Trecerea prin punctele de control ale aeroporturilor şi ce mai cară pasagerii prin valize

1 1.180

Articol scris de Maria Vasiliu!

Controlul de securitate, cel făcut înainte de îmbarcare, pare o operaţiune banală. Cu toţii am stat la acele cozi interminabile, cu toate bunurile scoase şi etalate în lădiţe, uneori desculţi, cu pantalonii în vine şi cureaua pe afară. Trecerea prin punctele de control pare o chestie plictisitoare, dar necesară pentru un zbor în siguranţă. Oare ce mai cară pasagerii cu ei?

Agenţii de securitate le-au cam vazut pe toate. Pe lângă arme, cele mai mari provocări pentru ei sunt mâncărurile şi cadourile. În general, pasagerii cară cu ei tot felul de produse, sticle şi preparate culinare pe care vor sa le ducă prietenilor/cunoştinţelor/rudelor de peste hotare, ori pur şi simplu pentru consum propriu. Şi la trecerea prin punctele de control începe distracţia.

Încă nu v-aţi familiarizat cu bunurile pe care aveţi voie să le luaţi sau nu în avion? Mai jos aveţi listă cu lichidele, aerosolii şi gelurile ce trebuie împachetate şi puse în bagajul de cală. Important este să nu depăşească limita admisă.
– sos de afine
– apă de colonie
– alimente cremoase care se răspândesc/împrăştie (brânzeturi, unt de arahide etc)
– coşuri de cadou ce conţin produse alimentare (salsa, gemuri şi sosuri pentru salate)
– jeleuri
– loţiuni
– sirop de arţar
– uleiuri şi oţeturi
– parfumuri
– dressing pentru salată
– supe
– vin, lichior şi bere în cantităţile legale.

Puteti lua cu voi plăcinte și prăjituri prin punctele de control, dar să nu vă mire faptul că acestea vor fi supuse unui screening suplimentar. Nu de puţine ori s-au găsit droguri printre nuci şi stafide.

Cadourile deja împachetate nu sunt interzise. Totuşi, în cazul în care alarma de control se activează, veţi fi puşi să despachetaţi. Ştiu că este neplăcut, dar cu siguranţa pasagerilor nu te joci şi asta este meseria celor de la securitate. Totul pentru siguranţa zborului.

Dacă nu aţi aflat încă, vă aduc la cunoştinţă faptul că lucrurile cumpărate după ce treceţi de punctul de control, din duty free-uri, au fost deja pre-scanate şi pot fi luate în avion fără nici un fel de problemă.

Ştiţi care sunt cele mai nebuneşti obiecte/lucruri cu care oamenii au încercat să se urce în avion, în 2011? Ei bine, haideţi să vă povestesc şase dintre cele mai interesante întâmplări raportate şi încep cu păsările. La un control obişnuit, agenţii din Los Angeles au descoperit două păsări care erau înfăşurate în şosete şi prinse de piciorul şi pieptul unei femei ce călătoarea spre China. Femeia părea prea „voluminoasă” din punct de vedere al vestimentaţiei, ceea ce a atras atenţia celor de la securitate şi au supus-o unui control „la piele”. Oare la ce folosea păsările?

Pe al doilea loc se află proiectul ştiinţific al unui elev de liceu, care era alcătuit din părţi şi fire metalice. Agenţii au închis punctul de control din Omaha după ce au văzut minunaţia pe monitorul X-ray.

Locul trei este ocupat de şerpi şi broaşte ţestoase. În luna august, agenţii TSA Miami au prins un om cu 7 – da! Şapte! – şerpi ascunşi în pantaloni. Reptilele au fost înfăşurate şi dosite în chiloţii şi pantalonii barbatului, împreună cu trei broaşte ţestoase mici. Vă daţi seama ce şarpe avea tipul în pantaloni? Fetelor, nu vă gândiţi la prostii! Agenţii au găsit reptilele folosind „imaging technology” (unul dintre acele scannere full-body).

Locul patru este ocupat de un suvenir mai special. Un soldat, care se pregătea să se îmbarce şi să părăsească Aeroportul din Arizona pentru a merge acasă, s-a gândit că ar fi „frumos” să ia cu el câteva suveniruri mici de explozibil C4 pentru a le arata familiei. Data viitoare poate cumpără un suvenir legal.

Pe locul cinci avem 240 de peşti vii. Potrivit TSA, „pasagerul nu a avut o punguliţă cu un peştisor de aur, ci 4 valize mari umplute doar cu peşte şi apă”. Poate dorea să facă un acvariu acasă!

Am să închei cu delicioasa prăjitură roşu-catifea pe care agenţii TSA, din Las Vegas, au confiscat-o chiar înainte de Crăciun. Rebecai Haines îi era foame şi a dorit să îşi ia o gustare pe avion. Agentul de la securitate a oprit-o imediat după ce a trecut de punctul de control, explicându-i că prajitura cu glazură de vanilie intră în categoria „gel-substanţe” şi este interzisă. „Părea delicioasă!”.

Să aveţi o călătorie plăcută şi aveţi grijă la ce căraţi prin bagaje!

1 comentariu
  1. Mihai says

    […] si cate si mai cate ar mai putea fi adaugate la lista aia 🙂

Leave A Reply

Your email address will not be published.