blank

ROMATSA a actualizat NOTAM-ul. Vezi lista țărilor cu zboruri valabile din / spre România.

10 46.007

În ultimele zile, a avut loc un lanț al evenimentelor mai puțin obișnuit. Există o interzicere de zboruri, dar companiile aeriene au ignorat NOTAM-ul respectiv. Și toți ne-am întrebat care e situația. Am scris că zborurile spre Suedia, Portugalia vor fi suspendate. Că zborurile spre Turcia, Rusia rămân suspendate. Că zborurile spre Qatar și Emiratele Arabe Unite vor fi suspendate, dar pe 17 iulie s-a zburat. Ce se întâmplă? Dar hai să vedem cronologia și cum s-a soluționat toată abrambureala asta.

Guvernul României a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile printr-o hotărâre de guvern. În anexa 3 din noua Hotărâre 553, aprobată pe 15 iulie și publicată în MO pe 16 iulie, există un paragraf cu privire la zboruri.

ROMATSA a actualizat NOTAM-ul

Autoritatea Aeronautică a emis un NOTAM pe care ROMATSA l-a publicat pe 16 iulie, în jurul orei 23:00. Conform acestei notificări, urma ca din 17 iulie toate zborurile, operate din / spre țări din afara listei verzi, să fie suspendate. Și totuși cum de FlyDubai a operat Dubai – București, iar Qatar Airways a operat Doha – București via Sofia?

Păi NOTAM-ul dat pe 16 avea o eroare. Link-ul, care făcea trimitere la lista verde aprobată de INSP România, era greșit. Companiile aeriene au luat la cunoștință de NOTAM, dar așteptau cu interes să fie afișată lista verde la o adresă greșită.

Văzând zarva din 17 iulie, a fost emis un alt NOTAM, care avea să-l corecteze pe cel dat cu o zi înainte. Cel din urmă a fost mult mai clar, dar și mai rigid în modifcări.

Lista țărilor cu zboruri valabile din / spre România

Sunt permise zborurile din România spre țările: Andora, Algeria, Austria, Australia, Belgia, Canada, Bulgaria, Coreea de Sud, Cehia, Georgia, Cipru, Japonia, Croația, Maroc, Danemarca, Noua Zeelanda, Elveția, Rwanda, Estonia, Thailanda, Finlanda, Tunisia, Franța, Uruguay, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Insulele Feroe, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Marea Britanie, Monaco, Norvegia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania, Olanda, Ungaria, Vatican.

Lista țărilor cu zboruri valabile din / spre România

Conform NOTAM-ului, sunt permise să fie operate zboruri și din aceste țări spre România. Doar că aici avem o excepție. Austria a blocat zborurile din / spre România.

Nu am înțeles de ce a fost nevoie de un NOTAM de corectare, când era mult mai simplu să fie corectat url-ul greșit spre lista țărilor verzi. Apropo, țările menționate mai sus se regăsesc pe lista verde emisă de INSP România pe 6 iulie.

În concluzie, au fost suspendate zborurile din / spre țările aflate în afara listei verzi emisă de INSP România. În teorie, în fiecare zi de luni, INSP are misiunea de a publica lista actualizată. Rpmâne de văzut dacă acest lucru se va întâmpla pe 20 iulie.

NOTAM-ul emis are valabilitate până pe 15 august sau până când se vor opera noi modificări prin Hotărâre de Guvern sau prin căile legislative existente.

10 Comentarii
 1. Ioana says

  Pe 17 iulie Flydubai a operat de la București doar zborul de repatriere, nu comercial. Turiștii nu au fost acceptați pe zbor

  1. Sorin Rusi says

   Evident. Fiind in vigoare NOTAM-ul, cam asta s-a intamplat!

 2. El halabi says

  Am avut bilet spre Romania, din Beirut cu tarom pe 3 Iulie a fost anulat . Se stie cand se poate zbura spre Romania din Liban .multumim

  1. Sorin Rusi says

   Cand Libanul va intra pe lista verde INSP

 3. Dragoş says

  Când pot zbura din Belgia spre casă, România ?

  1. Sorin Rusi says

   Oricand doresti si sunt zboruri

 4. Adrian Pavel says

  Wizz Air a anulat zborurile Romania – Suedia (Bucuresti – Malmö) numai pana in data de 31 Iulie, desi HG 553are valabilitate in perioada 17 Iul – 15 Aug. Daca intri pe site-ul Wizz Air pot sa rezervi/ cumperi bilete pentru data de zbor dupa 01 Aug. Ultima lista verde publicata de Institutul de Sanatate Publica a for publicata pe 06-07-2020, acolo Suedia nu este prezenta. Este Wizz air in legalitate vanzand bilete pentru zborurile dupa 01 Aug?

  1. Sorin Rusi says

   Da, in ideea ca Romania va introduce Suedia pe lista verde. Tot ce va fi posibil, tinand cont ca Suedia are tot mai putine cazuri, iar Romania are tot mai multe cazuri noi

Leave A Reply

Your email address will not be published.