Concorde – povestea unui avion lansat înainte de vreme (foto / video)

4 15.071

Pe 21 ianuarie 2013, Concorde ar fi împlinit 37 de ani de la introducerea sa pe piaţă. Nu a fost primul supersonic, Tupolev Tu-144 fiind deschizătorul de zboruri supersonice. Însă Concorde a fost deocamdată singurul care a operat zboruri comerciale timp de 27 de ani.

Concorde are o poveste lungă, interesantă şi emoţionantă. Rămâne un simbol al aviației, al tehnicii de vârf din perioada în care a fost construit. De multe ori mă gândesc că poate era mai bine dacă era lansat după anul 2000, când piaţa airlines era mult mai bine dezvoltată.

Supersonic Concorde – avionul din viitor lansat în trecut

Şi dacă s-a putut în 1976, de ce nu se construieşte un Concorde 2 mult mai modern, mai eficient şi cu mult mai multe avantaje? Din păcate, în prezent nu mai există un avion de pasageri care să treacă de 950km/h. Marile companii producătoare de aeronave s-au axat tot mai mult pe capacitatea de transport şi confort.

concorde interior
concorde interior

Tehnologia există! Sunt ceva programe de dezvoltare ale unor avioane suborbitale, dar mult mai complexe şi care duc limitele mult peste ceea ce putem gândi acum. Amintesc aici de programul dezvoltat de Boeing, Gulfstream şi Nasa!

Consider că modelul Concorde a fost lansat înainte de vreme. Un avion din viitor și-a făcut apariția într-o perioadă în care aviaţia abia se dezvolta. Și nici companiile aeriene nu erau pregătite să-l aibă în flotă.

Concorde a fost lansat înainte de vreme

Zborul inaugural a avut loc pe 2 martie 1969, la 59 de ani de la primul zbor al unui avion cu reacţie şi la 60 de ani de la înfiinţarea primei companii aeriene de pasageri – DELAG – Deutsche Luftschiffahrts-Aktiengesellschaft. La manşa avionului a fost pilotul Andre Turkey.

A fost lansat în acelaşi timp cu Boeing 747, unul dintre cele mai mari avioane din lume. Cu toate că au pornit la drum împreună, Concorde nu s-a bucurat de succes şi a fost retras de pe piaţă în 2003.

Concorde la ultimul zbor comercial

Decizia a fost luată la 3 ani după singurul şi tragicul accident soldat cu 113 victime (100 de pasageri, 9 membri ai echipajului şi 4 persoane la sol), din 25 iulie 2000. La această decizie au contribuit şi criza financiară. Atentatele din 11 septembrie 2001 și-au pus amprenta pe retragerea Concorde.

Primul zbor operat de Concorde

Proiectul Concorde a fost rezultatul unui tratat guvernamental încheiat între guvernul francez și britanic, combinând eforturile companiilor Aérospatiale și British Aircraft Corporation. S-au pompat foarte mulţi bani în dezvoltarea acestui tip de aeronavă şi s-a dovedit a fi un mare eşec economic.

Air_France_Concorde

Comenzi Concorde

Au existat comenzi din partea companiilor aeriene Qantas, Singapore Airlines, Air India, American, Air Canada, JAL, Lufthansa, United, Continental, Pan American, dar toate au fost anulate. Într-un final, au fost produse doar 20 de unităţi, toate fiind împărţite frăţeşte între Air France şi British Airways, aeronave cumpărate tot pe banii statelor implicate.

Avioanele Concorde au fost folosite pe zboruri transatlantice din Heathrow, Londra (British Airways) și Charles de Gaulle, Paris (Air France) către JFK, New York și Dulles, Washington. Zburau la viteze record, 2 mach fiind viteza de croazieră şi parcurgeau distanţele în mai puțin de jumătate din timpul celorlalte avioane.

Viteza avionului Concorde o depășea pe cea a crepusculului, putând să egaleze sau să depășească viteza de rotație a pământului. La zborurile spre vest, era posibilă sosirea la o ora locală mai devreme decât ora de plecare.

Pe anumite zboruri transatlantice cu plecare din Heathrow sau Paris, puteai să decolezi chiar după apusul soarelui și să îl ajungi din urmă, aterizând ziua. Acest lucru era bine mediatizat de British Airways, care folosea sloganul „Ajungi înainte să pleci.”

Concorde beneficia de multe inovații tehnice şi a doborât multe recorduri:

Pentru un zbor optim, la viteze înalte::

  • Aripi în formă de delta dublă (ogivă)
  • Admisie aer motor cu secțiune variabilă și comandă electronică
  • Postcombustie
  • Motoare comandate electronic, predecesoarele actualului sistem de comandă a motoarelor FADEC
  • Secțiune a botului înclinabilă pentru vizibilitate crescută la aterizare

Pentru greutate scăzută și performanțe crescute:

  • Viteză de croazieră de 2,04 Mach (2,200 km/h) pentru un consum de combustibil optim (rezistență supersonică minimă)
  • Fuzelaj și aripi din aliaje de aluminiu, un bun compromis între greutate și rezistență la temperatură
  • Pilot automat ce permitea gestiunea automată a puterii și operarea fără mâini a avionului de la decolare și până la aterizare
  • Circuite de comandă a zborului complet electrice și analogice (fly-by-wire)
  • Suprafețe de control ale zborului multifuncționale
  • Sistem hidraulic de mare presiune (28 MPa) pentru componente hidraulice mai ușoare
  • Comandă electrică a sistemului de frânare
  • Stabilizarea avionului prin mutarea combustibilului în interiorul fuzelajului, relizand astfel controlul centrului de greutate
  • Componente turnate dintr-o singura bucată pentru reducerea îmbinărilor și greutății
  • Lipsa unui generator auxiliar (Concorde a operat doar pe aeroporturi mari, dotate cu grupuri electrogene la sol)

Beneficiul principal al programului Concorde a fost experiența dobândită în proiectare și fabricare care mai târziu a stat la temelia consorțiului Airbus.

Deși Concorde a fost un apogeu al tehnicii la vremea respectivă, 30 de ani mai târziu, cockpit-ul său pare învechit. Neavând competitori, nu a existat nici presiunea modernizării aparaturii de bord Concorde.

Partenerii cheie, BAC (devenit mai târziu BAE Systems) și Aerospatiale (devenit mai târziu EADS), erau coproprietarii certificatului pentru modelul Concorde. Responsabilitatea acestui certificat a fost transferată către Airbus odată cu formarea Airbus SAS.

Povestea avionului Concorde!

Concorde avea interdicţia de a zbura pe anumite culoare din cauza zgomotului puternic produs la spargerea barierei sunetului. Din această cauză, multe zboruri transcontinentale nu au putut fi operate cu acest tip de avion. Și era cunoscut ca un mare poluator. Probabil că aceste inconveniente au dus la anularea comenzilor.

Concorde sparge bariera sunetului!

Închei cu o poveste: „În timpul zborului, Concorde trecea prin două cicluri de încălzire și răcire, mai întâi răcindu-se pe masură ce creștea altitudinea apoi se încălzea în timpul zborului supersonic. Reversul se întâmpla la coborâre și încetinire.

Datorită căldurii generată de comprimarea aerului în regimul supersonic, fuzelajului avionului Concorde se dilata cu circa 300 de mm, efectul vizibil al acestui fapt era un spațiu liber ce apărea în cabina piloților între pupitrul inginerului de zbor și perete.

La toate avioanele care au fost retrase, inginerii de zbor și-au pus șepcile în acel spațiu înainte de a se răci, unde au rămas până azi.”

Concorde la muzee

Pentru cei interesaţi, unul dintre avioanele Concorde este parcat pe aeroportul din Manchester. Are reg-ul G-BOAC şi se află sub tutela British Airways.

5 aeronave Concorde se găsesc la 5 muzee din lume: Musée de l’Air et de l’Espace (Paris), Fleet Air Arm Museum (Bristol), Intrepid Sea-Air-Space Museum (Manhattan), The Museum of Flight (Seattle), Barbados Concorde Experience (Barbados)

(sursa: en.wikipedia.org/wiki/Concorde)

4 Comentarii
  1. Osmani Serrano says

    Es una lastima que un avión tan seguro y rápido como el concorde este fuera de servicios por un lamentable accidente

  2. George V says

    Există un avion Concorde și la Imperial War Museum din Duxford – UK.

    1. Sorin Rusi says

      Multumim de info

Leave A Reply

Your email address will not be published.