Ro-aero-trip: Iași – Cluj Napoca – București – Iași
Marius Gerber este un bun prieten Airlines Travel. I se citește pe față pasiunea pentru avioane și zboruri. Este spotter de aviație și membru în Aeroclubul României – secția aeromodelism. Zilele trecute, a făcut un ro-aero-trip pe ruta Iași (IAS) – Timișoara (TSR) (escală tehnică) – Cluj Napoca (CLJ) – București (OTP) – Iași (IAS). Mai jos aveți povestea trip-ului și detaliile despre zboruri, costuri și condiții.
Planificare Ro-aero-trip: Iasi – Cluj Napoca – Bucuresti – Iasi
Pentru că sunt un împătimit al aviației și al zborului cu avionul, spotter de aviație și membru în Aeroclubul României secția aeromodelism, am obiceiul să scanez pe net prețurile la biletele de avion. Pe la începutul lunii septembrie, tot răsfoind prețurile pe site-urile companiilor aeriene low-cost, mi-a venit o idee: Se poate face un tur aerian al României în 24 de ore la un preț mic?
Eu, fiind din Iași, am început să mă gândesc la un ro-aero-trip cu plecare din localitatea de domiciliu. Știind de noua rută Iași-Timișoara-Cluj-Iași, care urma să fie inaugurată pe 1 octombrie, am zis că este o oportunitate să călătoresc spre Timișoara și Cluj. După câteva căutări am ales ruta Iași (IAS) – Timișoara (TSR) (escală) – Cluj Napoca (CLJ) – București (OTP) – Iași (IAS).
Pe data de 2 septembrie m-am hotărât să fac rezervarile necesare pentru data de 12 octombrie. Pentru zborul Iași (IAS) – Cluj Napoca (CLJ) via Timișoara, am ales compania Blue Air, iar prețul afișat era de 89,99 lei. Pentru zborul Cluj Napoca (CLJ) – București (OTP) am ales compania Wizz Air, bilet la prețul de 39 lei. Pentru zborul București (OTP) – Iași (IAS), am zburat cu Blue Air, la prețul de 89,99 lei. Acest zbor a fost rezervat pentru dimineața zilei urmatoare, 13 octombrie.
Cumpărarea biletelor la Blue Air și Wizz Air
Așadar am făcut următoarele rezervări:
– IAS-CLJ – 12 octombrie 2016, Blue Air, decolare IAS ora 07:00, aterizare CLJ ora 09:20 cu escală la TSR între orele 08:10-08:40; preț plătit la bilet 48,99 lei.
– CLJ-OTP – 12 octombrie 2016, Wizz Air, decolare CLJ ora 20:35, aterizare OTP ora 21:25, preț plătit la bilet 39 lei.
– OTP-IAS – 13 octombrie 2016, Blue Air, decolare OTP ora 07:30, aterizare IAS ora 08:30, preț plătit la bilet 48,99 lei.
Da, nu vă mirați, prețurile de sus sunt în Lei. Dar, pentru că există un ”dar”, ați văzut mai sus că prețul afișat la Blue Air era 89,99 lei. Ei bine, există un mic secret la achiziționarea biletelor la Blue Air. Dacă alegeți să plătiți biletele Blue Air prin depunere numerar la bancă sau transfer bancar, veți beneficia o reducere de 46 lei pentru zboruri dus-întors. Eu, având două rezervări, am avut parte de acestă reducere pe amandouă rezervările. Un exemplu mai jos!
La Wizz Air, biletul poate fi plătit prin depunere numerar la bancă (au 2 bănci în Romania), fără alte costuri în afară de prețul final al biletului de avion. Atenție! Plata la bancă trebuie efectuată în termen de o (1) zi lucrătoare, altfel evitați neplăcerea de a pierde rezervarea. La fiecare rezervare vi se dă un cod pe care trebuie să-l stiți când depuneți banii la caseria băncii respective.
Mai vreau să menționez câteva aspecte cu privire la condițiile de zbor pentru cele 2 companii low-cost. O comparație! La Blue Air, pe zborurile domestice (naționale / interne), în prețul biletului ai inclus un bagaj de mână de maxim 10 kg, un bagaj de cală de maxim 32 kg, un snack și o bautură la bord.
Check-in-ul se face la aeroport, nu se plătește nimic suplimentar. Pe zborurile internaționale doar bagajul de mână de maxim 10kg este gratuit, cel de cală și consumația la bord fiind contracost. Dar Check-in-ul tot la aeroport se face și e gratuit. Sunt în câteva aeroporturi mențiuni speciale.
La Wizz Air sunt 4 tipuri de bagaje: Bagaj mic mână – gratuit, Bagaj mare mână – contracost și două tipuri de bagaje de cală, de 23kg si 32kg – contracost. Check-in-ul este gratuit doar dacă se face online. Acesta se poate face cu maxim 30 zile și minim 3 ore înaintea zborului. Greutatea bagajului de cală poate diferi de la un aeroport la altul. Check-in-ul la aeroport se platește suplimentar.
Sfatul meu: Citiți cu foarte mare atenție termenii și condițiile de călătorie a companiilor aeriene ca să nu aveți surprize neplăcute la aeroport!
Ziua ro-aero-trip-ului
Timpul a trecut repede, iar ziua mult așteptată a sosit! Pe 12 octombrie, m-am trezit cu noaptea-n cap. Primul zbor (Iași – Cluj via Timișoara) a fost programat pentru ora 07:00. Cum la aeroportul din Iași se poate ajunge rapid cu mașina sau cu taxiul (este și un autobuz, dar nu-i știam programul), am apelat la un prieten.
Îmbarcarea pentru zborurile domestice se fac din Terminalul 2 al Aeroportului IAȘI. Ajuns în timp util la aeroport, am stat la o mică coadă la biroul de check-in, unde mi s-au tipărit două tichete de îmbarcare: IAS-TSR și TSR-CLJ.
Apoi am trecut de controlul de securitate și am așteptat îmbarcarea. Pe la 06:30 s-a deschis poarta de îmbarcare unde s-a făcut obișnuita coadă. Am ieșit printre ultimii din terminal, nu-mi place să mă înghesui la cozi. Nu am spus că sunt un mare fan al Aeroportului Iași și a dezvoltării rapide din ultimii 4 ani. Cu toate astea, există un mare minus – nu există autobuz care să preia pasagerii de la Terminal la avion și invers. În dimineața zilei de 12 octombrie, afară era un vânt puternic și o ploaie deasă. Pot zice ca am făcut un duș bun de la ieșirea din terminal până la avion.
Zborurile Blue Air OB6401 IAS-TSR și OB6405 TSR-CLJ au fost efectuate cu aeronava Boeing 737-530 YR-AMB, o aeronavă cu o vechime de 25,5 ani. Chiar daca e o aeronavă veche, arată foarte bine, interiorul e foarte OK și funcționează foarte bine. Pe zborul IAS-TSR a fost un LF (Load Factor) de 100% si a durat 54 minute. Zborul a decurs foarte bine, cu mici turbulențe, în schimb tot teritoriul României era acoperit de nori.
În timpul zborului ni s-au servit un sandwich și o bautură la alegere. Aterizarea la TSR a fost foarte OK, ba chiar am ajuns cu 15 minute mai devreme. Ajunși la Timișoara, 24 persoane, inclusiv eu, care aveam destinația finală Cluj, am rămas în avion. O persoană de la aeroport a urcat la bord și ne-a verificat tichetul de îmbarcare pentru Cluj.
Inițial trebuia să stăm 30 de minute la Timișoara, dar am stat 40 – 45 minute. Întarzierea s-a datorat Aeroportului Timișoara, care a întârziat îmbarcarea pasagerilor pentru Cluj și Iași.
Mi-a plăcut această escală în care am ramas în avion. S-a făcut și alimentarea cu combustibil, timp în care ni s-a spus să stăm pe locurile nostre, cu centurile desfacute. După alimentare am fost destul de liberi prin avion, eu, stând în față, chiar am ieșit puțin pe scara avionului, am stat de vorbă cu membrii echipajului, cu piloții, cu alți pasageri.
În fine, s-au îmbarcat și pasagerii și am decolat spre Cluj. Cum am scris mai sus, am rămas de la Iași 24 pasageri și, după câte am înteles s-au mai îmbarcat 64 pasageri. Pot zice că a fost cel mai interesant zbor pe care l-am facut cu un avion de linie: nici nu am decolat bine și am ajuns la destinație. Zborul a durat 31 minute. Parcă a fost un mică săritură din Timișoara la Cluj-Napoca. Din cauza timpului scurt de zbor, sandwishul a fost distribuit înaintea decolării, iar în zbor am primit doar băutura. Și, foarte repede, am ajuns la Cluj!
Aici am fost așteptat de doi prieteni spotteri, Ovidiu Vereș și Rus Felix, cu care am fost la gardul Aeroportului Cluj și am reușit să fotografiez aeronava Blue Air, care a decolat spre Iași. Am avut timp de stat la povești cu prietenii, de bere și o pizza, iar seara m-m întors la aeroport.
Următorul zbor pe listă a fost cu Wizz Air, pe ruta Cluj-Napoca – București. Zborul Wizz Air W63491 a fost operat de aeronava Airbus A320-232 HA-LWT, 3,5 ani vechime. Zborul a durat 39 minute, un zbor chiar cu mici peripetii. Aproape tot zborul au fost turbulențe medii, iar echipajul de bord a abandonat vânzarea la bord și au stat toți pe locurile lor cu centurile puse. Dar am aterizat la București fără probleme. În Capitală m-am văzut cu prietenii și am înnoptat.
A doua zi, pe 13 octombrie, m-am trezit devreme și m-am întreptat spre Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” Otopeni pentru ultima parte a tripului meu.
Ajuns la aeroport, am mers la biroul de check-in, am luat tichetul de îmbarcare, am făcut controlul de securitate apoi m-am deplasat la poarta 52 unde am așteptat îmbarcarea. Cu aproximativ 30 minute înaintea zborului, s-a deschis îmbarcarea și totul a decurs fluent, fără probleme.
Zborul Blue Air OB6001, București – Iași, a fost efectuat cu aeronava Boeing B737-46N, vârsta de 9,5 ani ani. Zborul a durat 45 minute, timp în care ni s-a servit un sandwich și o bautură la alegere, așa cum obișnuiește Blue Air să ofere pe zborurile interne. Zborul a fost plăcut și liniștit.
Concluzii finale:
– Tot aero-trip-ul a durat 25 ore si 30 minute
– Toate zborurile au fost la timp, micile întârzieri fiind nesemnificative
– În Cluj si București am întâlnit prieteni dragi.
– Mai vreeeeeau! 😀
– Deja mă găndesc la alt ro-aero-trip!
Eu nu înţeleg cum spui că preţul biletului este de 48.99 când până şi în poza cu momentul rezervării apare 66.99
Reducerea este de 23 lei pe segment, chiar dacă zborul e cu escală.
89.99 – 23 = 66.99.
Deci de unde ai scos 48.99?
Tarifele de 48.99 lei le poti obtine in zilele promotionale Blue Air, cand ai si -20%. https://airlinestravel.ro/bilete-avion/bilete-avion-blue-air – aici anuntam ofertele Blue Air!
Am facut acelasi tur numai cu BlueAir cu 134 ron si intoarcerea in aceiasi seara. Am reusit sa ma incadrez cu treaba la Cluj asa incat sa prind cursa Cluj – Bucuresti de la 17:00. Cred ca ar fi rentabila o cursa IS-CJ-TM si seara, sa-ti programezi totul intr-o zi. Ajungi la o ora convenabila si la CJ ori TM! Felicitari BlueAir!