blank

ECDC a actualizat indicele epidemiologic (3 iunie 2021): Olanda, Suedia, Letonia ar putea intra pe lista galbenă; Croația, Cipru, Turcia, Elveția ar putea intra pe verde

2 4.522

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) raportează în fiecare săptămână un indice calculat pentru 14 zile. De exemplu astăzi, 3 iunie 2021, a fost publicată lista cu indicele epidemiologic raportat la perioada 17 mai – 30 mai 2021.

Începând cu 14 mai, Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă a schimbat clasificarea statelor. Se ține cont de rata de incidență cumulată la 14 zile, astfel rezultând 3 categorii: verde, galben și roșu. Noi îi mai spunem și lista semafor a României. Rata de incidență este calculată tot în urma indicelui epidemiologic raportat de ECDC.

În acest context, dacă autoritățile din România vor actualiza lista semafor, vom avea parte de câteva schimbări foarte importante. Olanda, Suedia, Letonia ar putea intra pe lista galbenă, iar Croația, Cipru, Turcia, Elveția ar putea intra pe verde. Franța rămâne, cel mai probabil, pe lista roșie din cauza unei raportări neconforme. India și Marea Britanie rămân pe lista roșie din cazua noilor tulpini de coronavirus.

ECDC a actualizat indicele epidemiologic, iar noi am calculat rata de incidență

Raportul ECDC publicat joi, 3 iunie, pentru perioada 17.05 – 30.05.2021. ATENȚIE!!! Acestea nu sunt listele oficiale stabilite de autoritățile din România. Așteptăm cu interes ca CNSU să actualizeze oficial listele conform noilor criterii stabilite.

Clasificarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic, în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile, se realizează în 3 categorii astfel:

  1. Zona Verde – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5;
  2. Zona Galbenă – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 și 3 la 1.000 de locuitori;
  3. Zona Roșie – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3 la 1000 de locuitori.
  • Încadrarea din zona galbenă sau verde în zona roșie, precum și încadrarea din zona verde în zona galbenă, intră în vigoare în termen de 24 de ore de la data aprobării Listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
  • Încadrarea din zona roșie în zona verde sau galbenă, precum și încadrarea din zona galbenă din zona verde, intră în vigoare la data aprobării Listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
2 Comentarii
  1. Diana says

    Buna ziua,
    Mi se pare strigător la cer faptul că de două săptămâni, din cauza unor erori, Franța ramane pe lista roșie. Cred că e aproape singura țară din UE care a mai ramas in zona rosie si nu pentru ca nu au scazut dramatic cazurile acolo, ci fiindca tot se publica erori la calcul sau cum spun ei in raportari. Mi se pare o discriminare nejustifcata, mai ales fiindca Franta este menținută pe lista cu carantina de aproape jumatate de an. Nu se poate face nici macar o excepție?

    1. Sorin Rusi says

      Inca nu stim daca si saptamana asta. Noi anticipam ca va ramane pe rosu. Dar la fel de bine, CNSU poate lua alta hotarare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.