Cele mai frumoase 11 insule din Europa (Video)
De abia aștept să pot călătorii din nou, atunci când situația o va permite și restricțiile vor fi eliminate. Cum Certificatul digital UE Covid” se va lansa oficial în luna iulie, iar vaccinul este deja făcut, sper ca anul acesta să pot călători mai mult pentru că am multe destinații pe bucketlist. Dacă nu voi putea să vizitez alte continente, voi rămâne doar pe partea europeană. Avem și pe bătrânul continent numeroase destinații superbe pe care le putem vizita. În articolul de astăzi vă voi povesti despre 11 insule splendide din Europa
Cele mai frumoase 11 insule din Europa.
Grecia poate fi o destinație ideală pentru un sejur relaxant pe plajă, pentru un city break explorator, pentru practicarea sporturilor de apă sau pentru distracție. V-am prezentat 10 dintre cele mai frumoase și atractive insule din Grecia. Am vorbit despre litoralul grecesc și am adus în atenția voastră 10 dintre cele mai renumite și premiate plaje din Grecia.
Horoscopul călătorului 2021 spune că este necesar să călătorim și să cunoaștem locuri noi, chiar dacă pentru o scurtă perioadă de timp. Călătoria pe continent este excelentă, dar dacă doriți să simțiți cu adevărat atmosfera locului, trebuie să vizitați insulele. Mai izolate și cu o atmosferă mai tradițională, insulele pot oferi o experiență de vacanță mai intimă, iar Europa găzduiește unele dintre cele mai superbe insule din lume.
Corsica (Franţa)
Corsica este una dintre cele 18 regiuni ale Franței din Marea Mediterană, de cultură italică prin istoria sa. Din punct de vedere administrativ, Corsica este organizată diferit față de regiunile continentale ale țării, fiind constituită sub forma unei colectivități teritoriale, având autonomie proprie. Capitala regiunii este Ajaccio, iar regiunea este formată din Corse-du-Sud și Haute-Corse.
Bogăția turistică a insulei Corsica se află, fără îndoială, în rara sa moștenire naturală. Între mare și munte, Corsica are multe surprize de oferit pentru cei care aleg să o viziteze. Sculptate și modelate de vreme și de intenperii, stâncile Calanche de Piana, cu vârfuri falnice de granit roșu care cad abrupt până la mare, sunt bijuteriile unui peisaj sculptat uimitor.
Malta
Situate chiar în mijlocul Mediteranei, insulele malteze sunt unele dintre cele mai bogate din regiune – promițând o cultură diversă, o istorie dinamică, oameni primitori și atracții eclectice. Cu o suprafață de doar 316 mp km, Arhipelagul Maltez este unul dintre cele mai mici din lume. Doar cele mai mari trei insule – Malta, Gozo și Comino – sunt locuite. Insulele sunt situate în pasajul dintre Africa și Europa, la 93 km sud de Sicilia și la 288 km nord de Libia.
Malta este cea mai mare dintre cele trei insule și rămâne centrul cultural, comercial și administrativ. Gozo este a doua insulă ca mărime și mai rurală și este cunoscut pentru mediul său rural mai abundent și spațiile deschise. Comino, deși în mare parte nelocuită, este o destinație populară pentru excursioniști și excursioniști. Vizitatorii insulelor sunt deseori atrași de climatul arhetipal mediteranean, care este caracterizat de veri fierbinți și ierni blânde, dar există multe alte lucruri care să le țină ocupat, inclusiv o viață de noapte înfloritoare și 7.000 de ani de istorie fascinantă.
Azore (Portugalia)
Insulele Azore sunt un grup de insule portugheze situate în mijlocul Oceanului Atlantic, la aproximativ 1.500 km de Lisabona și 3.900 km de coasta de est a Americii de Nord. Cele nouă insule au o suprafață de 2.355 km², iar suprafețele lor individulae variază între 747 km² (São Miguel) și 17 km² (Corvo).
Insula este o formațiune din fumarole, izvoare, caverne, coloane și grote din piatră topită, de lacuri albastre înconjurate de păduri de lauri și cedri și pășuni verzi care modelează versanții calderelor. Unesco a desemnat trei dintre ele (Graciosa, Flores și Corvo) ca biosfere, iar arhipelagul mai conține 13 situri Ramsar (zone umede importante) și peste 30 de plaje cu steag albastru. Combinați solul încărcat de minerale cu un climat subtropical înconjurat de ape încălzite de Gulf Stream, iar rezultatul este un loc idilic.
Hvar (Croaţia)
Hvar este o insulă situată în cantonul Split-Dalmația, din Marea Adriatică. Are o populație de aproximativ 5000 de locuitori. Capitala insulei este orașul Hvar, care este și centrul administrativ al insulei, fiind situat în partea de vest a insulei, în prezent având aproximativ 4.000 de locuitori. Orașul Hvar a fost, în secolele trecute, un importat centru economic și cultural.
Cu arhitectura sa, natura frumoasă și climatul blând, mulți ar descrie insula ca un adevărat oraș de basm. Când adăugăm frumuseților naturale, o cazare de înaltă calitate și cordialitatea mediteraneană, orașul Hvar devine o destinație ideală pentru vacanțele cuplurilor, familiilor sau pentru cei care vor să petreacă.
Capri (Italia)
Insula Capri este situată la intrarea în Golful Napoli. Insula are 6.7 km lungime și aproximativ 2 km lățime, iar suprafața sa măsoară 10.4 kilometri pătrați. Elementul caracteristic al reliefului insulei îl constituie stâncile abrupte de calcar care se înalță din adâncurile mării. Pe insula Capri se află trei localități mai importante. Capri este așezarea principală a insulei. Portul Marina Grande se află pe coasta de nord, iar la vest se ridică Anacapri.
Însula are o climă luxuriantă, extraordinară și atât de blândă. Capri este o insulă mediteraneană de origine calcaroasă, care a fost vizitată de-a lungul secolelor de intelectuali, artiști și scriitori, toți fascinați de frumusețea sa magică. Un amestec de istorie, natură, mondenitate, cultură și evenimente se îmbină zilnic și dau viață Legendei Capri – transformând-o într-o insulă fără seamăn în lume.
Madeira (Portugalia)
Madeira este un arhipelag portughez situat în Atlanticul de Nord, la vest de Maroc. Insulele Madeira, Porto Santo și trei insule nelocuite (Insulele Desertas), formează împreună cu Ilhas Selvagens, Regiunea Autonomă Madeira cu capitala la Funchal. Arhipelagul este situat la aproximativ 580 km de coasta africană, la 860 km de Lisabona și la 400 de kilometri nord de insulele Canare. Madeira constitutuie o regiune ultraperiferică a Uniunii Europene.
Insulele Madeira au fost numite „cea mai bună destinație insulară din lume” pentru a șasea oară consecutiv în 2020 de World Travel Awards. De asemenea, a fost numită „cea mai bună destinație insulară din Europa” de șapte ori în ultimii opt ani. Cu piscine naturale incredibile sculptate din roci de lavă, stânci superbe cu vedere la ocean și orașe fermecătoare, nu este de mirare că Insulele Madeira sunt considerate cea mai bună destinație insulară din lume.
Ibiza (Spania)
Ibiza este o insulă din arhipelagul Baleare, situată în vestul Mării Mediterane, care aparține Spaniei. Capitala insulei este orașul Ibiza. În catalană, limba locală, insula și capitala ei se numesc Eivissa. Insula face parte din patrimoniul UNESCO, fiind remarcată pentru biodiversitate și cultură. Este a treia insulă ca mărime din arhipelagul Baleare, iar împreună cu insula Formentera alcătuiește grupa Insulelor Pitiuse sau „Insulele pinilor”. Este numită și „Insula Albă” pentru arhitectura sa.
Ibiza are două parcuri naționale de interes ecologic deosebit și frumusețe naturală: Parcul Național ses Salinas și rezervația naturală es Vedrà, es Vedranell și insulele mici din vestul Ibiza. Parcul Național Ses Salinas constă dintr-o zonă situată între sudul insulei Ibiza și nordul Formentera. O mare varietate de caracteristici naturale diferite pot fi găsite, de la lacuri sărate și plaje până la corzi lunare cu copaci fantomă vechi de secole, stânci și litoral stâncos.
Mallorca (Spania)
Mallorca este cea mai mare insulă spaniolă. Este localizată în partea de vest a Mării Mediterane, la 170 km de coasta unde este situată Barcelona și face parte din arhipelagul Insulelor Baleare. Capitala insulei, Palma, este și capitala regiunii autonome a Insulelor Baleare. Limbile oficiale sunt catalana și spaniola.
Mallorca este sinonim cu plaje și golfuri de renume mondial, dar este, de asemenea, o destinație perfectă pentru a vă bucura de peisaje, golf, cultură, sporturi nautice, divertisment… Există multe motive pentru a vizita această enclavă din Insulele Baleare. Apele sale curate și limpezi sunt ideale pentru înot și sporturi nautice, cum ar fi scufundări, windsurfing, pescuit, navigație și chiar surfing.
Sardinia (Italia)
Sardinia este o insulă din Marea Mediterană, situată între Peninsula Italică, coasta sudică a Franței, și coasta Tunisiei, la sud de Corsica. Insula aparține Italiei, în cadrul căreia este organizată ca regiune autonomă.
Mult nelocuită, în ciuda originii sale geologice antice, Sardinia și-a păstrat propria prospețime, surprinzând privirea și admirația multora care, în cursul secolelor, atrași rezistibil de poziția geografică în inima Mediteranei de vest, au construit așezări: fenicienii urmați de cartaginezi, romanii după aceea, bizantini, spanioli și piemontezi.
Elba (Italia)
Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii Toscana, din Italia. Este cea mai mare insulă din Arhipelagul Toscanei și a treia ca mărime dintre insulele italiene. Insula Elba și alte insule din Arhipelagul Toscanei (Pianosa, Capraia, Montecristo, Giglio și Giannutri) sunt protejate în Parcul Național al Arhipelagului Toscanei.
Insula Elba, o oază verde din arhipelagul toscan, este o insulă de orizonturi nesfârșite: apă cristalină, lăsată de plaje aurii, roci de granit care ies în evidență, povești despre oameni binecuvântați de soare. Elba vă răsplătește cu o varietate de aspecte, toate într-o singură insulă: plajele și stâncile sale, vânturile, pământul, parfumurile, aromele, oamenii muncitori, satele sale situate la înălțime, pe dealurile cu terase cu vedere la mare sunt doar începutul unei călătorii în care descoperi o insulă care nu te va dezamăgi niciodată.
Tenerife (Spania)
Tenerife este cea mai mare dintre Insulele Canare, o insulă cosmopolită cu o frumusețe naturală impresionantă. Cu vreme minunată pe tot parcursul anului, Tenerife este o destinație de top pentru vacanța de vară. Tenerife, o insulă de origine vulcanică, este o destinație de neuitat pentru iubitorii de natură și mare. Este situat în partea de vest a complexului Insulelor Canare, între Gran Canaria și La Gomera. Datorită poziției sale pe coasta de vest a Africii, clima din Tenerife este blândă, cu temperaturi calde pe tot parcursul anului. Din acest motiv, este adesea numită „Insula Primăverii Eterne”.
Vacanțele în Tenerife încep de obicei de la capitala sa impresionantă, Santa Cruz. Situat în partea de nord-est a insulei, orașul Santa Cruz de Tenerife este un frumos oraș de coastă și un port important. Cu siguranță ar trebui să vă plimbați în jurul centrului istoric, chiar deasupra nivelului mării și să vă bucurați de arhitectura sa unică. Vizitați catedrala Santa Cruz din secolul al XVI-lea (Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción), iconicul Auditorio de Tenerife (proiectat de celebrul arhitect Santiago Calatrava), grădina botanică din Palmetum, farul Farola del Mar, precum și Tenerife muzeu de artă contemporană, Espacio de las Artes (TEA).
Acestea fiind spuse, vă dorim o vară plină de călătorii și de distracție!