blank

Sfaturi și recomandări pentru o călătorie liniștită în Egipt

0 5.380

În martie 2019, am avut bucuria și plăcerea să particip la un FamTrip în Egipt cu EuropaTravel.ro. Călătoria a fost făcută în perioada 9-16 martie. Am zburat spre Hurgada cu Blue Air.

Călătoria noastră a cuprins 3 nopți cazare în Hurgada la hotel de 5 stele (All Inclusive); 4 nopți cazare pe vasul de croazieră M/S Grand Princess 5 stele (mic dejun, prânz și cină incluse); o excursie de o zi în Cairo și împrejurimi.

A fost o călătorie frumoasă, cu bune și mai puțin bune. Egipt este o țară a contrastelor. Există discrepanțe mari între clasele sociale. În excursiile noastre am văzut zone foarte frumoase, zone dezvoltate, dar și cartiere sărace. Am mers pe drumuri de țară, prăfuite, dar și pe drumuri foarte bine construite.

Personal, nu m-am simțit în pericol. Conform avertizărilor MAE, zonele cu probleme sunt în nordul Egiptului și Peninsula Sinai. Noi am fost pe zona continentală, de la Hurgada spre Aswan, spre sudul țării. O zi am călătorit din Hurgada spre Cairo, dar totul a fost bine. Multă pază armată pe drumurile din Egipt.

Imagini din Egipt

Dacă aveți în plan să călătoriți în Egipt, vă recomand să o faceți în prin intermediul unei agenții de turism, în cadru organizat. Pentru că am primit multe întrebări despre Egipt, am decis să scriu câteva sfaturi și recomandări scurte pentru o călătorie liniștită în Ținutul Faraonilor.

Sfaturi și recomandări pentru Egipt

  1. Am călătorit în cadrul organizat prin EuropaTravel. Am avut ghizi locali. Asigurarea de călătorie a fost prin Mondial Assistance. Am luat un pachet extra pentru că mi-am asigurat și bunurile.
  2. Se acceptă pașaport permanent, valabil minim 6 luni de la retur. Eu mi-am făcut pașaport simplu pe 10 ani. Cu noile taxe, nu mai merită să vă faceți pașaport temporar. Mai ales că acum trebuie să justificați urgența pentru pașaportul temporar.
  3. Viza turistică în Egipt costă 25 de dolari și se achită în aeroportul din Egipt. Veți completa niște formulare și veți primi o viză frumoasă pe pașaport.
  4. Bagajele trebuie să respecte normele transportatorului aerian sau conform informațiilor primite de la agenția de turism. Ca recomandare, este bine să vă înfoliați bagajul de cală la dus și la retur.
  5. Legat de bani, vă recomand să aveți dolari sau lire egiptene. În Egipt, dolar = euro și pierdeți foarte mult la diferența de curs valutar. Să fiți atenți la banii primiți ca rest de la localnici. Să nu fie bancnote vechi sau deteriorate. Atenție și la mărunțis. Eu am luat țeapă cu o hârtie de 20 de dolari. Era o generație mai veche și nu a mai fost acceptată nicăieri.
  6. Legat de cursul valutar, sfatul meu este să lucrați doar pe canale oficiale: bancă sau ATM-urile existente în hoteluri. Personal, nu am încredere în egipteni. Cursul valutar oscilează. Menționez și un curs aproximativ pe canale oficiale: 1$ = 5-5.5 LE , 1EUR = 7-8 LE.
  7. Odată ajunși în Egipt, vă recomand să vă luați cartele telefonice locale (Orange sau Vodafone). Au multe promoții cu internet inclus. Noi am prins o ofertă la Orange: 9 dolari = 20GB de internet + 30GB bonus. Cartela a fost luată direct din aeroport, fără probleme. Ulterior am luat alte cartele dintr-un orange shop din Egipt și a fost nevoie de pașaport.
  8. Vă recomand să consumați doar băuturi îmbuteliate și sigilate. Sticla de apă îmbuteliată are un cost cuprins între 50 cenți și 2 dolari. Am luat apă îmbuteliată de la diferiți bișnițari, dar și de la magazinele de profil. De altfel, eu nu consum apă de la robinet nici în București. Sucurile și berea au fost doar la sticle pe care le-au deschis în fața mea.
  9. Apa de la robinet este ok pentru igiena personală: duș, spălat pe mâini, pe dinți. Nu am avut probleme cu pielea sau de altă natură.
  10. În timpul vizitelor pe la muzee, piramide sau în alte locuri turistice aglomerate, sfatul meu este să nu vă aventurați în discuții cu bișnițarii locali. Uneori pot fi agresivi.
  11. În funcție de perioada în care călătoriți, să nu vă lipească din bagaje câteva lucruri cu mânecă lungă (hanorac, bluză, geacă subțire, pantaloni lungi). În funcție de zonele în care călătoriți și de perioada anului, temperaturile pot oscila foarte mult. Totodată, oscilații mari de temperatură sunt între zi și noapte. În martie, noi am prins vreme foarte bună, temperaturi până în 25 de grade pe timpul zilei și undeva la 10-15 grade pe timpul nopții. Am avut și o zi cu furtună de nisip, care a reușit să ne irite căile respiratorii. Așa că aveți mare grijă!
  12. Tot la bagaj suntem. Să nu vă lipsească haine din bumbac deschise la culoare, pălărie de soare sau alte variante de protecție împotriva soarelui, ochelari de soare, loțiune pentru protecție solara sau o cremă de față cu filtru UV.
  13. Din bagaj să nu vă lipsească o mini-trusă medicală, care să conțină: plasturi, cremă antiseptică, tablete antidiareice (Imodium), pastile pentru dureri de cap și crema pentru protecția solară. Ar fi bine să aveți și un gel dezinfectant.
  14. Luați masa doar în restaurantele și hotelurile recomandate. Personal, am văzut zone foarte curate și zone foarte murdare. Noțiunea de igienă / curățenie diferă de la un hotel la altul, de la un om la altul. Cert este că în Egipt sunt zone unde igiena nu este la standardele europene.
  15. Pentru doamne și domnișoare am un sfat. Căutați să nu vă îmbrăcați provocator. Este bine de știut că în zonele vechi ale orașelor, bogate în obiective turistice, locuiesc categorii sociale cu o educație minimă și o viziune mai strictă asupra vestimentației.

Cam acestea sunt sfaturile și recomandările mele. Dacă aveți nelămuriri sau ceva de adăugat cu privire la Egipt, vă invit să lăsați un comentariu la acest articol. Știu persoane care s-au aventurat singure în Egipt, iar cel mai bun exemplu este Mirela de la Extravita. În același timp, știu persoane care nu ar călători în Egipt în această perioadă. Fiecare e liber să facă ce dorește :).

Leave A Reply

Your email address will not be published.