Unde zboară Airbus A380 în prezent? Vezi destinațiile!

0 1.094

2020 va rămâne în cartea de istorie a aviației ca fiind anul iadului / anul COVID-19. Aviația e la pământ și am scris multe articole în care am tras numeroase semnale de alarmă despre situația dramatică în care se află companiile aeriene.

Am scris despre falimentul unor companii aeriene, despre scăderea dramatică a traficului de pasageri pe majoritatea aeroporturilor din lumea întreagă, despre cum 2/3 din flota globală a rămas la sol vreme de 2 luni. Și nici acum situația nu e mai roză.

Majoritatea flotei de avioane A380 este la sol

Dar 2020 va rămâne în istoria aviației și ca anul în care ne-am luat rămas bun de la foarte multe avioane legendare, printre care și Airbus A380 și Boeing 747. Și hai să vedem pe unde mai zboară Airbus A380, acest super-jumbo etajat al aviației comerciale.

La începutul anului 2020, flota globală de avioane A380 opera până la 2400 de zboruri săptămânale. Cele mai multe erau operate de avioanele A380 Emirates. Dacă le eliminăm din ecuație, constatăm că aproximativ 1100 de zboruri erau operate cu avioane A380 din flotele altor companii aeriene.

Flightradar24

Dar a venit pandemia și numărul zborurilor operate de avioanele A380 a scăzut până la 17 pe săptămână, o statistică înregistrată la mijlocul lunii mai. Și aici e de menționat că nu erau zboruri frecvente cu pasageri, ci cargo, de repatriere sau de repoziționare pentru depozitarea pe termen lung.

Flightradar24

Air France, Lufthansa și multe alte companii aeriene au decis să renunțe la serviciile avioanelor A380 pentru că pandemia de COVID-19 a dus la blocarea zborurilor, numărul pasagerilor a scăzut foarte mult și, în aceste condiții, nu se mai justifică folorea unor avioane așa mari. Majoritatea flotei globale de A380 este la sol.

Vezi destinațiile unde mai poate fi admirat Airbus A380

În prezent, avioanele A380 rămase în serviciul operațional înregistrează între 80 și 110 zboruri săptămânale. Și, evident, majoritatea dintre ele sunt operate de A380 Emirates.

Iar ca destinații, le puteți admira în Dubai (DXB), Guangzhou (CAN), Londra (LHR), Paris (CDG). Ocazional și la Amsterdam, Moscova, Vancouver, Tokyo și Cairo. Din păcate, aceasta e realitatea.

Airbus A380 este un avion îndrăgit de pasageri pentru confortul oferit, pentru silueta impunătoare, dar grosolană. Însă, din păcate, nu este un avion ieftin în serviciul operațional. Nu a fost încă retras de tot, dar Airbus a decis să nu-l mai producă.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.