blank

19 sfaturi de călătorie cu avionul în vremuri de criză. Atenție la grevele angajaților companiilor aeriene și din aeroporturi!

1 3.317

Trăim vremuril grele post-pandemie. Pandemia a trecut, trăiască pandemia! Și nu e o glumă. Începem ”să culegem” roadele a doi ani de pandemie, de restricții, de activități oprite, de aviație și turism blocate. În perioada pandemiei, companiile aeriene au fost nevoite să concedieze sau să scadă salariile tuturor angajaților care nu mai aveau activitate și aici vorbim de piloți și însoțitori de bord. Totodată, aeroporturile au fost nevoite să concedieze sau să treacă în șomaj tehnic personalul de la sol pentru că nu mai exista activitate. Mulți alții au ales să plece singuri din aviație și turism spre domenii mai productive în pandemie.

Nici cele mai optimiste previziuni nu anticipau haosul ce avea să urmeze în acest sezon estival. Specialiștii anunțau că revenirea aviației la nivel de 2019 se va face în 2-3-4 ani. Surpriză! Iată că peste 90% din aviația din 2019 a renăscut odată cu ridicarea tuturor restricțiilor COVID. Efectul îl vedem zilele acestea. Mii de zboruri sunt anulate și zeci de mii de pasageri sunt afectați de zboruri anulate sau întârziate. În urmă cu doi ani, aeroporturile erau goale. Iată că astăzi sunt de multe ori neîncăpătoare.

Aviația comercială intră în criză din cauza lipsei de personal navigant. Aeroporturile se plâng de lipsa forței de muncă de la sol și din sectoarele de apărare și pază. Inevitabil, au început grevele în aviație, iar aeroporturile sunt nevoite să limite traficul aerian. E neplăcut pentru toată lumea: pasageri, piloți, însoțitori de bord, agenți vamali, personal auxiliar la sol etc.

În aceste momente grele pentru toată lumea, venim cu câteva sfaturi și ponturi pentru călătorii în vreme de criză. Ca pasageri, putem face mai mult pentru ca situația să fie mai bună pentru toată lumea.

 • Dacă destinația voastră se află la mai puțin de 7 ore de mers cu mașina, nu zburați. Mergeți cu mașina, autocarul, trenul. Alegeți o variantă alternativă de transport.
 • Dacă totuși trebuie să zburați, rămâneți mereu informați. Instalați aplicația companiei aeriene și urmăriți actualizările cu privire la zboruri. Prin intermediul aplicației puteți să obțineți cartea de îmbarcare, urmăriți bagajele, urmăriți avionul, modificări de poartă de îmbarcare etc.
 • Dacă aveți planificat un eveniment sau dacă trebuie să ajungeți la un congres, o conferință, un eveniment major în familie, sfatul meu este să încercați să ajungeți la destinație cu minim 24 de ore înainte de data respectivului eveniment, să aveți o marjă suficientă de timp pentru a vă reruta pe alt zbor în cazul în care zborul de bază e anulat. Am văzut mulți oameni care se plângeau că nu au ajuns la timp la job, la nuntă, botez, la conferințe etc.
 • Căutați să zburați cu primul zbor al zilei. Astfel, în cazul în care se întâmplă ca respectivul zbor să fie anulat, să aveți suficient timp în decursul zilei pentru a găsi o alternativă. Totodată, primul zbor al zilei pleacă la timp în majoritatea cazurilor și sunt șanse minime să fie anulat. Poate doar în situații de grevă!
 • Țineți cont și de condițiile climatice. Furtunile sunt de regulă în a doua parte a zilei, deci încă un motiv să alegeți zborurile de dimineață.
 • Dacă aveți zboruri cu escală, căutați să aveți escala de minim 2 ore, poate chiar 3 ore. În condițiile actuale, escala de o oră nu mai este suficientă. Personal am trăit această experiență, dar povestea într-un alt articol.
 • Trebuie să țineți cont că situația din aeroporturi și în cadrul companiilor aeriene este mai amplă față de relatările din presă. Toate departamentele sunt legate între ele și toate au deficit de personal. Avioanele nu pot decola fără piloți și însoțitori de bord. Oamenii nu se pot îmbarca fără personal suficient la punctele de control bagaje și documente. Bagajele nu ajung la timp dacă personalul responsabil nu le încarcă înavioane.
 • Când echipajul navigant a obosit și a atins numărul de ore de zbor legale, se oprește. Nu poate zbura mai mult de 16 ore într-o zi, e ilegal. Nu contează cine e în avion, nu se ține cont de statut social, politic etc. Dacă în decursul zilei apar întârzieri și echipajul a atins limita de ore zburate și dacă nu există alt echipaj de rezervă, atunci zborurile următoare din ziua respectivă sunt anulate. Vedeți de ce zborurile de dimineață sunt cele mai bune?
 • Evitați marile aeroporturi și hub-uri din Europa în condițiile în care respectivele destinații sunt destinații finale. Alegeți să zburați pe aeroporturi mai mici din preajma destinației finale și apoi mergeți cu mașina, trenul, autobuzul până la destinația finală.
 • Recomand să nu consumați alcool în exces pe durata călătoriei. Nu se știe niciodată cănd aveți probleme cu zborul și nu sunteți lucizi pentru a gestiona situația.
 • Asigurați-vă vacanțele! Optați pentru o asigurare de călătorie, asigurare storno și medicală. Dacă pierdeți zborul, măcar să vă recuperați banii pe cazare și alte servicii subcontractate. Nu uitați că aveți drepturi la compensații în bani cu valoare de până la 600 EURO pentru zboruri întârziate mai mult de 3 ore sau pentru zboruri anulate din cauza companiei aeriene.
 • Dacă aveți în plan să călătoriți în grup, cu prietenii sau familia, atunci cumpărați biletele de avion cu loc preferențial. Altfel nu veți sta unul lângă celălalt.
 • Călătoriți cu strictul necesar. Încercați să nu mai luați bagaje de cală pentru a nu fi nevoiți să stați la cozile interminabile de la ghișeul de checkin. Împachetați corect bagajul de mână și respectați politica bagajelor impusă de companiiler aeriene.
 • Cu toate că suntem cetățeni europeni și putem călători cu cartea de identitate în Europa, sfatul meu este să călătoriți cu pașapoarte biometrice. Zona porților biometrice pentru verificarea automată a pașapoartelor e mai liberă. ATENȚIE! Prin aceste porți pot trece posesorii de pașapoarte cu vârste mai mari de 12 ani.
 • Atenție la ce mâncați pe durata călătoriei, la hidratare, la igiena personală. Nu e plăcut să ai nevoie să mergi mai des la toaletă și să nu poți merge.
 • Luați-vă o pereche de căști și setați-vă un playlist plăcut, care să vă relaxeze. Dacă aveți de așteptat câteva ore pentru un zbor întârziat, muzica vă va ajuta să fiți mai calmi. Timpul va trece altfel. Nu uitați să aveți la voi o baterie externă pentru a vă putea încărca telefonul. În aeroport puteți găsi prize, dar în avion mai greu.
 • Îmbrăcați-vă adecvat pentru zbor. Vă recomandăm încălțări comode. Să aveți la voi un hanorac sau o bluză cu mânecă lungă. După ore de aștept și oboseală, veți avea senzația de frig și în avion nu se poate crește temperatura ca la mașină.
 • În caz de zbor anulat sau întârziat, nu vă răzbunați pe echipajul de cabină sau piloți, nu vă răzbunați pe oamenii de la ghișeul de checkin. Păstrați-vă calmul și încercați să rezolvați pașnic situația. Credeți-mă că nimeni nu complotează împotriva voastră și nimeni nu vă dorește în aeroport sau avion mai mult față de cât e nevoie pentru un zbor normal. Angajații din avioane și aeroporturi sunt oameni care au zeci de ore de muncă într-o zi, sunt și ei obosiți, uneori pot face greșeli. Situația e neplăcută pentru toată lumea.
 • Faceți RAI din ce aveți. Bucurați-vă de călătorie așa cum se poate! Este bine să aveți la voi o rezervă de bani pentru eventualele situații în care aveți zboruri anulate sau trebuie să rămâneți cazați peste noapte într-o destinație

Sper ca toate aceste informații să vă fie de ajutor și utile când vă programați următoarele călătorii cu avionul. Cer senin și zboruri line, vă doresc!

*Aceste idei și sfaturi nu reprezintă certitudini cu privire la zboruri anulate sau întârziate. Nu garantăm că nu veți avea zboruri anulate dacă aplicați aceste reguli și idei. Însă poate vă ajută să călătoriți mai relaxați!

Leave A Reply

Your email address will not be published.