blank

Are nevoie România de zboruri directe pe ruta Bucureşti – Beijing?

7 975

Pe 1 aprilie 2013, am făcut o farsă şi am anunţat ruta Beijing – Bucureşti cu China Eastern Airlines. Ştirea a fost primită cu mult entuziasm de foarte mulţi cititori Airlines Travel. Digi 24 a preluat informaţiile (fără sursă) şi a creat un întreg reportaj pe baza lor.

Am ales să fac această glumă cu speranţa că într-o zi vom avea zbor direct Bucureşti – Beijing. Şi ca să răspund la întrebarea din titlu, România are nevoie de zboruri directe spre ASIA, iar China este una dintre ţările vizate. Conform site-ului MAE, China este primul partener comercial al României în Asia şi ocupă locul 18 printre investitorii străini. În 2004, cu prilejul vizitei de stat în România a preşedintelui R.P. Chineze, Hu Jintao, s-a semnat Declaraţia Comună a României şi a Republicii Populare Chineze privind stabilirea unui Parteneriat Amplu de Prietenie şi Cooperare. Din 2005, Bucureştiul este oraş înfrăţit cu Beijing.

A310 TAROM

Pe la începutul acestei luni, premierul Victor Ponta a fost într-o vizită oficială la Beijing. Într-una dintre declaraţii, Victor Ponta a spus: „Am propus ridicarea relaţiei dintre România şi China la nivelul cel mai înalt pe care România îl are, acela de Parteneriat strategic”. Victor Ponta vrea zboruri direct pe ruta Bucureşti-Beijing şi va oferi sprijin companiei Tarom, dacă va avea nevoie, pentru deschiderea acestei linii.

În momentul de faţă, TAROM nu are avioane pentru zboruri lung-curier şi va avea nevoie de sprijin, în special financiar, dacă doreşte să achiziţioneze aeronave capabile să opereze ruta Bucureşti – Beijing. Însă acest lucru nu cred că se va întâmpla prea curând. TAROM nu se află într-o perioadă prea bună din punct de vedere economic şi nici la nivel de conducere. Câţiva membri din Consiliului de Administraţie TAROM au venit cu declaraţii răutăcioase la adresa lui Christian Heinzmann, CEO privat al companiei aeriene, poate unul dintre puţinii oameni care au făcut ceva pentru TAROM.

Dan Pascariu, preşedintele CA al Tarom, este mai pesimist şi a declarat: „Cât de mare poate să fie frecvenţa unor curse Bucureşti-Beijing astfel încât să fie avioanele pline şi să poată fi profitabile? Pentru că dacă sunt săptămânale, cu rămânerea echipajului acolo timp de o săptămână, costurile cresc atât de mult încât până la urmă un astfel de zbor poate deveni nerentabil„. (sursa: obiectiv.info)

Aş dori să-l contrazic pe domnul Pascariu şi să spun că zborurile Bucureşti – Beijing pot fi operate cu aceeaşi aeronavă şi cu acelaşi echipaj chiar şi o singură dată pe săptămână, dar cu o pauză de până la 48 de ore între zborurile Bucureşti – Beijing şi Beijing – Bucureşti. Aeronava ar putea pleca din Bucureşti într-o zi de marţi şi să se întoarcă joi, un exemplu. De ce să stea echipajul o săptămână în Beijing? Eu cred că ar merge şi două zboruri pe săptămână. Iar cazarea nu cred că ar fi o problemă atât de mare în comparaţie cu profitabilitatea cursei.

Sunt convins că zborurile pe ruta Bucureşti – Beijing pot fi profitabile. Sunt mulţi turişti români care anual aleg să-şi petreacă vacanţele în China, în special în zonele Beijing, Hong Kong, Shanghai, Macau, dar şi în ţările vecine ca Vietnam, Taiwan, Thailanda etc. La fel de bine, putem atrage mult mai mulţi turişti chinezi în România.

Mulţi oameni de business de origine chineză au afaceri în România. Conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, au fost înfiinţate în România (până la 30 iunie 2012 ) 10441 de societăţi chineze şi societăţi mixte româno – chineze, valoarea investiţiilor chineze în România fiind de cca. 410,7 milioane USD, plasând R.P. Chineză pe locul 18 în clasamentul general al ţărilor care au investit în România.

În prezent, cu toţii sunt nevoiţi să zboare cu escală pe marile hub-uri din Europa. Este obositor, multe ore pierdute la escală, zboruri în plus, costuri mai mari. În prezent, un zbor Bucureşti – Beijing poate dura în medie cam 13-15 ore cu escală, iar preţul biletului de avion porneşte cam de la 600 EUR (dus/întors). Zborurile directe ar fi mult mai confortabile şi mai avantajoase financiar. Să nu omitem nici partea cargo. În prezent, schimbul de mărfuri se face pe apă şi durează foarte mult. Zborurile directe ar simplifica foarte mult situaţia.

Şi dacă TAROM nu va profita de situaţie, atunci cu siguranţă va profita o companie chineză şi va deschide ruta Bucureşti – Beijing. Şi nu, nu va fi China Eastern Airlines pentru că nu are hub principal pe aeroportul din Beijing. Însă mă aştept la Air China, China Southern Airlines sau Hainan Airlines. Probabil că va fi o chestiune de timp până când vom anunţa deschiderea rutei Bucureşti – Beijing.

7 Comentarii
  1. Alin says

    Cele mai relevante date sunt aici – http://www.anna.aero/2012/12/12/the-big-leak-which-airports-are-on-turkish-airlines-route-network-shopping-list/
    Cautand OTP in lista vezi ca e in top 5 sursa de pasageri de transfer pentru Turkish spre Beijing, Guangzhou, Hong Kong, Shanghai si Singapore. Asta ar trebui sa stie si Tarom..

    Dar eu zic ca Tarom trebuie sa devina profitabil inainte de a se aventura in Long Haul.

    1. Sorin Rusi says

      Pai sunt multi romani care calatoresc spre ASIA prin diferite hub-uri din Europa si nu numai. Deci un zbor direct ar fi foarte bun, fara escala, fara ore pierdute si poate mai ieftin.

  2. Paul says

    probabil daca o sa fie nevoie o sa fie si o ruta romania Beijing, dar nu cred ca exista un trafic mare catre Beijing in momentul de fata.

    1. Sorin Rusi says

      Paul, exact ce spuneam mai sus. Multi pasageri calatoresc spre Asia, spre China, cu plecare din Romania, dar sunt nevoiti sa o faca cu escala.

  3. George says

    Au si ei in cap asta, sunt sigur. Singura ruta de mediu-lung curier eventual profitabila ar fi intradevar Beijing-ul… Altceva nu cred ca mai este. Si sa intretii si sa operezi un avion doar pentru ruta asta,sincer cred ca da cu minus mult la calculele finale. Ar putea fi incercata varianta asta cu un avion inchiriat in wet lease timp, de un an, doi… dar tot nu cred ca exista trafic destul.

    1. Sorin Rusi says

      Sa nu uitam ca vor sa renunte la A310. Deci ar avea oricum nevoie de un avion pentru curse medii si lungi. In prezent, stiu ca se fac chartere pe distante mai lungi cu A310. Ar putea fi folosit chiar si A310 spre Beijing. Din informatiile mele, A310 are autonomie de pana la 8000 de Km, iar pana la Beijing sunt cam 7050 Km.

      Eu cred ca se pot deschide rute lungi daca exista dorinta si un business plan bine facut.

Leave A Reply

Your email address will not be published.