EUROPA se DESCHIDE pentru turism – Comisia Europeană a prezentat propunerea pentru pașaportul digital european.

0 6.822

Comisia Europeană a prezentat propunerea pentru pașaportul digital european. Un certificat verde digital, posibil disponibil peste câteva săptămâni, care „ar trebui să ușureze reluarea călătoriilor”. Anunțul a fost făcut de președintele CE, Ursula Von der Leyen. Aplicația va fi gratuită și va conține informații despre posesor: dacă a fost vaccinat sau dacă a fost infectat cu COVID-19. Tot acolo se vor regăsi și rezultatele testelor PCR.„Vrem să ajutăm statele membre să restabilească libertatea de mișcare într-un mod fiabil, a declarat Von der Leyen astăzi în timpul prezentării certificatului digital. Documentul „va garanta că rezultatele, cu date minime, vor fi recunoscute reciproc în toate statele membre”, a adăugat ea.

Pașaportul digital va fi atât în ​​limba oficială a statului membru care îl eliberează, cât și în limba engleză, iar informațiile vor fi afișate prin intermediul unui cod QR, ușor de scanat direct de pe telefon. Pentru cei ce nu dețin un telefon inteligent, certificatul poate fi și pe hârtie.

Bruxelles intenționează să solicite guvernelor să elimine carantina sau solicitarea unui test PCR pentru persoanele care dețin certificatul digital.

Pașaportul va fi în vigoare numai până când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul pandemiei.

Noul certificat, care trebuie să primească în continuare aprobarea statelor membre și a Parlamentului European, nu va fi utilizat doar pentru călătoriile aeriene, ci și pentru cei care călătoresc cu mașina sau alte mijloace de transport, potrivit comisarului pentru justiție, Didier Reynders.

Va fi temporar, pe toată perioada pandemiei, până când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul crizei de COVID-19. Potrivit Reynders, Bruxelles nu va propune utilizarea sa pentru alte scopuri, ci doar pentru călătorii. Propunerea este pe placul țărilor din sud, foarte dependente de turism.

Ministrul Industriei, Comerțului și Turismului din Spania, Reyes Maroto, a declarat că este o veste bună faptul că Bruxelles-ul a făcut cunoscută propunerea. În plus, el a subliniat că autoritățile lucrează deja la adaptarea reglementării europene a certificatului COVID-19 la legile spaniole și la conținutul digital pe care acesta îl va avea.

Cu toate acestea, alte țări, precum Franța sau Belgia și-au exprimat reticența, argumentând că certificatul îi poate discrimina cei care nu au fost vaccinați. În acest sens, cancelarul german Angela Merkel a spus că documentul nu ar trebui utilizat pentru a facilita călătoria până când o mare parte a populației nu a avut posibilitatea de a fi vaccinată.

.

Leave A Reply

Your email address will not be published.