TOP 10 cele mai bune filme cu si despre aviatie. (video)

1 7.235

Filmul și aviația au debutat cam în aceeași perioadă. Există câteva momente marcante în aviație și film desfășurate în paralel: zborul fraților Wright din 1903 și cele 2 producții cinematografice celebre – O călătorie pe Lună (1902) și Marele jaf de tren (1903).În urmă cu ceva timp, v-am prezentat un top al Filmelor cu avioane și din lumea aviației dintr-o perioadă mai recentă a celor două industrii. Acum vă aducem în atenție un TOP 10 cele mai bune filme cu si despre aviatie din toate timpurile, care a fost realizat de specialiști și pasionați.

TOP 10 cele mai bune filme cu si despre aviatie

Nu spunem noi că sunt cele mai bune, ci specialiștii. Și până la urmă este un top subiectiv, care cu siguranță nu va mulțumi pe toată lumea. Dar vă invităm să urmăriți acest clasament. Încercați să evaluați filmul ca pe o poveste și nu ca pe un mediu de prezentare al avionului.

1. Those Magnificent Men in Their Flying Machines (1965)

Acest film plin de umor are de toate: replici minunate ale mașinilor zburătoare timpurii de succes și nereușite, peisaje frumoase și o distribuție grozavă care-i include pe Terry Thomas, Sarah Miles și Irina Demick în rolul lui Brigitte, Ingrid, Marlene, Françoise, Yvette și Betty.

Fiecare dintre personajele lui Demick este minunat, surprins cu atenție și excelent prezentat. Chiar dacă avioanele aveau motoare mai fiabile și erau mai bine construite decât cele originale, era o provocare să încerci să zbori cu ele. Filmul prezintă, pe scurt, primul deceniu al aviației.

2. Twelve O’Clock High (1949)

Scrisă parțial de Beirne Lay Jr., această epopee reflectă atât dragostea sa față de Forțele Aeriene ale Armatei SUA, cât și cunoștințele sale directe despre evenimentele reale pe care se bazează filmul.

Gregory Peck, întotdeauna un interpret de nădejde, este la cea mai bună interpretare a sa în acest film, care profită de aeronavele B-17 încă disponibile și de existența imaginilor de luptă pentru a face scenele de zbor foarte realiste.

Scenariștii nu au simțit nevoia de a introduce în film o poveste amoroasă, iar filmul beneficiază foarte mult de pe urma acestui lucru.

3. Wings (1927)

Wings a primit primul Oscar pentru cea mai bună imagine în 1929, un salut directorului său, William Wellman, fost membru al Corpului de zbor al Lafayette.

Wellman zburase în Franța cu același Tommy Hitchcock, care – în război – a văzut potențialul motorului Merlin de a alimenta P-51 Mustang. De asemenea, Wellman a servit pentru scurt timp după război în Corpul Aerian al Armatei SUA. A obținut un loc de muncă la Hollywood ca mesager și a urcat rapid până la regizor.

Reputația și contactele lui Wellman au fost suficiente pentru a convinge Air Corps să furnizeze o armată virtuală de peste 220 de avioane pentru imagine. Acestea includ Thomas Morse MB-3A Scouts, Curtiss P-1 Hawks, Martin MB-2 și de Havilland D.H.4s. Câteva avioane din Primul Război Mondial, inclusiv un Spad VII, un Fokker D.VII și un S.E.5a, apar și ele.

Spre deosebire de Twelve O’Clock High, filmul prezintă o poveste de dragoste tipic acelor vremuri, un triunghi între Buddy Rogers, Richard Arlen și Clara Bow. Destul de interesant, Wellman, scriitorul F.J. Saunders, Arlen și Rogers au fost toți piloți.

Într-o scenă, Rogers este arătat zburând cu Thomas Morse. Wow! Era foarte neobișnuit ca viața unei vedete să fie riscată în așa fel.

4. Hell’s Angels (1930)

O acțiune bună nu este totul, nu dacă poți reuni numărul de avioane autentice din primul război mondial pe care Howard Hughes le folosea pentru a produce această extravaganță.

De asemenea, s-au depus eforturi mari pentru ca aeronavele contemporane să arate suficient de mult ca cele adevărate atunci când zboară în formație sau se aliniază pentru decolare, chiar făcând un Curtiss Jenny să semene cu un Avro 504.

Deși se vorbește despre aviație doar foarte puțin în acest film, puținul acesta este remarcabil. Munca de studio realizată cu Zeppelin este uimitoare, mai bună decât multe dintre efectele speciale de astăzi. Scenele monumentale de luptă au fost încorporate în alte zeci de filme și sunt furate și astăzi pentru a fi utilizate în documentare.

Așadar, în ciuda numeroaselor sale defecte (actori teribili, poveste proastă, insuficiente scene de zbor), Hell’s Angels este o alegere inevitabilă pentru acest TOP 10.

5. Strategic Air Command (1955)

Cadrele aeriene ale avioaneleor Convair B-36 și Boeing B-47 din Strategic Air Command sunt probabil cele mai frumoase filmate vreodată.

Jimmy Stewart este deosebit de bun în scenele în care se presupune că zboară cu avionul. Maniera sa realistă – fără mișcări bruște ale manșei. Am putea spune că este un pilot cu experiență. Se așează și privește instrumentele, făcând mici ajustări și lăsând impresia că știe exact ce face.

Povestea și scenariul lui Beirne Lay sunt adecvate, cu excepția faptului că oferă ocazia lui June Allyson de a fi o soție care nu înțelege dragostea soțului ei pentru zbor.

6. The Blue Max (1966)

Ce, un alt film despre Primul Război Mondial? Ei bine, da, „The Blue Max” este primul film de aviație din Primul Război Mondial realizat color. Îi datorăm mult lui Jack D. Hunter, autorul romanului pe care se bazează filmul, care a murit în anul 2009.

Replicile construite pentru film sunt adecvate – merită să vezi orice Pfalz în zbor. Cinematografia este superbă. George Peppard își joacă rolul obișnuit cu fața care nu transmite nimic, dar Ursula Andress compensează prin jocul actoricesc excelent.

7. Battle of Britain (1969)

Efortul masiv de a aduna numărul necesar de uragane, Messerschmitts, Spitfires și Heinkels, a meritat, iar efectele speciale nu sunt rele pentru vremea respectivă. Toți pasionații știu că Messerschmitts și Heinkels erau fosta forță aeriană spaniolă, propulsată de motoare Merlin, dar nu deranjează pe nimeni.

Distribuția personajelor este spectaculoasă, iar producătorii au avut bunul gust și bun simț să-l distribuie pe Laurence Olivier în rolul de Air Chief Marshal Sir Hugh Dowding.

Povestea are la bază un roman spectaculos, „The narrow margin„, scris de Derek Wood și Derek Dempster.

Scenele de la sol au fost filmate la Duxford, contribuind la realismul general. De fapt, au ars un hangar din Al Doilea Război Mondial pentru film – asta devine puțin prea realist.

8. The Dam Busters (1955) și 633 Squadron (1964)

Aceste două filme sunt puse pe același loc, deoarece reprezintă un moment în care filmele bune și patriotice despre aviație au fost realizate în Marea Britanie, folosind avioane reale și efecte speciale decente.

Numărul aeronavelor Lancaster și Mosquitos puse la dispoziția producătorilor a fost limitat, dar în cazul „The Dam Busters”, au fost editate câteva filme bune din timpul războiului.

Oricine a cunoscut inventatorul „bouncing bomb” Barnes Wallis, a râs puțin de portretul lui Michael Redgraves, dar Richard Todd a fost perfect pentru rolul lui Guy Gibson.

În „633 Squadron”, Cliff Roberston și-a făcut treaba obișnuită, bucurându-se, fără îndoială, de șansa de a fi în preajma „țânțarului”.

9. The Bridges at Toko-Ri (1954)

„De unde îi ia pe acești bărbați?” este, cred, întrebarea adresată de Fredric March la sfârșitul filmului și, într-un fel, acesta definește cu adevărat mesajul filmului.

Manevrarea avioanelor din epoca celui de-Al Doilea Război Mondial a fost o operațiune dificilă, în cel mai bun caz, iar realizarea acesteia în condițiile predominante din Coreea a făcut-o și mai dificilă.

În timp ce filmul nu descrie rata accidentelor așa cum era în acel moment, transmite pericolul permanent și curajul de care piloții au avut nevoie pentru a face misiunile cu adevărat dure.

10. The High and the Mighty (1954)

Un alt film despre aviație regizat de William Wellman, cu marele Ernest Gann – care a scris nu numai cartea pe care se bazează, ci și scenariul. Rezultatul este un film despre un dezastru aerian, dar de cea mai bună calitate. Gann are un rol solid, infulențat fiind de o distribuție bună și un final credibil pe care chiar Sully Sullenberger l-ar aproba.

Sunt filme vechi, filme instorice, care au cuprins evoluția aviației. Care sunt filmele cu și despre aviație pe care voi le-ați văzut și le-ațți recomanda?

Vizionare plăcută!

Leave A Reply

Your email address will not be published.