A decolat Stratolaunch. Primul zbor al celui mai mare avion din lume.

0 2.350

Weekend-ul acesta s-a mai scris o filă importantă în cartea de aviație a lumii. Stratolaunch, avionul cu două fuselaje, a decolat în primul zbor. S-a întâmplat pe 13 aprilie 2019, o zi cu mult noroc pentru Stratolaunch.Ciudatul avion, care este propulsat de 6 motoare, a operat un zbor test în apropiere de Los Angeles. A decolat din desertul Mojave și a stat în aer aproximativ 2.5 ore. În timpul zborului, aeronava a ajuns până la altitudinea de 5182 de metri și a atins o viteză maximă de 304 km/h.

Stratolaunch la primul zbor

Ciudățenia acestui avion vine din faptul că are două fuselaje și o anvergură a aripilor de 117 meteri. Propulsia este asigurată de 6 motoare Pratt & Whitney PW4056, care au fost preluate de la 2 avioane Boeing 747-400. Motoarele sunt amplasate pe aripile exterioare, câte 3 pe fiecare parte.

De la Boeing 747, au fost preluat și avionica, cabina de pilotaj, trenul de aterizare, producâtorul reducând costurile de dezvoltare.

primul zbor Stratolaunch
Stratolaunch la primul zbor
echipa Stratolaunch
echipaj Stratolaunch
aterizare Stratolaunch

Până în prezent, Stratolaunch avea doar teste la sol. Dezvoltarea sa a fost finanțată de regretatul Paul Allen, co-fondator cu Bill Gates al Microsoft.

Menirea acestui avion este aceea de a lansa rachete spațiale și sateliți de la peste 11000 de metri altitudine. Sarcina maximă la decolare este de 589 670 kg. Gol, Stratolaunch are 226 796 kilograme.

Stratolaunch devine cel mai mare avion din lume, devansând aeronavele Airbus A380 și Antonov AN-225. După cum se poate observa, aripile au 117 metri anvergură, iar lungimea sa este de 73 metri.

Este un avion mare, ciudat, criticat de unii și lăudat de alții. E de urmărit și analizat. Așteptăm să vedem și prima sa misiune, cu zboruri la altitudini mari, la viteze de peste 853 de km/h (viteza maximă).

Leave A Reply

Your email address will not be published.