Noutățile lunii octombrie 2016: rute noi, știri și editoriale (recapitulare)

0 628

Cu o mică întârziere, vă prezentăm rezumatul lunii octombrie 2016. O lună foarte activă în aviație, atât pe plan național, dar și internațional.

biroul-mobil-airlinestravel

RUTE NOI din/spre ROMÂNIA

Luna a debutat cu o rută mult așteptată de moldoveni, bănățeni și ardeleni. Blue Air a inaugurat traseul Iași – Cluj – Timișoara. Un vis devenit realitate.

Tot de la Blue Air a venit și vestea unei noi baze, care va fi deschisă la Liverpool. Plus anunțarea zborurilor de la Liverpool spre Milano, Roma, Alicante și Hamburg.

Rămânem pe plan național și vă anunțăm că Wizz Air a împlinit 10 ani de zboruri la Târgu Mureș, plus transportarea a peste 2 milioane de pasageri. Două momente sărbătorite pe 5 octombrie 2016.

Luna octombrie a venit cu vești bune și pentru orădeni. Blue Air a anunțat deschiderea rutelor Oradea – București, Oradea – Torino și Oradea – Iași via București.

La finalul lunii octombrie, Blue Air a inaugurat baza de la Cluj, a 4-a din România. A alocat o aeronavă de tipul Boeing 737-800 (189 de locuri).

Și o veste bună pentru frații de peste Prut. Air Moldova va relua zborurile pe ruta Chișinău – București!

Tot în octombrie, o veste foarte bună vine și de la Wizz Air. Din 30 iunie 2017, va fi inaugurată ruta Varșovia – București. O oportunitate low-cost spre capitala Poloniei.

Prin deschiderea de noi rute interne, Marius Gerber a demonstrat că se poate face un RO-AERO-TRIP într-o zi. A operat zboruri pe traseul Iași (IAS) – Timișoara (TSR) (escală tehnică) – Cluj Napoca (CLJ) – București (OTP) – Iași (IAS).

Încheiem seria articolelor din România cu o veste tristă. TAROM a retras și ultimul Airbus A310 (YR-LCA) din flotă. Goodbye, Alpha!

airbus-a310-tarom-yr-lca
FOTO: Oana Cucu

Știri și editoriale

La capitolul ”livrări de avioane”, luna octombrie a stat destul de bine. A fost livrat primul Airbus A350 XWB China Airlines. A fost livrat primul Airbus A320neo Spirit Airlines. A fost livrat primul Airbus A320neo Frontier Airlines. A fost livrat primul Airbus A320neo SAS.

Una peste alta, Airbus a livrat avionul 10 000, un Airbus A350 XWB Singapore Airlines. Tot în luna octombrie, a fost vopsit primul Airbus A350 XWB (D-AIXA) Lufthansa.

Pe partea de evenimente istorice, octombrie a adus o premieră pentru Lufthansa și Aeroportul Internațional Sofia. Pe 16 octombrie 2016, un Airbus A380 a aterizat la Sofia, pentru prima dată în istoria acestui aeroport. Pentru a marca momentul, 3 aeronave MiG-29 BAF au însoțit avionul A380 Lufthansa.

airbus-a380-lufthansa-landing-sofia-dimitar-hristo-kunchev-3
FOTO: Hristo Kunchev

Tot pe 16 octombrie 2016, Air India a operat cel mai lung zbor comercial, care a și intrat în cartea recordurilor. Zborul AI173 Air India a fost operat pe ruta Delhi-San Francisco, peste Oceanul Pacific. Cei 15 140 de kilometri au fost străbătuți în 14 ore și 30 de minute.

Pe partea de editoriale, am scris despre aterizare în paralel la San Francisco și despre Bagajul de mână (bagajul de cabină). Sperăm să vă placă!

Pe partea personală, în luna octombrie am mai adăugat 2 zboruri la palmares. Am zburat cu Ryanair pe ruta București – Berlin – București la tarif 0.

În mare parte, cam acestea au fost cele mai notabile evenimente ale lunii octombrie 2016.

Cer senin!

Leave A Reply

Your email address will not be published.