„Certificatul digital COVID UE” va putea fi utilizat de la 1 iulie

1 1.262

Mai rămâne un singur pas până când procedurile de aprobare a „Certificatului digital COVID UE” vor fi finalizate în cadrul Uniunii Europene, după ce, pe 21 mai, Comitetul Reprezentanților Permanenți al Consiliului (Coreper) a anunțat că sprijină acordul încheiat anterior între Consiliul European și Parlamentul European. Odată cu intrarea în vigoare a legislației, regulamentele vor fi publicate în Monitorul Oficial al UE și se vor aplica de la 1 iulie.

„Certificatul digital COVID UE” va putea fi utilizat de la 1 iulie.

Pentru ca procedurile să fie finalizate, Consiliul va trimite acum o scrisoare Parlamentului European, comunicând oficial sprijinul Coreper pentru acordul de stabilire a certificatului. Consiliul European a asigurat, printr-o declarație, că „se așteaptă ca Parlamentul European să aprobe scrisoarea în sesiunea plenară din 7-10 iunie. Ulterior, Consiliul va adopta oficial regulamentele care trebuie semnate de Consiliu și Parlament.”

Primul ministru al Portugaliei, António Costa, actual președinte al Consiliului European, a afirmat că certificatul este „un pas important către o viață mai normală, mai liberă și mai sigură în timpul pandemiei care va facilita libera circulație a tuturor europenilor, începând cu acest vară”.

Statele membre vor trebui să rămână vigilente asupra situației epidemiologice, în timp ce economiile naționale se pot recupera treptat.

Întreaga UE speră că certificatul de călătorie va facilita circulația sigură și liberă în mijlocul pandemiei, demonstrând că deținătorul a primit cele două doze ale vaccinului, că este recent recuperat sau că a fost testat recent și a primit un rezultat negativ în intervalul de timp solicitat de către statul de destinație.

Certificatul-digital-COVID-UE-iulie-1

Instituțiile europene au recomandat statelor membre să ofere călătorilor acces la teste COVID-19 la prețuri accesibile, pentru care a fost alocată o sumă de 100 de milioane de euro în cadrul instrumentului de sprijin de urgență, sugerând că alte resurse suplimentare de peste 100 de milioane de euro pot fi mobilizate pentru achiziționarea mai multor teste – dacă va fi necesar.

Leave A Reply

Your email address will not be published.