blankblank

Ultimul zbor Concorde și retragerea din serviciul operațional (video)

2 2.304

Concorde a fost o capodoperă a ingineriei aeronautice, o minune tehnologică, dar şi cel mai mare dezastru financiar din istoria aviaţiei. Povestea Concorde a început pe 2 martie 1969 și s-a încheiat pe 26 noiembrie 2003.

Ultimul zbor Concorde

Pe 26 noiembrie 2003, Concorde a operat ultimul zbor din istoria sa și a fost retras din serviciul operaţional. Air France şi British Airways, singurii transportatori aerieni care s-au „bucurat” de serviciile acestui avion, au renunţat la el în 2003, la 3 ani după singurul şi tragicul accident ce a avut loc pe 25 iulie 2000.

La această decizie au contribuit şi criza financiară, atentatele din 11 septembrie 2001, lipsa comenzilor şi multe alte probleme apărute pe parcurs etc. Plus numărul tot mai mic de pasageri care erau dispuşi să plătească preţul piperat al biletelor de avion.

Air France a retras flota de avione Concorde în vara lui 2003, ultimul zbor comercial fiind operat pe 30 mai pe ruta New York – Paris. Ultimul zbor al unui avion Concorde Air France a fost operat pe 27 iunie 2003, când Concorde (F-BVFC) s-a retras la Toulouse.

British Airways a organizat un turneu de adio în America de Nord, în octombrie 2003. La 1 octombrie 2003, Concorde (G-BOAG) a ajuns pe aeroportul Toronto Pearson International, iar următorul pe listă a fost New York John F. Kennedy International.

La 8 octombrie 2013, Concorde (G-BOAD) a aterizat pe aeroportul Boston Logan International. Pe 14 octombrie, Concorde (G-BOAG) a ajuns pe aeroportul Washington Dulles International.

Cel mai rapid zbor transatlantic a fost pe ruta Heathrow – New York JFK, la 7 februarie 1996, înregistrând 2h:52m:59s.

Printre cei care au plătit 20 000 de dolari şi s-au bucurat de facilităţile avionului Concorde se numără: Elton John, Sting, Rod Stewart, Mick Jagger, Joan Collins, Luciano Pavarotti, Sean Connery, Robert Redford, Elizabeth Taylor, Joan Collins, Mike Tyson, Annie Lennox şi Rod Stewart. Din România, am aflat că Ilie Năstase a fost un fan Concorde.

2 Comentarii
  1. Maestrul RA says

    Ce super,3 ore de la Londra la NY !!!

Leave A Reply

Your email address will not be published.