Slovenia dorește o nouă companie aeriană națională. UE se opune!

0 705

După falimentul Adria Airways, înregistrat la 30 septembrie 2019, Slovenia a rămas fără companie aeriană națională. Dar autoritățile de la Ljubljana doresc să revitalizeze sectorul aeronautic și să înființeze o nouă companie aeriană.Au elaborat un plan bazat pe finanțare UE (subvenție și fonduri rambursabile), la care se adaugă investiția guvernului sloven. Însă, la prima analiză, Uniunea Europeană a dat aviz negativ, menționând că unele investiții planificate sunt incompatibile cu orientările UE.

Ca sume, proiectul prevedea alocarea a 76 de milioane euro din bugetul de stat, 1,6 miliarde de euro sub formă de subvenții UE și 3,6 miliarde de euro din fonduri rambursabile UE.

Ministrul Sloven al Finanțelor, Andrej Šircelj, și-a exprimat speranța săptămâna aceasta. Slovenia va finaliza și va prezenta noul plan către UE. El a menționat că statul lucrează pentru a rezolva orice problemă.

La rândul ei, Comisia Europeană a menționat că așteaptă cu nerăbdare un dialog suplimentar cu autoritățile slovene, cu scopul de stabili cât mai bine modul de utilizare al fondurilor pentru a sprijini redresarea economică, în conformitate cu prioritățile Uniunii Europene. În consecință, este încă incert dacă un nou transportator național va primi aprobarea Bruxelles-ului.

Conform unor estimpări făcute de Oxford Economics, Adria Airways a sprijinit direct și indirect peste 25 000 de locuri de muncă în ultimul an de activitate. Furnizorii de servicii de navigație aeriană aveau 2.000 de angajați. Încă 1000 de persoane erau la furnizorii de bunuri și servicii conexe locale. Încă 1000 de angajați au fost sprijiniți indirect prin creșterea consumului local. Iar turiștii, care soseau cu avioanele Adria Airways, susțineau încă 21 000 de locuri de muncă în sectoarele HoReCa.

Leave A Reply

Your email address will not be published.