, Shell Bulgaria EAD, etc.), oficii poștale, sucursale EasyPay sau FastPay și de la alți parteneri comerciali.

Vinieta electronică poate fi achiziționată on-line prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg (cu versiune și în limba română – https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica).

Subliniem faptul că, în cazul achiziționării vinietei electronice pentru Bulgaria prin transfer bancar, aceasta va fi activată după aproximativ trei zile lucrătoare, din cauza procedurilor și timpului tehnologic specifice sistemului bancar de confirmare a plăților. În cazul achitării on-line cu card bancar (e-banking), activarea vinietei electronice pentru Bulgaria se produce imediat în decurs de câteva minute.

Pe întregul teritoriu al Republicii Bulgaria au fost montate terminale de autotaxare tip bancomat, de unde șoferii pot să își achiziționeze vinieta electronică.

Leave A Reply

Your email address will not be published.