Actualizare liste (roșu, galben, verde) România: Bulgaria intră pe verde, Turcia intră pe galben!

1 16.266

Înccepând cu 14 mai, Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă a schimbat clasificarea statelor și nu se mai ține cont de indicele epidemiologic ECDC la 100 000 de locuitori, ci de rata de incidență cumulată la 14 zile, astfel rezultând 3 categorii: verde, galben și roșu. Noi îi mai spunem și lista semafor a României.Clasificarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic, în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile, se realizează în 3 categorii astfel:

 1. Zona Verde – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5;
 2. Zona Galbenă – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 și 3 la 1.000 de locuitori;
 3. Zona Roșie – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3 la 1000 de locuitori.
 • Încadrarea din zona galbenă sau verde în zona roșie, precum și încadrarea din zona verde în zona galbenă, intră în vigoare în termen de 24 de ore de la data aprobării Listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
 • Încadrarea din zona roșie în zona verde sau galbenă, precum și încadrarea din zona galbenă din zona verde, intră în vigoare la data aprobării Listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Art.3 – În funcție de încadrarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic prevăzute la art. 2, la intrarea persoanelor pe teritoriul României se aplică următoarele măsuri:

 1. Pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din zona prevăzută la art. 2 lit. a) (verde) nu se instituie măsura carantinei;
 2. Pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din zonele prevăzute la art. 2 lit. b) (galben) și c) (roșu) se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat pentru o perioadă de 14 zile

Însă există și o serie de excepții de la regulile aplicate listei roșii sau listei galbene, ca de exemplu:

 • Căltorii din zona galbenă pot evita carantina dacă sunt vaccinți sau dacă prezintă un test negativ de tip PCR la îmbarcarea în avion, tren, autocar / trecerea graniței cu mașina personală. Totodată, există o listă de categorii profesionale ce fac excepție de la măsurile aplicate listei galbene.
 • Călătorii din zona roșie pot evita carantina dacă sunt vaccinați. Totodată, există o listă de categorii profesionale ce fac excepție de la măsurile aplicate listei roșii.

În conformitate cu noua lege, România nu mai solicită prezentarea obligatorie a unui test negativ PCR la îmbarcare.

Conform actualizării din 21 mai 2021, Hotărârea 31 CNSU, Bulgaria și Ungaria intră pe verde, Turcia și Serbia intră pe galben.

Modificările făcute intră în vigoare imediat în cazul Bulgariei și Turciei, dar și a celorlalte țări care au trecut din zona roșie în zonele galben sau verde, precum și în cadrul țărilor ce au trecut din zona galbenă în zona verde.

1 comentariu
 1. popovici says

  In OLANDA pot merge daca am vaccinul facut !

Leave A Reply

Your email address will not be published.