Italia nu aplică excepții pentru vaccinații de COVID-19, nu încă!

0 1.255

Zilele acestea asistăm la un ”scandal” despre cum unii pasagerii vaccinați de COVID-19 au fost refuzați la îmbarcare pe zborurile spre Italia pentru că nu aveau un test negativ PCR / antigen, făcut în maxim 48 de ore înainte de zbor. S-a vehiculat ideea că Italia aplică excepții de la această regulă pentru toți vaccinații de COVID-19, ceea ce NU e adevărat.

În acest moment, conform regulilor stabilite de Ministerul Sănătății italian, nu există excepții pentru cei vaccinați de COVID-19. La data de 14 mai 2021, Ministerul Sănătății italian a emis o ordonanță care se va aplica în perioada 16 mai 2021 – 30 iulie 2021. 

Vaccinații de COVID-19 nu sunt exceptați de la regula de intrare în Italia

Potrivit actului normativ, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României (România fiind inclusă alături de alte state pe lista C din anexa 20 a Decretului Președintelui Consiliului de Miniștri din 2 martie 2021) au obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări rezultatul negativ al unui test molecular (tip PCR) sau de captură antigen pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 48 de ore anterior intrării pe teritoriul italian.  

Începând cu data de 16 mai 2021, sunt exceptate de la obligativitatea prezentării rezultatului negativ al unui test molecular (tip PCR) sau de captură antigen pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2  următoarele categorii de persoane:

  • echipaje ale mijloacelor de transport;
  • personalul navigant;
  • persoanele care se deplasează dinspre și către statele și teritoriile menționate în lista A (Republica San Marino, Vatican) din anexa 20 a decretului Președintelui Consiliului de Miniștri din 2 martie 2021;
  • persoanele care intră în Italia în scopul șederii de scurtă durată (până la 120 de ore în total) din motive de muncă, sănătate sau urgență absolută, cu obligația de a părăsi teritoriul național la expirarea termenului sau, în caz contrar, de a se supune măsurilor de autoizolare și supraveghere sanitară;
  • persoanele care intră în Italia în scopul tranzitului pentru o durată de maximum 36 de ore cu un mijloc de transport privat, cu obligația de a părăsi teritoriul național la expirarea termenului sau, în caz contrar, de a se supune măsurilor de autoizolare și supraveghere sanitară;
  • lucrătorii transfrontalieri care intră și ies din Italia pentru a merge la muncă și pentru a se întoarce la domiciliul sau reședința acestora;
  • personalul din cadrul companiilor cu sediul principal sau secundar în Italia care revine în Italia după deplasări în străinătate din motive de muncă, pentru o perioadă de maxim 120 de ore (5 zile);
  • funcționarii și agenții, oricum ar fi ei denumiți, din cadrul Uniunii Europene sau ai organizațiilor internaționale, agenții diplomatici, personalul tehnico-administrativ din cadrul misiunilor diplomatice, funcționarii și angajații consulari, personalul militar și forțele de poliție italiene sau străine, precum și pompierii în exercițiul funcțiunii;
  • elevii și studenții care urmează cursuri într-un alt stat decât cel în care își au domiciliul, reședința sau locuința și în care se întorc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână.

ATENȚIE! Pentru categoriile de persoane care nu se regăsesc printre excepțiile enumerate mai sus, este obligatorie prezentarea rezultatului negativ al unui test molecular (tip PCR) sau de captură antigen pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 48 de ore anterior intrării pe teritoriul italian. După cum se poate observa, nu se spune nimic despre cei vaccinați de COVID-19.

Copiii cu vârste de până la 2 ani sunt exceptați de la regulă

La intrarea pe teritoriul Republicii Italiene, copii cu vârsta de până la 2 ani sunt exceptați de la obligația prezentării unei adeverințe care să confirme efectuarea unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Orice persoană care sosește în Republica Italiană este obligată să completeze un formular digital de localizare a pasagerilor și să dovedească acest lucru transportatorului sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări. Acest formular digital înlocuiește completarea declarației pe propria răspundere, necesară anterior pentru intrarea pe teritoriul italian. Posibilitatea completării declarației pe propria răspundere rămâne totuși disponibilă, în eventualitatea întâmpinării unor impedimente tehnologice.

Vă recomandăm să vă informați din surse sigure, site-uri oficiale ale autorităților, site-uri din țara de destinație, luați legătura cu autoritățile atunci când aveți neclarități. Informați-vă corect și în permanență pentru că unele reguli de călătorie se pot modifica de la o zi la alta. Verificați informați din mai multe surse, de preferat site-uri oficiale, cum este mae.ro. Dacă aveți în plan să călătoriți SPRE România, verificați site-urile stirioficiale.ro, cnscbt.ro și tot ce ține de zona oficială și de încredere. Altfel riscați să rămâneți la sol.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.