Avion intarziat? Zbor anulat? >>Solicita acum despagubiri<< pentru zborul
intarziat sau anulat! Poti obtine pana la 600€!

Să clarificăm semaforul României: cei ce călătoresc cu test PCR din zona galbenă (Italia, Grecia, Austria, Germania) nu mai stau în carantină.

12 38.142

După multe luni de listă galbenă, autoritățile au decis reclasificarea țărilor în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, nu se mai ține cont de indicele epidemiologic anunțat de ECDC, ci de rata de incidență cumulată la 14 zile raportat la 1000 de locuitori. Astfel, din 15 mai avem lista roșie, lista galbenă, lista verde.

Art.2 – (1) Clasificarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic, în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile, se realizează în 3 categorii astfel:

 1. Zona Verde – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5;
 2. Zona Galbenă – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 și 3 la 1.000 de locuitori;
 3. Zona Roșie – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3 la 1000 de locuitori.
 • Încadrarea din zona galbenă sau verde în zona roșie, precum și încadrarea din zona verde în zona galbenă, intră în vigoare în termen de 24 de ore de la data aprobării Listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
 • Încadrarea din zona roșie în zona verde sau galbenă, precum și încadrarea din zona galbenă din zona verde, intră în vigoare la data aprobării Listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Călătoriți cu test negativ PCR din zona galbenă și nu mai stați în carantină la intrarea în România

Și acum să lămurim puțin situația. Cei ce călătoresc din zona verde, nu stau în carantină, nu au nevoie de test și nici nu se aplică alte măsuri restrictive. Cei ce călătoresc din zonele galbenă și roșie, pot sta în carantină la domiciliu / locație declarată pentru o perioadă de până al 14 zile. Dar pentru ambele liste există o serie de excepții.

Cei ce călătoresc din zona galbenă, țări precum Italia, Grecia, Austria, Germania, Spania etc., pot veni cu test negativ PCR și atunci nu mai intră în carantină. Sunt exceptate de la măsura carantinei și persoanele vaccinate complet (cu ambele doze în cazul vaccinurilor în care se administrează în două doze) împotriva noului coronavirus. Țineți cont că trebuie să treacă 10 zile de la administrarea rapelului (a doua doză).

Cei ce călătoresc din zona roșie nu sunt scutiți de carantină dacă vor călători cu test negativ PCR. Sunt exceptate de la măsura carantinei persoanele vaccinate complet (cu ambele doze în cazul vaccinurilor în care se administrează în două doze) împotriva noului coronavirus. Țineți cont că trebuie să treacă 10 zile de la administrarea rapelului (a doua doză).

Însă există numeroase alte categorii ce fac excepție de la aceste măsuri restrictive. Analizați Hotărârea 28 și lista semafor a României! *Cei ce călătoresc din India spre România nu beneficiază de excepțiile menționate mai sus.

Cei aflați în carantină pot obține derogare temporară sau totală de la izolare pentru a putea participa la diferite evenimente familiale (cum ar fi naștere, căsătorie, deces); tratamente și intervenții medicale; pentru preschimbarea documentelor de identitate și chiar părăsirea țării. Totodată, cei ce sunt în carantină și vor să meargă să se vaccineze, pot obține derogare temporară a măsurii de carantină. Toate aceste scutiri pot fi obținute în baza decumentelor justificative.

12 Comentarii
 1. Flori says

  Buna ziua. Dar nu se mai specifica nimic de copii. De exemplu am turisti care au plecat azi in Turcia, ei sunt vaccinati, dar au un copil de 3 , in septembrie face 4ani. Copilasul trebuie sa stea in carantina?

  1. Sorin Rusi says

   Da, copiii si cei ce au trecut prin boala nu au fost cuprinsi in noua actualizare. Speram la o actualizare a informatiilor din partea autoritatilor.

   Insa verifiati zona de exceptii. Daca sunt elevi / studenti sunt exceptati de la carantina.

 2. Cami says

  Buna! Daca un copil de 12 ani vine din zona galbena (Italia), cu ambii parinti vaccinati, unde se incadreaza? Trebuie sa-i facem test acolo?

  1. Sorin Rusi says

   Copilul poate face un test PCR si poate fi scutit de carantina daca rezultatul e negativ

 3. Silvana says

  Buna seara! Copilul de 3 ani are nevoie de test PCR?
  De cand intra noile reguli in vigoare? Multumesc!

  1. Sorin Rusi says

   Noile reguli au intrat deja in vigoare. Cu privire la copii, nu avem inca informatii clare. Luati legatura cu DSP pentru clarificare.

 4. Teo says

  Bună ziua.
  Am weekendul viitor Vineri -Luni bilete de avion Olanda România și retur. Durata totală a șederii în România este sub 72h. Vin la programare pentru rapel.
  Ce mă sfătuiți ca să pot face rapelul și să mă pot întoarce înainte de a trece carantina? Credeți că e posibil să obțin derogare pentru toată perioada șederii în România?
  Mulțumesc

  1. Sorin Rusi says

   Luati legatura cu DSP. Ei ofera derogarile, ei va pot sfatui exact. IDeea e ca nu mai este valabila treaba cu 3 zile sedere in Romania in baza unui test negativ PCR. Olanda e pe rosu, deci nu are relevanta, automat ati intra in carantina. Cel mai bine discutati cu DSP.

 5. Cristina says

  Buna locuiesc în Iordania si in iunie o sa merg acasa in Romania, Iordania este clasificata la zona verde, mai trebuie sa fac test pcr ori nu? unde trebuie sa intreb sa fiu sigura sută la suta

  1. Sorin Rusi says

   In acest moment, 16 mai 2021, toti cei ce calatoresc din zona verde nu au nevoie de nimic. Nu stim unde va fi Iordania in luna iunie. Urmarim actualizarile listelor.

 6. Jasmin R says

  Buna ziua. Daca sunt vaccinata, mai trebuie test PCR? Vin din tara „galbena”. 🙂
  Multumesc.

 7. Sergiu says

  Pt a veni din Germania cu cate ore, 48 sau 72 inainte de imbarcare imi trebuie test?

Leave A Reply

Your email address will not be published.