Peste un milion de cetățeni europeni au obținut “Certificatul digital COVID UE”
Peste un milion de cetățeni europeni au obținut “Certificatul digital COVID UE” de când șapte state membre ale Uniunii Europene au început să elibereze documentul, la 1 iunie. De asemenea, pe 7 iunie atât Spania, cât și Elveția au dat startul utilizării certificatului, iar de la sfârșitul acestei săptămâni, și Lituania se va alăturat listei.
Cifrele au fost dezvăluite de comisarul UE pentru Justiție, Didier Reynders, înainte de votul de ieri din Parlament privind certificatul, în cursul căruia – în plen – a fost aprobat regulamentul privind “Certificatul digital COVID UE” cu 546 voturi pentru, 93 de voturi împutrivă și 51 de abțineri. El a subliniat că, până acum, peste un milion de europeni au primit “Certificatul digital COVID UE”.
Peste un milion de cetățeni europeni au obținut “Certificatul digital COVID UE”.
“Certificatul digital COVID UE” a fost creat de UE în încercarea de a restabili libertatea de călătorie în Europa, care a fost oprită mai mult de un an, de când pandemia a erupt în toată lumea. Până în prezent, certificatele sunt emise de nouă țări – Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Lituania, Polonia și Spania. Restul țărilor sunt gata din punct de vedere tehnic să se conecteze la gateaway-ul EUDCC, cu excepția Finlandei, Ungariei, Maltei, Elveției și Norvegiei, care se află în faza de testare.
Documentul va fi emis pentru trei categorii de persoane:
– Persoanele vaccinate (cu una sau două doze)
– Cei care s-au recuperat de la virus
– Cei care prezintă un rezultat negativ al unui test COVID-19
Comentând în continuare numărul de certificate emise până acum, comisarul Reynders a spus că cu cât mai multe țări încep să elibereze certificatele înainte de termen, cu atât mai bine, pentru a evita o cerere de certificate care să nu poate fi îndeplinită la începutul lunii iulie.
În ședința plenară de ieri, în cursul căreia Parlamentul a dat undă verde regulamentului privind “Certificatul digital COVID UE”, europarlamentarii au reușit să obțină și un acord cu statele membre, pentru a preveni ca acestea să impună restricții suplimentare de călătorie titularilor de certificate, precum carantina, autoizolarea sau testarea.