blank

Statele membre UE au aprobat pachetul de recomandări cu privire la restricțiile de călătorie în pandemia de COVID-19

0 1.387

Au trecu 7 luni de când a fost activată pandemia de COVID-19 la nivel global. Și tot 7 luni de când omenirea trăiește momente unice. Până acum au existat perioade când totul s-a blocat și libera circulație a fost restricționată înclusiv în spațiunil Uniunii Europene.

Fiecare țară, fiecare guvern, fiecare autoritate a impus restricțiile după cum a considerat mai bine, totul în speranța de a limita răspândirea noului coronavirus. Dar iată că rezultatele nu sunt cele sperate și dorite, iar numărul de noi cazuri crește tot mai mult de la o zi la alta. Și atunci ce va urma?

Statele membre UE au aprobat pachetul de recomandări

Într-un final, după lungi dezbateri, statele membre UE au aprobat pachetul de recomandări cu privire la restricțiile de călătorie în pandemia de COVID-19. Ca să nu mai existe discuții și să nu mai fie discriminări, UE recomandă ca toate țările să aplice aceleași măsuri în aceleași condiții.

Țările din UE vor împărtăși cele mai recente date epidemiologice cu Centrul European pentru Controlul Bolilor. Iar acesta va publica o hartă a Europei (inclusiv cu date din statele asociate Schengen), actualizată săptămânal, într-o varietate de culori în funcție de riscul într-o anumită regiune.

Nu vor exista restricții dacă călătoriți dintr-o regiune „verde”. Însă atunci când veți călători dintr-o regiune „portocalie” sau „roșie”, guvernele țărilor de destinație vă pot cere să vă testați sau să vă supuneți carantinei.

Clasificarea țărilor în funcție de riscul epidemiologic

Clasificarea tarilor europene dupa riscul epidemiologic

Ca o țară să fie verde ar trebui să aibă sub 4% teste pozitive și sub 25 de cazuri la 100 000 de persoane, în ultimele 14 zile.

O țară va fi încadrată în zona portocalie dacă va avea mai mult de 4% teste pozitive, dar mai puțin de 50 de cazuri la 100 000 de locuitori. Sau mai puțin de 4% teste pozitive, dar un număr de cazuri noi cuprins între 25 și 150 la 100 000 de locuitori. Totul raportat la 14 zile.

Pe lista roșie vor intra statele și regiunile cu peste 4% rată de pozitivitate și peste 50 de cazuri noi la 100 000 de locuitori în ultimele 14 zile. Dacă numărul de noi cazuri trece de 150 raportat la 100 000 de locuitori nici nu mai contează procentajul de pozitivitate.

Pe zona gri vor fi țările care nu oferă prea multe informații pentru a putea evalua riscul epidemiologic.

Conform recomandărilor, o ţară care va dori să instituie măsuri restrictive faţă de călătorii veniţi dinspre sau care se deplasează către o zonă considerată de risc va trebui să informeze statul respectiv, în măsura posibilului cu 48 de ore înaintea intrării în vigoare a acestei măsuri. Populaţia va trebui, de asemenea, să fie informată cu 24 de ore înaintea instituirii restricţiei.

Statele membre ale UE ar trebui să nu refuze intrarea pe teritoriul lor a călătorilor veniţi dintr-un alt stat membru

O altă recomandare prevede ca statele membre ale UE să nu refuze intrarea pe teritoriul lor a călătorilor veniţi dintr-un alt stat membru. Dar celor veniţi dintr-o zonă portocalie, roşie sau gri li se vor putea impune carantina sau un test obligatoriu.

Se mai dorește să existe un singur tip de formular european, care să fie completat de toți cei ce călătoresc. Însă acestea sunt doar câteva recomandări. Statele membre UE au posibilitatea de a decide dacă aplică măsurile recomandate sau nu.

Regulile impuse de România

În prezent, România impune câteva restricții celor ce călătoresc din zona galbenă. Se impune carantina de 14 zile pentru toți cei ce sosesc în românia din țările și regiunile aflate pe lista galbenă. Totuși, cei asimtomatici pot ieși din izolare după 10 zile dacă vor face un test în a 8-a zi de izolare. Excepție de la carantină fac cei ce vor să călătorească în România pentru o perioadă de maxim 3 zile, aceștia fiind obligați să prezinte un test negativ de COVID-19 la intrarea în țară. nu mai vechi de 48 de ore de la recoltare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.