România a actulizat lista cu risc epidemiologic (9 septembrie): Bulgaria intră pe lista roșie; Croația, Portugalia, Germania, Liban, Tunisia intră pe galben!

0 5.801

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 9 septembrie 2021, Hotărârea CNSU numărul 68 pentru actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat.Lista intră în vigoare începând cu data de 12.09.2021, ora 00:00.

Modificari:

✔ în zona roșie au intrat: Bulgaria.
✔ în zona galbenă au intrat:
🔹 din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Portugalia, Tunisia, Liban, Libia.
🔹din zona verde, în urma creșterii incidenței: Germania, Croația.
✔ în zona verde au intrat: Gibraltar, Emiratele Arabe Unite.

Masurile restrictive în urma călătoriei spre România, în funcție de zona de plecare!

  • Dacă veți călători din zona roșie (ex Bulgaria, Grecia, Marea Britanie etc.) spre România, veți sta carantină timp de 14 zile, având posibilitatea de a scurta carantina dacă vă testați în ziua a 8-a. Testul PCR făcut înainte de călătorie nu vă ajută să evitați carantina la intrare în România. În schimb, dacă sunteți vaccinați puteți fi scutiți de carantină.
  • Dacă veți călători din zona galbenă (ex. Portugalia, Germania, Croația etc.) spre România, trebuie să prezentați transportatorului dovada efectuării unui test PCR, cu rezultat negativ, realizat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare, pentru a evita carantina. Dacă sunteți vaccinați, testul și carantină nu mai sunt obligatorii.
  • Puteți călători din zona verde (ex. Italia, Malta etc.) spre România fără restricții și fără teste, deci nu e nevoie să prezentați niciun document (altele față de cele de călătorie) înainte de îmbarcare.

Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 6 ani nu mai trebuie să fie testați PCR dacă se întorc dintr-o zonă galbenă sau roșie!closevolume_off

Pasagerii cu certificatului digital european COVID nu mai trec prin controlul DSP din aeroportul Henri Coandă – Otopeni!

Certificatul digital COVID-19 UE va fi singura dovadă de vaccinare / testare recunoscută la trecerea frontierei, din 13 august.

Clasificarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic, în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile, se realizează în 3 categorii astfel:

  1. Zona Verde – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5;
  2. Zona Galbenă – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 și 3 la 1.000 de locuitori;
  3. Zona Roșie – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3 la 1000 de locuitori.
Leave A Reply

Your email address will not be published.