Bulgaria a intrat pe lista galbenă, din 29 august. Vezi cum poți evita carantina la revenirea în țară!
Pe 26 august, România a actualizat lista semafor. Bulgaria, una dintre destinațiile de vacanță preferate de români, a intrat pe lista galbenă, iar din 29 august se aplică regulile impuse de autoritățile din România.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a recomandat turiștilor să nu se panicheze și să nu renunțe la vacanțele lor în Bulgaria. Toți turiștii români pot evita carantina. Esențial este certificatul digital COVID-19 UE.
Cei vaccinați sau trecuți prin boală își pot descărca certificatul digital european românesc prin accesarea site-ului certificat-covid.gov.ro. Cei ce vor face testele PCR în Bulgaria, pot descărca certificatul digital COVID-19 UE de pe site-ul bulgăresc www.his.bg/bg/dgc, aplicația echivalentă.
Conform restricțiilor și normelor impuse de autoritățile din România, carantina se poate evita în următoarele situații:
- persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la aintrarea în România
- persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară
- persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (inclusiv copiii între 6 și 16 ani nevaccinați) efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei ce călătoresc cu mijloacele de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei ce călătoresc cu mijloacele proprii)
- copiii cu vârsta mai mică sau egală cu 6 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR
- persoanele care se află în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul țării.
Cetățenii românii care se întorc dintr-o zonă galbenă, fără a fi vaccinați sau testați înainte de intrarea în țară, vor intra automat în carantină. După ce au ajuns la domiciliul declarat pentru carantinare, vor contacta serviciul DSP din raza teritorială unde este declarat domiciliul și vor cere derogare pentru a se deplasa la un centru de testare. După ce s-au testat PCR, iar rezultatul este negativ, acesta se transmite pe o adresa de email și, astfel, se poate ieși din carantină.