Rusia va evacua 500 de persoane din Kabul, dar nu va acorda azil niciunui refugiat afgan

0 375

Rusia a anunțat că a început evacuarea din Kabul a aproximativ 500 de persoane, inclusiv cetățeni ruși, precum și cetățeni ai altor state membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) – Armenia, Belarus, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan, dar si din Ucraina.

Pentru această misiune, Ministerul Rus al Apărării va utiliza patru avioane de transport Ilyushin Il-76 de la aerodromul Ulyanovsk. Echipele medicale vor fi, de asemenea, mobilizate pentru a oferi asistență, dacă va fi necesar.

Președintele rus, Vladimir Putin, a precizat că – spre deosebire de puterile occidentale – Rusia nu va evacua niciun cetățean afgan amenințat de talibani, deoarece se teme că teroriștii ar putea să se folosească de această oportunitate.

Forțele occidentale prezente în prezent pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai (KBL) se tem de un atac al filialei afgan-pakistaneze a statului islamic.

„Partenerii noștri occidentali sunt îndemnați să primească refugiați în țările din Asia Centrală până când aceștia vor avea viză pentru Statele Unite sau pentru alte țări”, a spus Putin în cadrul unei întâlniri a partidului Rusia Unită. „Dar cm putem ști cine este printre acești refugiați?”

Atât Franța, cât și Regatul Unit au raportat că au pus sub supraveghere unii dintre evacuații suspectați că au legături strânse cu talibanii. La 24 august 2021, Statele Unite au confirmat decizia de a nu extinde prezența militară a țării la Kabul după 31 august 2021. „În fiecare zi în care suntem la fața locului este o altă zi în care știm că ISIS încearcă să țintească aeroportul și să atace atât forțele SUA și aliate, cât și civilii nevinovați”, a explicat președintele american Joe Biden.

Două atacuri cu bombă au avut deja loc la aeroportul din Kabul. Sunt zeci de răniți și 13 morți, conform ultimelor date oficiale. SUA și forțele aliate aflate încă în Afganistan se tem de alte eventuale atacuri armate și încearcă să grabeasă procesul de evacuare a celor care doresc să părăsească Afganistanul.

Leave A Reply

Your email address will not be published.