România a actulizat lista cu risc epidemiologic: Elveția pe roșu; Bulgaria, Serbia, Albania pe galben; Emiratele Arabe Unite pe verde! (26 august)

0 6.866

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 26 august 2021, Hotărârea CNSU numărul 63 pentru actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat.

Lista intra în vigoare la data de 29.08.2021, ora 00.00.

Modificările în cadrul listei sunt:
în zona roșie au intrat: Elveția, Macedonia de Nord, Azerbaidjan, Liechtenstein, Guam, Bahamas,  Maldive, Anquilla și Insulele Saint Kitts și Nevis;
în zona galbenă au intrat:
•din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Irak și Argentina;
•din zona verde, în urma creșterii incidenței: Bulgaria, Serbia, Albania, Armenia, Slovenia, Belarus, Japonia, Palestina, Filipine, Mauritius, Timorul de Est, Burnei Darussalam, Guyana și Bermuda;
în zona verde au intrat: Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Insulele Virgine Britanice.

Masurile restrictive în urma călătoriei spre România, în funcție de zona de plecare!

  • Dacă veți călători din zona roșie (ex Spania, Marea Britanie etc.) spre România, veți sta carantină timp de 14 zile, având posibilitatea de a scurta carantina dacă vă testați în ziua a 8-a. Testul PCR făcut înainte de călătorie nu vă ajută să evitați carantina la intrare în România. În schimb, dacă sunteți vaccinați puteți fi scutiți de carantină.
  • Dacă veți călători din zona galbenă (ex. Olanda, Bulgaria, Malta etc.) spre România, trebuie să prezentați transportatorului dovada efectuării unui test PCR, cu rezultat negativ, realizat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare, pentru a evita carantina. Dacă sunteți vaccinați, testul și carantină nu mai sunt obligatorii.
  • Puteți călători din zona verde (ex. Germania, Italia etc.) spre România fără restricții și fără teste, deci nu e nevoie să prezentați niciun document (altele față de cele de călătorie) înainte de îmbarcare.

Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 6 ani nu mai trebuie să fie testați PCR dacă se întorc dintr-o zonă galbenă sau roșie!

Pasagerii cu certificatului digital european COVID nu mai trec prin controlul DSP din aeroportul Henri Coandă – Otopeni!

Certificatul digital COVID-19 UE va fi singura dovadă de vaccinare / testare recunoscută la trecerea frontierei, din 13 august.

Clasificarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic, în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile, se realizează în 3 categorii astfel:

  1. Zona Verde – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5;
  2. Zona Galbenă – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 și 3 la 1.000 de locuitori;
  3. Zona Roșie – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3 la 1000 de locuitori.
Leave A Reply

Your email address will not be published.