blankblank

AWWA „Sky Whale” – un avion concept

0 2.138

Industria aviaţiei este dinamică şi într-o continuă transformare. Avioanele au evoluat foarte mult în 100 de ani de aviaţie comercială. Totul a început cu primul zbor comercial operat în 1914, la bordul unui hidroavion Benoist şi s-a ajuns la aeronave ce pot transporta până la 800 de pasageri într-o clasă (ex. Airbus A380) şi pe distanţe foarte lungi. Au fost perioade când în aviaţie şi-au făcut loc şi avioane supersonice de pasageri – Concorde şi Tupolev Tu-144. Dar industria constructoare de avioane creşte, se dezvoltă şi caută soluţii pentru aeronave mai fiabile, mai confortabile şi chiar mai rapide. Aşa au luat naştere Boeing 787 (în serviciul operaţional din 2009), Airbus A350 (în faza de testare), Boeing 777X, Bombardier Cseries, Embraer E-Jet E2 şi lista poate continua pentru că majoritatea producătorilor de avioane pregătesc noi generaţii de aeronave.

AWWA Sky Whale 22

Tot în această perioadă apar şi foarte multe concepte şi prototipuri de avioane, unele mai interesante ca altele. Nasa şi Boeing lucrează la un supersonic, iar AWWA „Sky Whale” se vrea a fi un avion cu capacitate mare de transport.

AWWA Sky Whale 24

Aripi regenaribile, ferestre mari care pot afişa realitatea virtuală, decolare pe verticală, motoare hibride, fibră optică, nanotuburi de carbon, fibră de carbon, compozite ceramice, acestea sunt doar câteva dintre specificaţiile tehnice pe care le-am putea întâlni la avionul AWWA „Sky Whale”. Acest model ar putea transporta până la 755 de pasageri într-o configuraţie cu 3 clase, avionul având 3 etaje. Aşa ar putea arată avionul viitorului mai îndepărtat. Forma sa parcă este desprinsă din filmele Star Trek. Îmi place acest concept, dar va mai trece multă vreme până vom vedea ceva asemănător pe aeroporturi. Vouă v-ar plăcea să călătoriţi cu un asemenea avion „balenă”?

AWWA Sky Whale 2

AWWA Sky Whale 7

AWWA Sky Whale 11

Leave A Reply

Your email address will not be published.