Haos în aeroporturi: greve în majoritatea țărilor din Europa; mii de zboruri anulate; aeroporturi aglomerate, bagaje pierdute sau întârziate!

7 4.070

Ceea ce se întâmplă în aviația comercială nu mai e o situație neglijabilă, care putea fi tratată punctual. În prezent, majoritatea companiilor aeriene europene se confruntă cu lipsă de personal navigant. Totodată, marile hub-uri europene au probleme de personal la sol.

Haos în aeroporturi

Pe lângă criza forței de muncă, industria aviației civile se mai confruntă și cu un val de nemulțumiri ce vine din partea piloților, însoțitorilor de bord, agenților de securitate și lucrătorii din sectoarele auxiliare. Evident, majoritatea nemulțumirilor sunt legate de bani, salarii, doar că mai sunt și alte revendicări. De exemplu, personalul navigant dorește respectarea orelor de somn, alții vor condiții mai bune de lucru, sunt sectoare unde s-a cerut retehnologizarea la standarde moderne etc. Cu alte cuvinte, nemulțumirile au legătură cu banii, dar nu totul se rezumă la bani.

Toate acestea au dus la anularea a mii de zboruri, iar zeci de mii de pasageri au picat victime colaterale. Cei din urmă nu au putut călători spre destinația dorită. Nici nu mai contează motivul călătoriei.

Așa cum se anticipa, aproximativ 10% dintre zborurile programate pentru lunile iulie și august au fost deja anulate și nu este exclus să asistăm și la alte anulări. Companiile aeriene sunt nevoite să folosească avioane ce pot transporta mai mulți pasageri pentru a diminua efectul anulărilor asupra pasagerilor.

Dar chiar și așa, aeroporturile au anunțat că vor limita numărul pasagerilor ce pot călători zilnic, decizie luată tot din cauza lipsei de personal. Un manager de aeroport a spus că e mai bine să se ia astfel de măsuri din timp și să afecteze un număr finit de pasageri, în loc să aibă parte de anulări spontane și să pună în situații neplăcute mult mai mulți pasageri.

Greve în majoritatea țărilor din Europa

Pentru voi, am făcut un scurt rezumat cu privire la grevele anunțate și la măsurile luate de diferite aeroporturi din Europa:

Greve în Europa

Măsuri luate de aeroporturi:

Zboruri anulate de companiile aeriene

Pasagerii afectați de zboruri întârziate (mai mult de trei ore) sau anulate cu mai puțin de 14 zile față de data decolării ar putea fi eligibili să primească comensații cuprinse între 250 euro și 600 euro.

Și stiți care e paradoxul în toată această poveste? Aviația comercială și de pasageri a ajuns la 80%-85% din traficul aerian raportat în 2019 pentru acceași perioadă. Iată că estimările au fost greșite. Dorința oamenilor de a călători a depășit cele mai optimiste scenarii cu privire la revenirea industriei aviației de pasageri.

Leave A Reply

Your email address will not be published.