România NU mai solicită obligatoriu prezentarea unui test negativ PCR la intrarea în țară

0 86.495

UPDATE 4 iunie 2021: OFICIAL: Romania a actualizat lista roșie, galbenă, verde. Olanda, Suedia, Letonia sunt pe lista galbenă, iar Croația, Cipru, Turcia, Elveția sunt pe lista verde!

UPDATE 27 mai 2021: Romania a actualizat listele roșie, galben, verde. Cipru, Croația, Belgia, Slovenia sunt pe lista galbenă; Italia, Germania, Austria și Spania sunt pe lista verde! Marea Britanie a fost retrogradată pe roșu!

Începând cu 15 mai, România NU mai solicită obligatoriu prezentarea unui test negativ PCR la intrarea în țară. Mai exact, pe 14 mai a fost adoptată hotărârea 28 prin intermediul căreia a fost schimbat sistemul de clasificare al țărilor.

România NU cere obligatoriu test negativ PCR

Astfel, România are acum un semafor: lista verde, lista galbenă și lista roșie. Pentru fiecare listă au fost stabilite o serie de reguli și o serie de excepții. Evident, dacă veți călători SPRE România dintr-o zonă verde, nu aveți nevoie de test negativ PCR și NU veți sta în carantină.

Pentru călătoriile din zona galbenă, România nu cere obligatoriu test negativ PCR, dar este recomand să aveți testul pentru a evita carantina

Problemele și confuziile apar la cei ce vor să călătorească din zona roșie și din zona galbenă. În contextul actual al pandemiei și în urma noilor clasificări, România NU mai solicită obligatoriu prezentarea unui test negativ PCR la intrarea în țară. Însă călătorii ce vin din zonele galben și roșu vor sta în carantină 14 zile, așa zice Articolul 3.

Art.3 – În funcție de încadrarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic prevăzute la art. 2, la intrarea persoanelor pe teritoriul României se aplică următoarele măsuri:

  • Pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din zona prevăzută la art. 2 lit. a) (zona verde) nu se instituie măsura carantinei;
  • Pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din zonele prevăzute la art. 2 lit. b) (zona galbenă) și c) (zona roșie) se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat pentru o perioadă de 14 zile.

Articolul 4 din Hotărârea 28 face referire la excepțiile de la carantină pentru cei ce călătoresc din zona galbenă.

Doar că, așa cum am menționat mai sus, pentru fiecare zonă există și o listă cu excepțiile. Articolul 4 din Hotărârea 28 face referire la excepțiile de la carantină pentru cei ce călătoresc din zona galbenă.

La punctul w) se menționează că sunt exceptate de la măsura carantinei persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun – avion, tren, microbuz / autocar) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii – autoturismul condus personal).

Tot la Articolul 4 din H28 apare și aliniatul x) care menționează că sunt exceptate de la carantină și persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile până la intrarea în România.

Pentru călătoriile din zona roșie, România nu cere obligatoriu test negativ PCR. Chiar dacă îl aveți, NU vă ajută să scăpați de carantină

Pentru cei ce aleg să călătorească din zona roșie spre România, prezentarea unui test negativ PCR NU ajută la evitarea carantinei. Oricum ar fi, carantina de 14 zile este inevitabilă dacă nu vă regăsiți pe lista categoriilor ce fac excepție de la regulă.

Conform Hotărârii 28, pe lângă acele categorii profesionale, excepție de la carantină fac și cei vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile până la intrarea în România.

Hotărârea 28, care a fost aprobată pe 14 mai 2021 și cu aplicabilitate din 15 mai 2021

Răspunsurile de la DSP București și companiile aeriene TAROM și Blue Air

Pentru că am văzut multe discuții contradictorii, cu pasageri care acuzau companiile că le-au refuzat îmbarcarea pe motiv că nu au avut testul negativ PCR, am început o scurtă investigație. Am sunat la DSP București și am solicitat clarificări din partea companiilor aeriene Wizz Air, Blue Air și TAROM.

DSP București a menționat că România NU mai solicită obligatoriu prezentarea unui test negativ PCR la intrarea în țară, dar în teorie fiecare companie aeriană ar putea aplica unele măsuri stabilite intern. Conform legii, România nu mai cere testul negativ PCR obligatoriu la îmbarcare. Evident, mi-au fost explicate măsurile pe care vi le-am prezentat mai sus și avantajul prezentării testului negativ PCR dacă se călătorește din zona galbenă.

Răspunsul TAROM

TAROM mi-a comunicat că operatorul aerian de stat NU solicită nimic în plus față de prevederile legale stabilite de autorități. În contextul actual, TAROM nu refuză la îmbarcare pasagerii care NU au testul negativ PCR, fiecare asumându-și carantina de 14 zile dacă se călătorește din zona roșie sau galbenă. Totodată, reprezentantul TAROM mi-a explicat măsurile adoptate și excepțiile existente pe care vi le-am prezentat și eu mai sus conform Hotărârii 28.

Răspunsul Blue Air

Blue Air a actualizat procedurile de îmbarcare și au fost aliniate le legislația existentă.

Răspuns Wizz Air

Conform informațiilor primite, Wizz Air nu aplică alte măsuri suplimentare față de cele stabilite prin lege de fiecare țară de destinație.

Fiecare țară stabilește propriile reguli de intrare

În opinia personală, blocarea îmbarcării pasagerului SPRE România pe motiv că NU are test negativ PCR poate fi un abuz din partea companiilor aeriene. Sunt de acord cu măsurile de igienă și prevenție sanitară, dar condiționarea călătorie în baza testului PCR spre România, în contextul în care România NU mai cere acest lucru, poate fi un abuz.

ATENȚIE!!! Fiecare țară stabileste propriile reguli de intrare. De exemplu, dacă veți călători DIN Italia SPRE România, Italia fiind în zona verde, testul negativ PCR nu este obligatoriu. Însă dacă veți călători DIN România SPRE Italia, aveți obligativitatea să prezentați la îmbaracare un test negativ PCR / antigen (maxim 48 de ore) și nu mai faceți carantină în Italia.

Vă recomandăm să verificați permanent măsurile și condițiile de călătorie în fiecare țară de destinație. Nu se aplică unitar și faceți diferența de direcție. Una e când zburați spre Româmia și alta e când zburați din România spre orice țară europeană sau pe alt continent.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.