Slovenia renunță la planurile unei noi companii aeriene.

0 212

Guvernul sloven a renunțat la planurile de înființare a unui nou transportator național folosind fonduri ale Uniunii Europene. Ministerul Dezvoltării Economice și Tehnologiei a confirmat “Planului de redresare și reziliență al Sloveniei”, care trebuie aprobat de Comisia Europeană, pentru ca aceasta să aloce țării 1.6 miliarde de euro în subvenții și 3.6 miliarde în fonduri rambursabile pentru a atenua impactul economic pe care pandemia de coronavirus l-a avut.

După falimentul Adria Airways, înregistrat la 30 septembrie 2019, Slovenia a rămas fără companie aeriană națională. Dar autoritățile de la Ljubljana doreau să revitalizeze sectorul aeronautic și să înființeze o nouă companie aeriană.

Oficialii europeni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la planurile de alocare a 76 de milioane de euro pentru crearea unei noi companii aeriene naționale. Ministerul Dezvoltării Economice și Tehnologiei a menționat că planurile de finanțare a unei noi companii aeriene nu erau în conformitate cu politicile ecologice ale Uniunii Europene.

“Întrucât aviația nu a trecut încă la surse de energie regenerabile și utilizează predominant combustibili fosili, acest principiu nu a putut fi îndeplinit. Prin urmare, am retras propunerea și încercăm în prezent să găsim o soluție pentru a obține o sursă alternativă de finanțare. Slovenia a înregistrat cel mai mare declin al zborurilor comerciale din Europa anul trecut, după Georgia, afectată atât de pandemia de coronavirus, cât și de prăbușirea fostei companii aeriene naționale Adria Airways la sfârșitul anului 2019.”

Air Serbia și-a exprimat interesul în stabilirea unei baze în Ljubljana.

Între timp, ministrul dezvoltării economice și tehnologiei, Zdravko Počivalšek, a purtat discuții cu Directorul General pentru Comerț și Strategie al Air Serbia, Jiri Marek. „Au discutat despre posibilitățile de cooperare pentru îmbunătățirea conectivității Sloveniei cu cat mai multe destinații din lume. Datorită divulgării informațiilor comerciale confidențiale, nu putem comenta cu privire la această chestiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei aeriene pentru publicația Delo.

Air Serbia a fost a treia cea mai utilizată companie aeriană de transfer din capitala slovenă în 2020, îmbunătățindu-și poziția în 2019, când a fost doar pe a opta poziție în acest clasament. Transportatorul sârb a reușit să își mărească cota de piață a transferurilor în Ljubljana de la 4% în 2019 la 10% în 2020. Performanțele sale îmbunătățite a fost unul din factorii care a dus la prăbușirea Adria Airways, fiind unul dintre puținii transportatori care au menținut cursele spre Ljubljana anul trecut, majoritatea companiilor aeriene suspendând temporar operațiunile.

Leave A Reply

Your email address will not be published.