blank

NASA şi Boeing au testat noul avion supersonic – pe urmele Concorde

0 853

În opinia mea, Concorde a fost un avion lansat înainte de vreme. Impresionant este faptul că în 1976 a existat tehnologia care a dus la apariţia Concorde, însă e ciudat cum în prezent nu mai există interes pentru avioane de mare viteză. Totuşi ideea unui supersonic nu a murit. Boeing, Gulfstream şi Nasa îşi unesc forţele pentru a construi următorul supersonic de pasageri.

Pe urmele Concorde

După zvonuri, teorii şi idei, iată că NASA şi Boeing s-au apucat de treaba. Au creat un supersonic concept la scară redusă pe care l-au testat într-un tunel de vânt. Specialiştii de la Glenn Research Center NASA cercetează efectele fluxului de aer pe noua structură şi caută o soluţie pentru a diminua volumul boomului sonic. Dacă se reuşeşte acest lucru, noul avion supersonic ar primi aprobarea să zboare şi pe curse transcontinental.

Însă cea mai mare problemă ţine de costuri, iar aici mai e mult de lucru până se va ajunge la un model eficient din punct de vedere al raportului cost/performanţă. NASA şi Boeing nu se grăbesc şi evită să facă aceleaşi greşeli pe care le-au făcut cei de la BAC și Aerospatiale  în urmă cu 27 de ani.

Mai jos aveţi o imagine cu prototipul în miniatură testat în tunelul NASA. Se păstrează ideea de a face un avion supersonic dedicat segmentului business. Se pune accentul pe viteză, fiabilitate, dar va transporta un număr mic de pasageri.

aero_supersonic
Leave A Reply

Your email address will not be published.