Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviatiei Civile – CIAS a emis un comunicat de presă cu privire la accidentul aeronavei Britten – Norman Islander (BN – 2)
Pe 20 ianuarie 2014, aeronava Britten – Norman Islander (BN – 2) (YR-BNP) ce aparţinea Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă a aterizat forţat în Munţii Apuseni, la graniţa judeţelor Alba, Cluj şi Bihor. Nu o să insist pe evenimentul nefericit în urma căruia şi-au pierdut viaţa Adrian Iovan (pilotul comandant) şi Aurelia Ion (ofiţer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti), dar voi pune accentul pe anchetă. Este prematur să stabilim cu exactitate cauzele care au dus la producerea acestui accident, aşa că cel mai bine ar fi să lăsăm instituţiile abilitate să se ocupe de caz.
Vă prezint următorul comunicat emis de Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviatiei Civile – CIAS
Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile – CIAS este singurul organism tehnic din Romania, specializat sa execute investigatiile privind siguranta aviatiei civile. CIAS a fost infiintat in anul 2010, ca institutie publica cu personalitate juridica, aflata in subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, prin reorganizarea Serviciului Investigatii Transport Aerian.
CIAS este desemnat sa organizeze, sa conduca, sa coordoneze, sa controleze si sa execute investigatia privind evenimentele de aviatie civila, in scopul determinarii faptelor, cauzelor si imprejurarilor care au dus la producerea acestora si sa emita recomandari pentru siguranta aviatiei civile, potrivit prevederilor Regulamentului (UE) 996 si ale art. 2 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 51/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 794/2001.
„Centrul de Investigatii si Analiza privind Siguranta Aviatiei Civile efectueaza cu profesionalism investigatia tuturor evenimentelor de aviatie civila, iar opinia publica ar trebui sa inteleaga faptul ca procesul de investigatie este unul de durata si presupune parcurgerea mai multor etape succesive, in vederea realizarii rapoartelor de investigatie. Astfel, specialistii CIAS se deplaseaza la locul producerii evenimentului, preleveaza probe, date si recupereaza resturi din epava aeronavei, transporta epava, se intorc la sediul din Bucuresti, analizeaza toate documentele, probele si informatiile relevante si, daca este necesar, dispun si alte expertize tehnice (in functie de caz) la anumite componente ale aeronavei.Datele obtinute se coroboreaza si se concretizeaza intr-un Raport Draft, care se transmite tuturor statelor implicate in eveniment, prin intermediul organismelor similare CIAS.
In cazul accidentului din data de 20 ianuarie 2014, produs cu aeronava de tip Britten – Norman Islander (BN – 2), avand numarul de inmatriculare YR-BNP si apartinand Scolii Superioare de Aviatie Civila, raportul va fi transmis Statelor Unite ale Americii (prin NTSB – National Transportation Safety Board) si Marii Britanii (prin AAIB – Air Accidents Investigation Branch)”, a declarat Nicolae STOICA, Director General al Centrului de Investigatii si Analiza privind Siguranta Aviatiei Civile.
„Dupa redactarea Raportului Draft, conform prevederilor capitolului 6, punctul 6.3 din Anexa 13 la Conventia Aviatiei Civile Internationale privind investigarea accidentelor si incidentelor aviatice, timp de 60 de zile se asteapta primirea eventualelor observatii din partea statelor implicate. Dupa finalizarea acestei perioade, Raportului Draft ii sunt aduse eventuale completari (in cazul in care observatiile primite sunt pertinente), iar Raportul Final rezultat in urma investigatiei poate fi facut public”, a adaugat Nicolae STOICA.