Începe UEFA EURO 2020! Iată cele 11 stadioane care vor găzdui meciurile EURO 2020!

0 2.768

EURO 2020 va fi momentul perfect pentru UEFA să sărbătorească cea de-a 60-a aniversare a prestigiosului turneu fotbalistic european. Spre deosebire de edițiile anterioare în care una sau două țări au organizat turneul, în acest an un total de 11 orașe de pe întreg continentul vor găzdui meciurile UEFA EURO 2020. Este o mișcare fără precedent, dar care se va întâmpla o singură dată, urmând ca la ediția din 2024 Germania să fie singura națiune gazdă.

Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a declarat: „Am lucrat cu sârguință cu asociațiile gazdă și cu autoritățile locale pentru a asigura un mediu sigur și festiv pe perioada turneului și sunt foarte încântat că suntem capabili să primim spectatori la toate meciurile pentru a încuraja echipele naționale de fotbal de pe tot continentul.”

Pe 11 iunie va începe UEFA EURO 2020. Iată cele 11 stadioane care vor găzdui Campionatul European de Fotbal.

O serie de schimbări majore au trebuit să fie făcute înainte de turneul din 2021, ca urmare a restricțiilor de Covid-19, Sevilia înlocuind Bilbao ca oraș gazdă și jocurile care trebuiau să aibă loc la Dublin au fost împărțite între Saint-Petersburg și Londra. Înaintea turneului, care va începe pe 11 iunie, vă prezentăm tot ce trebuie să știți despre toate stadioanele gazdă, inclusiv unde se află, capacitatea și ce jocuri vor găzdui.

La acest turneu vor participa 24 de echipe și se vor disputa 51 de meciuri. Meciul de deschidere va avea loc pe Stadio Olimpico, la Roma, pe data de 11 iunie, Turcia și Italia deschizând cea de-a 60-a ediție a Campionatului European de Fotbal. Finala va avea loc pe Stadionul Wembley, la Londra, o lună mai târziu, pe data de 11 iulie.

blank

Arena Națională | București | România

Capacitate: 55.600
Anul construcției: 2011
Adresa: B-dul Basarabia 37, Sector 2, București, România

Meciurile care vor fi disputate pe acest stadion:
Austria vs Macedonia de Nord (13 iunie)
Ucraina vs Macedonia de Nord (17 iunie)
Ucraina vs Austria (21 iunie)
R16: 1F vs 3A/B/C (28 iunie)

Stadionul este situat în București și găzduiește meciurile echipei FCSB, precum și cele practicate de echipa națională de fotbal a României. National Arena București se află pe locul vechiului Complexul Sportiv Naţional “Lia Manoliu”, care a organizat două concerte Michael Jackson. În 2012, National Arena a fost gazda finalei Europa League, disputată între Atletico de Madrid și Athletic Club Bilbao. Atletico de Madrid s-a impus cu un fabulos scor 3-0.

Capitala României este orașul în care Ilie Năstase a învățat tenisul și unde Constantin Brăncuși a studiat arta înainte de a se muta la Paris. Bucureștiul a fost cunoscut sub numele de „Micul Paris” din 1918 și până în 1947, înainte de o transformare extinsă în era comunistă. Impunătorul Palat al Parlamentului din București și Piața Revolutiei încă prezintă și astăzi urme de gloanțe de la Revoluția din 1989 și oferă o primă impresie despre complicatul secol XX al Bucureștiului.

Johan Cruijff Arena (Amsterdam Arena) | Amsterdam | Olanda

Capacitate: 54.990 de locuri
Anul construcției: 1996
Adresa: Bulevardul ArenA 1, 1101 AX Amsterdam, Olanda

Meciurile care vor fi disputate pe acest stadion:
Olanda vs Ucraina (13 iunie)
Olanda vs Austria (17 iunie)
Macedonia de Nord vs Olanda (21 iunie)
R16: 2A vs 2B (26 iunie)

Situat în capitala olandeză Amsterdam, Johan Cruijff Arena este stadionul pe care echipa Eredivisie Ajax și naționala Olandei își dispută meciurile de acasă, încă din 1996. Stadionul este echipat cu un acoperiș retractabil și a găzduit anterior cinci meciuri la Euro 2000, precum și etapa pentru finala Ligii Campionilor din 1998. Stadionul a fost redenumit Johan Cruijff Arena în 2018 în onoarea fostului jucător și antrenor al lui Ajax, care s-a născut la Amsterdam și s-a stins din viață în martie 2016.

Capitala mondială a ciclismului (60% din călătoriile din centrul Amsterdamului se fac cu bicicleta și există mai multe biciclete decât rezidenți), Amsterdam este, de asemenea, un paradis pentru turiști. Atrage anual aproximativ 17 milioane de vizitatori.

Rijksmuseum este bijuteria unei coroane culturale pline de pietre prețioase. Există canale pe care te poți plimba, întinse pe zeci de kilometrii, și peste 1.500 de poduri. Amsterdam are zeci de parcuri, un lucru rar pentru un oraș atât de mic.

Olympic Stadium | Baku | Azerbaidjan

Capacitate: 68.700
Anul construcției: 2015
Adresa: Heydar Aliyev, 323, Baku, Azerbaidjan

Meciurile care vor fi disputate pe acest stadion:
Țara Galilor vs Elveția (12 iunie)
Turcia vs Țara Galilor (16 iunie)
Elveția vs Turcia (20 June)
QF: W40 vs W38 (3 iulie)

Construit pentru Jocurile Europene din 2015, Olympic Stadium va păstra amintiri plăcute pentru suporterii Chelsea ca scenă a triumfului final din Europa League 2019 contra celor de la Arsenal. Stadionul de 68.700 de locuri este situat lângă lacul Boyukshor, care este al doilea cel mai mare lac din Azerbaidjan și este casa echipei naționale a Azerbaidjanului.

Capitala Azerbaidjanului, Baku este cea mai joasă capitală din lume (28m sub nivelul mării) și este poreclită „Orașul vânturilor”, la nivel local. Bogăția din Baku provine din petrol, care a fost exportat de aici încă din secolul al XIX-lea.
Baku este plin de arhitectură ultra-modernă, dar poți avea o impresie despre cum era înainte de comerțul cu petrol vizitând orașul vechi cu ziduri Icheri Sheher. Un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, acesta conține Turnul Maiden și marele Palat Shirvanshahs din secolul al XV-lea.

Ferenc Puskás Arena | Budapesta | Ungaria

Capacitate: 67.889
Anul construcției: 2019
Adresa: Istvanmezei ut 3-5, 1146 Budapesta, Ungaria

Meciurile care vor fi disputate pe acest stadion:
Ungaria vs Portugalia (15 iunie)
Ungaria vs Franța (19 iunie)
Portugalia vs Franța (23 iunie)
R16: 1C vs 3D/E/F (27 iunie)

Puskas Arena din Budapesta va fi cel mai nou stadion de la Euro 2020, construcția lui fiind încheiată în 2019. Numit după legenda fotbalului maghiar Ferenc Puskas, noul stadion a fost construit pe ruinele vechiului stadion, care a fost demolat în 2016. Predecesorul său, stadionul Népstadion (stadionul poporului) a fost martorul celei mai grele înfrângeri internaționale a Angliei, luând bătaie cu 7-1 în fața Ungariei, pe 23 mai 1954. Acesta găzduiește meciurile echipei națională a Ungariei și a găzduit o serie de jocuri pentru UEFA – inclusiv jocuri din Liga Campionilor – când restricțiile impuse de pandemie nu au permis desfășurarea competițiilor în alte orașe din Europa.

Formată odată cu fuziunea dintre Buda și Obuda, pe malul vestic al Dunării, cu Pest la est, capitala Ungariei i-a dat lumii pe Ferenc Puskás și mulți dintre ceilalți „maghiari magici” din anii 1950. Orașul are 80 de izvoare geotermale și cel mai mare sistem de peșteri cu apă termală din lume. Un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, dealul Castelului, lung de 1 km, cuprinde o mulțime de locuri cheie, în special Piața Trinității, Biserica Matthias (Mátyás templom) și Bastionul Pescarilor (Halászbástya). Muzeul de Istorie din Budapesta prezintă numeroase expoziții de artă, precum și istorie, în impunătorul Castel Buda.

Stadionul Parken | Copenhaga | Danemarca

Capacitate: 38.065
Anul construcției: 1992
Adresa: Per Henrik Lings Alle 2, DK-2100 Osterbro, Copenhaga, Danemarca

Meciurile care vor fi disputate pe acest stadion:
Danemarca vs Finlanda (12 iunie)
Danemarca vs Belgia (17 iunie)
Rusia vs Danemarca (21/06)
R16: 2D vs 2E (28 iunie)

Stadionul care găzduiește echipa națională a Danemarcei și FC Copenhaga, Parken este unul dintre cele patru stadioane din secolul al XX-lea care găzduiesc jocuri la Euro 2020. Cu o capacitate de peste 38.000 de locuri, este cel mai mic de la acest turneu. A fost gazda finalei Cupei Cupelor Europene din 1994 și finalei Cupei UEFA, șase ani mai târziu, ambele finale fiind jucate de Arsenal. Cu toate acestea, se mândrește cu un restaurant cu stele Michelin.

Considerat a fi unul dintre cele mai scumpe orașe ale lumii, Copenhaga este prietenoasă cu cei care decid să utilizeze bicicletele, mai mult de jumătate dintre rezidenți utilizând una în fiecare zi. Este conectat cu orașul Malmo, din Suedia, prin Podul Øresund – devenit celebru prin drama nord-americană The Bridge. Situat la câteva minute de Gara Centrală, parcul de distracții Tivoli Gardens oferă o arhitectură exotică, clădiri istorice, grădini luxuriante și plimbări nostalgice și este deosebit de fermecător noaptea. Fondate în 1843, grădinile au fost favoritele lui Hans Christian Andersen.

Hampden Park | Glasgow | Scoţia

Capacitate: 52.063
Anul construcției: 1903 (renovat în 1999)
Adresa: Letherby Drive, Muntele Florida, Glasgow, G42 9BA, Scoția

Meciurile care vor fi disputate pe acest stadion:
Scoția vs Republica Cehă (14 iunie)
Croația vs Republica Cehă (18 iunie)
Croația vs Scoția (22 iunie)
R16: 1E vs 3A/B/C/D) (29 iunie)

Cel mai vechi stadion de la Euro 2020, Hampden Park este casa fotbalului din Scoția. Găzduiește echipa națională, precum și locul de desfășurare a diferitelor finale ale cupei naționale. A fost cel mai mare stadion din lume între anii 1908 și 1950. Hampden Park a găzduit peste 149.415 persoane la un meci din 1937, disputat între Scoția și Anglia. A fost scenă pentru trei finale ale Cupei Europene (1960, 1976 și 2002), două finale ale Cupei Cupelor (1962 și 1966) și a finalei Cupei UEFA din 2007. A fost utilizat și pentru jocurile de fotbal de la Jocurile Olimpice din 2012 desfășurate la Londra.

Cel mai mare oraș din Scoția și al treilea ca mărime din Regatul Unit, „dragul loc verde” (conform denumirii sale în limba gaelică scoțiană, glas chu) a organizat primul joc de fotbal internațional din istorie: Scoția 0-0 Anglia, în 1872. Este situat la aproximativ 70 km de capitala Scoției, Edinburgh. Camerele orașului din centrul George Square oferă o bună priveliște asupra bogăției și prestigiului din Glasgow, când era al doilea oraș al Imperiului Britanic. Parcul Victorian Kelvingrove, din vestul orașului se mândrește cu Grădinile Botanice.

Stadionul Wembley | Londra | Anglia

Capacitate: 90000
Anul construcției: 2007
Adresa: Londra, Wembley HA9 0WS, Regatul Unit

Meciurile care vor fi disputate pe acest stadion:
Anglia vs Croația (13 iunie)
Anglia vs Scoția (18 iunie)
Cehia vs Anglia (22 iunie)
R16: 1A vs 2C (26 iunie)
R16: 1D vs 2F (29 iunie)
Semifinală: W46 vs W45 (6 iulie)
Semifinală: W48 vs W47 (7 iulie)
Finala: W49 vs W50 (11 iulie)

Locul de desfășurare din Londra trebuia inițial să găzduiască semifinalele și finala, dar i s-au atribuit încă patru jocuri în urma excluderii Bruxelles-ului ca oraș gazdă și un altul când Dublinul a fost eliminat din lista orașelor gazdă EURO 2020. Reconstruit în 2007, este unul dintre cele mai mari stadioane de fotbal din lume și al doilea după Camp Nou din Barcelona, în ceea ce privește cele mai mari arene din Europa.

Cel mai mare stadion din Marea Britanie și găzda Asociației de Fotbal din Anglia, Stadionul Wembley a primit peste 21 de milioane de vizitatori de la redeschiderea din 2007. Vechiul „Empire Stadium” a fost deschis oficial în 1924 și era renumit pentru turnurile sale gemene. Cârligul vizual al noului teren este un arc gigantic.

Londra este cel mai vizitat oraș din lume, cu aproximativ 31.2 milioane de turiști pe an. Metropola cu aproape 9 milioane de oameni a ajuns populară prin intermediul Charles Dickens și The Beatles, dar si prin reședința familiei regale britanice. Este, de asemenea, singurul loc care a găzduit Jocurile Olimpice de trei ori: 1908, 1948 și 2012. Abația Westminster, Catedrala Sf. Paul, Turnul Londrei, Palatul Buckingham, Muzeul Britanic, Galeria Națională, Trafalgar Square – opțiunile pentru turiști sunt nesfârșite, deși platforma 9¾ aflată la stația de metrou King’s Cross ar putea fi acum potrivită pentru toți, dar este un loc ce trebuie vizitat de fanii Harry Potter.

Allianz Arena | Munchen | Germania

Capacitate: 70.000
Anul construcției: 2005
Adresa: Werner-Heisenberg-Allee 25, 80939 München, Germania

Meciurile care vor fi disputate pe acest stadion:
Franța vs Germania (15 iunie)
Portugalia vs Germania (19 iunie)
Germania vs Ungaria (23 iunie)
R8: W39 vs W37 (2 iulie)

Pe lângă organizarea ocazională a jocurilor din Germania, arena de 75.000 de locuri a fost una dintre a găzduit și câteva meciuri de la Cupa Mondială din 2006, mai exact șase meciuri, iar în 2012 a fost locul pentru finala Ligii Campionilor. „Reședința” echipei Bayern München, Arena de Fotbal din München a fost finalizată în aprilie 2005, în timp pentru organizarea jocurilor la Cupa Mondială FIFA 2006. Acesta poate să găzduiască până la 70.000 de fani pentru jocuri internaționale, iar într-o noapte senină poate fi văzut din Alpii Austrieci.

Orchestre și muzee de renume mondial, inclusiv cele trei Pinakotheks, precum și Siemens, BMW și Bayern München, München este mândru de simțul său de Gemütlichkeit (prietenie sau voie bună), după cum este exemplificat de celebrul Oktoberfest desfășurat anual. Întinzându-se spre nord, din spatele Universității din München, Englischer Garten (grădina engleză) de 990 de acri este mai mare decât Central Park din New York, în timp ce vechiul Olympiapark – care a găzduit olimpiadele din 1972 – merită vizitat și el.

Stadio Olimpico | Roma | Italia

Capacitate: 72.698
Anul construcției: 1937 (renovat în 1953 și în 1990)
Adresa: Viale dei Gladiatori, 00135 Roma, Italia

Meciurile care vor fi disputate pe acest stadion:
Turcia vs Italia (11 iunie)
Italia vs Elveția (16 iunie)
Italia vs Țara Galilor (20 iunie)
R8: W43 vs W4 (3 iulie)

Găzduiește giganții din Serie A, Roma și Lazio, Stadio Olimpico are o istorie în fotbal. A fost locul de desfășurare a finalei Cupei Europene / Ligii Campionilor în patru ocazii (1977, 1984, 1996 și 2009), precum și gazda finalei Campionatului European din 1980 și a finalei Cupei Mondiale din 1990. Alături de Parken Stadium, Hampden Park și Johan Cruyff Arena, Stadio Olimpico este unul dintre cele patru stadioane din secolul al XX-lea care vor fi utilizate la acest turneu.

Locul unora dintre cele mai vizitate destinații turistice din lume, precum Capela Sixtină, Fontana di Trevi, Castelul Sant’Angelo, Foro Romano și Colosseumul, Roma este cunoscută și sub numele de Caput Mundi (capitala lumii) și „Orașul etern”. De la Colosseum la Muzeele Vaticanului, Bazilica Sf. Petru, Fontana diTrevi, Treptele Spaniole sau Panteonul, pentru a numi doar o selecție de locuri, Roma este un tezaur al artei și al splendoarilor arhitecturale, inclusiv modernul Auditorium Parco della Musica. Nu uitați totuși să gustați cea mai bună închețată la gelateriile Venchi 1878 – cea mai veche gelaterie din lume fiind deschisă chiar la Roma.

Stadionul Krestovsky | Sankt Petersburg | Rusia

Capacitate: 68.134
Anul construcției: 2017
Adresa: Futbol’naya Alleya 1, Insula Krestovsky, Saint Petersburg, Rusia

Meciurile care vor fi disputate pe acest stadion:
Belgia vs Rusia (12 iunie)
Polonia vs Slovacia (14 iunie)
Finlanda vs Rusia (16 iunie)
Suedia vs Slovacia (18 iunie)
Finlanda vs Belgia (21 iunie)
Suedia vs Polonia (23 iunie)
R8: W41 vs W42 (2 iulie)

Unul dintre cele mai noi stadioane din cele 11 utilizate de UEFA la EURO 2020, Stadionul Krestovsky a fost construit în așteptarea Cupei Mondiale din 2018. A găzduit șapte meciuri, inclusiv finala mică. Este stadionul gazdă al echipei Zenit, iar echipa națională a Rusiei joacă și ea pe stadion, dar ocazional. Stadionul a fost proiectat de arhitectul japonez Kisho Kurokawa, a cărui viziune era pentru o navă spațială care aterizase pe malul Golfului Finlandei.

Al doilea oraș cel mai populat al Rusiei după Moscova, St. Petersburg este cunoscut sub numele de „Veneția Nordului” datorită rețelei sale de canale elegante și a celor 342 de poduri. Este sărbătorit pentru „Nopțile Albe” – seri lungi de vară, când soarele nu apune niciodată pe deplin. Fondat în anul 1764 de împărăteasa Ecaterina cea Mare, Muzeul Rus de Stat (cunoscut și ca Muzeul Ermitaj) găzduiește peste 3 milioane de opere de artă și artefacte culturale, dintre care doar o fracțiune este expusă în cele 360 de camere. Este alcătuit din cinci clădiri, cea mai faimoasă fiind magnificul Palat de Iarnă (Palatul folosit de dinastia Romanov).

La Cartuja | Sevilla | Spania

Capacitate: 60.000
Anul construcției: 1999
Adresa: Isla de la Cartuja, 41092 Sevilla, Spania

Meciurile care vor fi disputate pe acest stadion:
Spania vs Suedia (14 iunie)
Spania vs Polonia (19 iunie)
Slovacia vs Spania (23 iunie)
R8: 1B vs 3A/D/E/F (27 iunie)

Situat în sudul Spaniei, tadionul găzduiește ocazional echipa națională a Spaniei este un stadion de categoria 4 UEFA, locul de desfășurare a fost construit pentru Campionatele Mondiale de Atletism din 1999 și de atunci a găzduit o serie de jocuri de profil, inclusiv finala Cupei UEFA din 2003 dintre Celtic și Porto. Stadionul La Cartuja Sevilla este în prezent locul de desfășurare a finalei Copa del Rey și a organizat anterior două finale ale Cupei Davis la tenis, precum și concerte de Madonna, U2, Bruce Springsteen și AC DC.

Hisbaal pentru fenicieni, Hispalis pentru romani și Ishbiliyah în urma cuceririi omayyade a unor părți mari ale peninsulei iberice, Sevilla și-a luat numele actual în secolul al XIII-lea. Este capitala regiunii Andaluzia și al patrulea oraș ca mărime din Spania. Renumită pentru turnul Giralda și Palatul Alcazar, Sevilia găzduiește, de asemenea, două cluburi de fotbal celebre. Câștigători de șase ori ai Cupei UEFA și UEFA Europa League, Sevilla joacă meciurile de acasă pe stadionul Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, în timp ce rivalii de la Real Betis dispută meciurile de acasă pe Estadio Benito Villamarín.

Leave A Reply

Your email address will not be published.