15 state membre UE utilizează deja “Certificatul digital COVID UE”

0 688

Peste jumătate din statele membre ale Uniunii Europene au început să elibereze  ”Certificatul digital COVID UE” pentru călătorii, o măsură stabilită de statele UE de restabilire a călătoriilor între țările europene, după mai mult de un an de la începutul interdicțiilor și restricțiilor de călătorie.Potrivit Comisiei Europene, următoarele țări ale UE sunt efectiv conectate la poarta EUDCC și emit și/sau verifică cel puțin un certificat: Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Islanda (țară Schengen din afara UE). Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia au început să elibereze primele certificate, încă de la 1 iunie, iar Belgia și Portugalia sunt cele mai recente țări ale UE care au lansat certificatul.

Restul statelor membre sunt gata din punct de vedere tehnic să se conecteze la poarta EUDCC și vor începe să elibereze primele pașapoarte pentru cetățenii lor în următoarele zile. Franța a anunțat deja că își va actualiza certificatul de vaccinare COVID-19 pe 22 iunie pentru a putea fi sincronizat cu  ”Certificatul digital COVID UE”.

15 state membre UE utilizează deja “Certificatul digital COVID UE”. În plus, Islanda folosește certificatul lansat de Uniunea Europeană.

De asemenea, Italia a anunțat că va începe să accepte și să emită certificate din 15 iunie, totuși, potrivit Comisiei UE, așa ceva nu s-a întâmplat încă. Datele arată că interesul europenilor de a obține certificate este foarte mare. De exemplu, în Germania, în termen de două săptămâni, au fost eliberate cinci milioane de pașapoarte digitale de călătorie.

Pe de altă parte, Ungaria, Finlanda și Malta sunt cei trei membri ai UE care rămân în urmă cu implementarea documentului, întrucât toate cele trei țări sunt încă în faza de testare pentru a pregăti, din punct de vedere tehnic, conectarea la gateaway-ul EUDCC. Islanda este singura țară din spațiului Schengen, din afara UE, care a început să emită documentul pentru cetățenii săi. Celelalte trei – Liechtenstein, Elveția și Norvegia – au finalizat cu toții faza de testare și sunt gata să se conecteze la gateaway.

Procesul legislativ pentru pașaportul UE a fost finalizat pe data 14 iunie, când președinții celor trei instituții principale ale UE au semnat Regulamentul la o ceremonie oficială de semnare, la două luni după ce membrii UE au început să conceapă acest document.

Leave A Reply

Your email address will not be published.