blank

În Europa, a apărut mișcarea ”anti-avion” pentru protejarea planetei

0 605

În Europa, a apărut moda ”anti-avion” sub pretextul de a proteja Pământul. Tot mai mulți oameni evită să mai zboare cu avionul, alegând să se deplaseze terestru cu mașina personală sau cu autobuzul / trenul.

În Suedia, această mișcare anti-avion are și un nume: Flygskam, literalmente „rușinea avionului”.

Acum, fie vorba între noi, suedezii sunt mari ecologiști. Majoritatea au optat pentru mașini electrice, au lansat chiar și un drum care încarcă mașinile electrice.

Guvernul suedez a investit 4.8 milioane de EURO în trenuri de noapte pe distențe lungi. În același timp, protejând mediul.

Mișcarea ”anti-avion”

În Olanda, parlamentul a votat în favoarea desființării legăturii aeriene dintre Amsterdam și Bruxelles. Este favorizat trenul, care este la fel de rapid, între cele două orașe.

Înainte de orice discuție, să prezentăm câteva cifre de la Agenția Europeană de Mediu (EEA). Avionul de pasageri emite 285 de grame de CO2/km (în medie) față de 158 de grame emise de mașina și numai 14 de grame emise de tren.

Va fi adoptată mișcarea anti-avion și în România?

În România, această mișcare nu ar avea succes dintr-un singur considerent. Nu avem infrastructură terestră. Cine vrea să facă 6-8-12-24 de ore cu trenul între principalele orașe din România? Despre drumuri și autostrăzi nu prea avem ce discuta. Și la final descoperim că prețurile sunt aproximativ aceleași cu un zbor cu avionul.

Plus de asta, producătorii de avioane scot avioane mai puțin poluante față de anii trecuți, iar companiile aeriene au început să fie mai eficiente în serviciul operațional, scăzând astfel emisiile de CO2.

Noi încurajăm zborul cu avionul pentru că altfel riști să faci o veșnicie în România și din România oriunde în Europa :). Suntem și pro protejarea Pământului, dar hai să vedem răul din rădăcină, nu la suprafață.

Leave A Reply

Your email address will not be published.